Co roku w czerwcu i lipcu przygotowuję spore ilości pesto. Warto wykorzystać ten czas i spróbować pesto z liści botwinki, pesto z liści rzodkiewki albo właśnie pesto ze szpinaku. Szpinakowe pesto robię najczęściej. W przeciągu kilku ostatnich tygodni zrobiłam je sześciokrotnie, ale dopiero teraz udało mi się uwiecznić je na zdjęciach. Jest genialnym dodatkiem do panino, zup, sałatek.
PESTO ZE SZPINAKU
Składniki:
- szklanka liści szpinaku, mocno upchanych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych, lekko uprażonych na suchej patelni
- 2-3 łyżki startego sera Grana Padano
- 1/4 szklanki oliwy ev
- sól do smaku
Umyte i osuszone liście szpinaku umieszczamy w rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem). Dodajemy orzeszki, czosnek, starty ser i oliwę. Doprawiamy szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do zakręcanego słoiczka, wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy do około tygodnia czasu w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: 5 minut.
16 komentarzy
Też ostatnio szaleję za pesto, chodzi mi pewna myśl po głowie by je zachować na późniejsze miesiące, ale nie wiem czy to możliwe. Szpiankowa wersja bardzo fajna;)
Pesto możesz mrozić, najlepiej w małych porcjach, by potem po rozmrożeniu wykorzystać całość. Troszkę traci wtedy na kolorze.
A czymój można wekować takie pesto?
Niestety odpada, bo zrobi się czarne.
Oj pyszne jest takie pesto szpinakowe. Tez ostatnio takie robiłam (tylko ze słonecznikiem) i zjadłam z makaronem. Tak szybko, że nie zostało nawet udokumentowane 🙂 Ale będziemy powtarzać 🙂 Też lubie Grana Padano, bardziej mi nawet pasuje niz parmezan 🙂
Bardzo pozytywne mazidło do wszystkiego, spisuję:)
Wstyd straszny z mojej strony, ale ja zadnego pesto nie jadlam!!!
I do makaronu tez <3
świetne jest:) bardzo lubię z makaronem i serkiem:)
Świetny przepis, pesto uwielbiam- na pewno wypróbuję 🙂
Uwielbiam szpinak i pesto 🙂 jutro gnam na targ w poszukiwaniu szpinaku 🙂
Robiłam już z bazylii i rukoli, szpinak jeszcze przede mną:)… ale wyglada smakowicie, a ja szpinak uwielbiam?:) buźka
zrobilam, bardzo smaczne polecam 😉
a ja robię pesto z pietruszki – też super!! Polecam
Świetna inspiracja,ale jak dla mnie za dużo oliwy.dodałam szpinaku,orzeszków i jest ok ☺
dziś po raz pierwszy zrobiłam pesto w ogóle. Z tego przepisu :). zapewniam,że nie ostatni 🙂 Super, jeszcze się oblizuję 🙂