Hummus ze szparagami |
V Festiwal Kuchni Arabskiej właśnie się rozpoczął. Możecie być pewni, że przez cały czerwiec znajdziecie na blogu mnóstwo przepisów na potrawy rodem z krajów Lewantu i Maghrebu. Na pierwszy ogień idzie hummus, który przygotowałam z wykorzystaniem zielonych szparagów. Mam nadzieję, że to warzywo jeszcze się Wam nie znudziło. Sezon na nie jest stosunkowo krótki (jak dla mnie stanowczo zbyt krótki!) i zawsze staram się wykorzystać go w pełni. Po cichu powiem, że to jedna z moich ulubionych odsłon hummusu.
HUMMUS ZE SZPARAGAMI
- 220 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół pęczka zielonych szparagów (250 g)
- sok z połowy cytryny
- 3 czubate/kopiaste łyżki pasty tahini
- sól do smaku
- oliwa ev
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania szparagów. Odłamujemy zdrewniałe końce od szparagów i wyrzucamy. Szparagi gotujemy na parze przez około 4-6 minut, aż będą al dente. Przelewamy je zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy odsączoną ciecierzycę, czosnek, pokrojone szparagi (część główek można zostawić do dekoracji), sok z cytryny, pastę tahini i szczyptę soli. Miksujemy do powstania gładkiej masy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody, aby uzyskać rzadszą konsystencję hummusu. Kosztujemy hummusu, w razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli do smaku. Hummus przekładamy do miseczki, wierzch kropimy oliwą. Można go ozdobić główkami szparagów i kilkoma ugotowanymi ziarnami ciecierzycy.
Hummus ze szparagami podajemy jako dodatek do pieczywa (np. chlebków pita, chlebków z patelni) i/lub warzyw, np. słupków marchewki, papryki, selera naciowego i in.
Uwagi:
– hummus ze szparagami można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do 2-3 dni
Lunchbox: hummus ze szparagów |
Wypróbuj inne przepisy na domowy hummus:
Hummus z ciecierzycy |
Hummus z suszonymi pomidorami |
Hummus z pieczoną papryką |
Hummus z pieczonym burakiem |
Czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Jescze nigdy nie probowalam ze szparagami, wiec chyba nadszedl ten czas 😉
Świetny pomysł!
Znów kusisz tymi szparagami… 🙂
Humus ze szparagami – to bardzo ciekawe! Humus na pewno zrobie, choc na poczatek bede chciala wyprobowac go w podstawowej formie. A tymczasem dodalam przepis na pyszny kebab z kurczaka : )
Smacznie 😉
świetny hummus, te szparagi dodały mu na pewno takiej delikatnej nuty 🙂