Cukinia faszerowana kuskusem

przez Malwina
Cukinia faszerowana kuskusem

Tematem kolejnego wspólnego gotowania były potrawy wegańskie. Ponieważ w weekend przygotowałam sporą porcję domowego ajvaru, postanowiłam upiec faszerowane cukinie. Podczas pieczenia kuskus i ciecierzyca nabierają przyjemnego orzechowego smaku. Fajnie komponuje się tutaj dodatek suszonej żurawiny. Razem ze mną we wspólnym wirtualnym pichceniu wzięli udział: Maggie, Mirabelka, Martynosia, Siaśka, Dobromiła i Bartoldzik.

Cukinia faszerowana kaszą przepis

CUKINIA FASZEROWANA KUSKUSEM

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
  • 1 mała cukinia (około 200 g)
  • 30 g kaszy kuskus
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 czubate łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 szparagi
  • do podania: ajvar
Odłamujemy twarde końcówki szparagów, wyrzucamy je. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, przy pomocy łyżeczki (najlepiej łyżeczki do melona) wydrążamy pestki. Kuskus przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (możemy go zalać bulionem warzywnym lub lekko posoloną wrzącą wodą). Kiedy napęcznieje, spulchniamy go widelcem. Dodajemy do niego oliwę, czosnek, kmin rzymski, kolendrę, ciecierzycę, żurawinę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą połówkę cukinii lekko solimy, nakładamy do niej farsz, na wierzchu układamy szparaga. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut lub do momentu, aż cukinia będzie miękka. Podajemy z domowym ajvarem. 
Cukinia faszerowana kuskusem

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Justyna Bąk 27/06/2013 - 5:23 pm

bardzo apetycznie wygląda:)

Odpowiedz
Nemi 27/06/2013 - 5:46 pm

Moje smaki:)

Odpowiedz
Martynosia 27/06/2013 - 5:48 pm

Bardzo fajnie wyglada, chyba jeszcze nigdy nie robilam faszerowanej cukinii;) Musze to koniecznie nadrobic! A i widze ze znowu pojawia sie ciecierzyca 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/07/2013 - 10:00 pm

Nowy półmisek? 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies