Pesto ze szpinaku

przez Malwina
Pesto ze szpinaku przepis
Co roku w czerwcu i lipcu przygotowuję spore ilości pesto. Warto wykorzystać ten czas i spróbować pesto z liści botwinki, pesto z liści rzodkiewki albo właśnie pesto ze szpinaku. Szpinakowe pesto robię najczęściej. W przeciągu kilku ostatnich tygodni zrobiłam je sześciokrotnie, ale dopiero teraz udało mi się uwiecznić je na zdjęciach. Jest genialnym dodatkiem do panino, zup, sałatek.

Pesto ze szpinaku
PESTO ZE SZPINAKU

Składniki:

  • szklanka liści szpinaku, mocno upchanych
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych, lekko uprażonych na suchej patelni
  • 2-3 łyżki startego sera Grana Padano
  • 1/4 szklanki oliwy ev
  • sól do smaku
Umyte i osuszone liście szpinaku umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy orzeszki, czosnek, starty ser i oliwę. Doprawiamy szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do zakręcanego słoiczka, wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy do około tygodnia czasu w lodówce. 
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
16 komentarzy
1

Podobne posty:

16 komentarzy

Aga 03/07/2013 - 7:54 am

Też ostatnio szaleję za pesto, chodzi mi pewna myśl po głowie by je zachować na późniejsze miesiące, ale nie wiem czy to możliwe. Szpiankowa wersja bardzo fajna;)

Odpowiedz
Malwina 03/07/2013 - 7:57 am

Pesto możesz mrozić, najlepiej w małych porcjach, by potem po rozmrożeniu wykorzystać całość. Troszkę traci wtedy na kolorze.

Odpowiedz
Joanna 01/06/2020 - 6:35 am

A czymój można wekować takie pesto?

Odpowiedz
Malwina 02/06/2020 - 12:13 pm

Niestety odpada, bo zrobi się czarne.

Odpowiedz
Gosia@Trawka Cytrynowa 03/07/2013 - 8:13 am

Oj pyszne jest takie pesto szpinakowe. Tez ostatnio takie robiłam (tylko ze słonecznikiem) i zjadłam z makaronem. Tak szybko, że nie zostało nawet udokumentowane 🙂 Ale będziemy powtarzać 🙂 Też lubie Grana Padano, bardziej mi nawet pasuje niz parmezan 🙂

Odpowiedz
Opalanka 03/07/2013 - 8:53 am

Bardzo pozytywne mazidło do wszystkiego, spisuję:)

Odpowiedz
JustInka 03/07/2013 - 11:42 am

Wstyd straszny z mojej strony, ale ja zadnego pesto nie jadlam!!!

Odpowiedz
Maggie 03/07/2013 - 12:22 pm

I do makaronu tez <3

Odpowiedz
Justyna Bąk 03/07/2013 - 2:07 pm

świetne jest:) bardzo lubię z makaronem i serkiem:)

Odpowiedz
Gary Michy 03/07/2013 - 6:22 pm

Świetny przepis, pesto uwielbiam- na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/07/2013 - 9:56 pm

Uwielbiam szpinak i pesto 🙂 jutro gnam na targ w poszukiwaniu szpinaku 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/07/2013 - 6:31 pm

Robiłam już z bazylii i rukoli, szpinak jeszcze przede mną:)… ale wyglada smakowicie, a ja szpinak uwielbiam?:) buźka

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2013 - 4:54 pm

zrobilam, bardzo smaczne polecam 😉

Odpowiedz
Anonimowy 20/07/2014 - 4:34 pm

a ja robię pesto z pietruszki – też super!! Polecam

Odpowiedz
Anonimowy 31/03/2015 - 7:07 pm

Świetna inspiracja,ale jak dla mnie za dużo oliwy.dodałam szpinaku,orzeszków i jest ok ☺

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2017 - 6:39 pm

dziś po raz pierwszy zrobiłam pesto w ogóle. Z tego przepisu :). zapewniam,że nie ostatni 🙂 Super, jeszcze się oblizuję 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies