Tematem kolejnego wspólnego gotowania były potrawy wegańskie. Ponieważ w weekend przygotowałam sporą porcję domowego ajvaru, postanowiłam upiec faszerowane cukinie. Podczas pieczenia kuskus i ciecierzyca nabierają przyjemnego orzechowego smaku. Fajnie komponuje się tutaj dodatek suszonej żurawiny. Razem ze mną we wspólnym wirtualnym pichceniu wzięli udział: Maggie, Mirabelka, Martynosia, Siaśka, Dobromiła i Bartoldzik.
CUKINIA FASZEROWANA KUSKUSEM
Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
[przepis własny]
- 1 mała cukinia (około 200 g)
- 30 g kaszy kuskus
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- szczypta mielonej kolendry
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 czubate łyżki ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 szparagi
- do podania: ajvar
Odłamujemy twarde końcówki szparagów, wyrzucamy je. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, przy pomocy łyżeczki (najlepiej łyżeczki do melona) wydrążamy pestki. Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (możemy go zalać bulionem warzywnym lub lekko posoloną wrzącą wodą). Kiedy napęcznieje, spulchniamy go widelcem. Dodajemy do niego oliwę, czosnek, kmin rzymski, kolendrę, ciecierzycę, żurawinę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą połówkę cukinii lekko solimy, nakładamy do niej farsz, na wierzchu układamy szparaga. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut lub do momentu, aż cukinia będzie miękka. Podajemy z domowym ajvarem.
Całkowity czas przygotowania: 40 minut.
4 komentarze
bardzo apetycznie wygląda:)
Moje smaki:)
Bardzo fajnie wyglada, chyba jeszcze nigdy nie robilam faszerowanej cukinii;) Musze to koniecznie nadrobic! A i widze ze znowu pojawia sie ciecierzyca 😉
Nowy półmisek? 😉