Hummus to dip na bazie ugotowanej ciecierzycy, popularny w kuchni krajów arabskich, a także w kuchni tureckiej. Ma on swoich wielbicieli na całym świecie. Nic dziwnego, hummus jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Można przygotować go w wersji klasycznej lub wzbogacać o różnej maści warzywa, tworząc za każdym razem inny wariant hummusu.
Razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni przygotowałyśmy hummus z brakiem. Zachwyca on nie tylko pięknym bordowym kolorem, ale i smakiem. Jest lekko słodki, z pikantną nutą kminu rzymskiego i czosnku oraz przyjemną orzechową nutą pasty tahini. Zdecydowanie warto odtworzyć ten przepis we własnej kuchni. Nie idźcie proszę na łatwiznę i nie używajcie do tego przepisu buraków gotowanych. To właśnie z tymi pieczonymi smakuje on najlepiej.
Hummus z burakiem – przepis
Wypróbujcie także inne przepisy na hummus.
9 komentarzy
Podoba mi się zarówno ten hummus, jak i inne które masz na blogu – na pewno niedługo skorzystam z przepisów.
Ciekawy pomysł, ciekawa jestem smaku 🙂
Wygląda apetycznie! 🙂
Kolor ma fenomenalny! A smakuje z pewnością wybornie 🙂
buraczkowy hummus to coś dla mnie, pycha!
Uwielbiam buraczki 😉
Cos czuje, ze taki hummus jest przepyszny! I jaki piekny ma kolor… 🙂
Uwielbiam buraczany hummus, jest doskonały! <3
Można skrócić pieczenie buraków nawet o pół godziny, wbijając przed upieczeniem w każdy burak metalowy szpikulec (taki jak do zrazów).