Hummus ze szparagami

przez Malwina
Hummus ze szparagów
Hummus ze szparagami
V Festiwal Kuchni Arabskiej właśnie się rozpoczął. Możecie być pewni, że przez cały czerwiec znajdziecie na blogu mnóstwo przepisów na potrawy rodem z krajów Lewantu i Maghrebu. Na pierwszy ogień idzie hummus, który przygotowałam z wykorzystaniem zielonych szparagów. Mam nadzieję, że to warzywo jeszcze się Wam nie znudziło. Sezon na nie jest stosunkowo krótki (jak dla mnie stanowczo zbyt krótki!) i zawsze staram się wykorzystać go w pełni. Po cichu powiem, że to jedna z moich ulubionych odsłon hummusu. 

Hummus z ciecierzycy i szparagów
HUMMUS ZE SZPARAGAMI



Składniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
  • sok z połowy cytryny
  • 3 czubate/kopiaste łyżki pasty tahini
  • sól do smaku
  • oliwa ev
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania szparagów. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente. Przelewamy je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. 
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy odsączoną ciecierzycę, czosnek, pokrojone szparagi (część główek można zostawić do dekoracji), sok z cytryny, pastę tahini i szczyptę soli. Miksujemy do powstania gładkiej masy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody, aby uzyskać rzadszą konsystencję hummusu. Kosztujemy hummusu, w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli do smaku. Hummus przekładamy do miseczki, wierzch kropimy oliwą. Można go ozdobić główkami szparagów i kilkoma ugotowanymi ziarnami ciecierzycy. 
Hummus ze szparagami podajemy jako dodatek do pieczywa (np. chlebków pita, chlebków z patelni) i/lub warzyw, np. słupków marchewki, papryki, selera naciowego i in.

Uwagi:

– hummus ze szparagami można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do 2-3 dni

Zielony hummus
Lunchbox: hummus ze szparagów

Wypróbuj inne przepisy na domowy hummus:

Hummus przepis podstawowy
Hummus z
ciecierzycy
 Humus z suszonymi pomidorami ze słoika
Hummus z suszonymi
pomidorami
Hummus z papryką
Hummus z pieczoną
papryką
Hummus buraczany
Hummus z
pieczonym burakiem

Czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

jedzzapetytem.pl 02/06/2015 - 9:27 am

Jescze nigdy nie probowalam ze szparagami, wiec chyba nadszedl ten czas 😉

Odpowiedz
Magda C. 02/06/2015 - 11:12 am

Świetny pomysł!

Odpowiedz
Vela 02/06/2015 - 12:05 pm

Znów kusisz tymi szparagami… 🙂

Odpowiedz
Martynosia 02/06/2015 - 12:48 pm

Humus ze szparagami – to bardzo ciekawe! Humus na pewno zrobie, choc na poczatek bede chciala wyprobowac go w podstawowej formie. A tymczasem dodalam przepis na pyszny kebab z kurczaka : )

Odpowiedz
Kinga 02/06/2015 - 3:19 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 02/06/2015 - 4:25 pm

świetny hummus, te szparagi dodały mu na pewno takiej delikatnej nuty 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies