Hummus z suszonymi pomidorami

przez Malwina
Hummus z pomidorami przepis
Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus potrafi uzależnić. Zaczyna się niby niewinnie- hummus na chlebie, marchewce, krakersie, łyżeczce…i nagle słoik tego strączkowego cuda zaczyna świecić pustkami. Na całe szczęście przygotowanie hummusu trwa dosłownie kilka chwil, wystarczy bowiem zmiksować kilka składników et voilà! Mamy domowy hummus. 

Zimą moje kubki smakowe lubią być rozpieszczane hummusem z suszonymi pomidorami. Jest lekko pikantny za sprawą ostrej papryki i czosnku, z wyczuwalnym kwaśnym cytrynowym akcentem. Czasem lubię go podrasować kropiąc jego wierzch olejem z chili i posypując prażonymi orzeszkami piniowymi. I już nie mogę się doczekać sezonu na szparagi, bo hummus najbardziej smakuje mi właśnie w połączeniu z grillowanymi szparagami. A Wy z czym najchętniej jadacie tę arabską pastę?
Hummus pomidorowy

HUMMUS Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (240 g, waga po odcieku)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 8-10 połówek suszonych pomidorów (z oliwy)
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta chili w proszku
  • sól do smaku
  • 3 czubate/kopiaste łyżki pasty tahini 
  • oliwa ev 
Hummus pomidorowy-przygotowanie:

W rozdrabniaczu umieszczamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy posiekany czosnek, suszone pomidory z oliwy, sok z cytryny, chili w proszku, szczyptę soli i pastę tahini. Całość miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy zimną wodę, łyżka po łyżce i miksujemy do otrzymania preferowanej konsystencji. W razie potrzeby ponownie doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Ja do hummusu często dodaję 1-2 łyżki oliwy (pod sam koniec). Hummus przekładamy do słoiczka, jego wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni. 

Z czym podawać hummus? 
Hummus świetnie smakuje na kanapkach i krakersach. Można w nim zanurzać kawałki warzyw, np. seler naciowy, marchewkę, kawałki ogórka, grillowane lub gotowane szparagi. Można smarować nim naleśniki lub tortille i nadziewać je warzywami lub mięsem.

Inne przepisy na domowy hummus:

Hummus z burakami
Hummus z burakami
Humus ze szpinakiem
Hummus ze szpinakiem
Hummus z papryką
Hummus z pieczoną papryką

Hummus jak zrobić
Hummus z suszonymi pomidorami 

Czas przygotowania: 10 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Karmel-itka. 27/01/2015 - 9:36 am

zdjęcia piękne – choruję już na Twoją tacę!
a hummus.. suszone pomidory dla mnie nie bardzo, ale może jak spróbuję, zmienię zdanie 🙂

Odpowiedz
Justyna Żak 27/01/2015 - 10:46 am

jak ja lubię takie pasty:)

Odpowiedz
majka 27/01/2015 - 1:00 pm

Wyglada apetycznie. Robilam kiedys hummus ale mi nie posmakowal… Widocznie musze skorzystac z innego przepisu, np. Twojego 😉

Odpowiedz
Daria 27/01/2015 - 1:55 pm

ten hummus to z pewnością sama rozkosz dla podniebienia 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 27/01/2015 - 4:20 pm

uwielbiam hummus, a w Twojej wersji zapowiada się pysznie!

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 27/01/2015 - 8:27 pm

Skusiłaś mnie:)

Odpowiedz
Mirabelka 27/01/2015 - 10:22 pm

Robiłam niedawno hummus z suszonymi pomidorami ale nie zdążyłam zrobić fotki, bo był robiony dla gości… 😉 zniknął błyskawicznie 🙂

Odpowiedz
kasiekw 28/01/2015 - 8:58 pm

uwielbiam hummus a z pomidorami nigdy nie jadłam

Odpowiedz
Wege Ewka 02/02/2015 - 11:23 pm

uwielbiam humus a w takim wydaniu jeszcze go nie jadłam.

Odpowiedz
JustInka 03/02/2015 - 9:23 am

Hummus lubię, ale jestem zainteresowana tymi ciasteczkami.

Odpowiedz
Anonimowy 17/04/2015 - 11:28 am

Mam suchą ciecierzycę w opakowaniu. Czy taka się nada? Co trzeba z nią zrobić, namoczyć przez noc?

Odpowiedz
Malwina 17/04/2015 - 11:35 am

Namocz ją przez całą noc, a kolejnego dnia ugotuj do miękkości. Czas gotowania będzie uzależniony od samego ziarna i tego, jak było przechowywane. Może zająć 40 minut lub dłużej przy starszym ziarnie. Pamiętaj o tym, by osolić ciecierzycę dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już miękka. Przechowujemy ją w pojemniku wraz z wodą z gotowania do 3 dni w lodówce.

Odpowiedz
polopiryna 02/11/2015 - 4:12 pm

Zrobiłam. Wspaniały!

Odpowiedz
anka.g1 13/05/2016 - 11:51 am

Zrobiłam po raz pierwszy w życiu! Pycha 🙂 a wcześniej przygotowałam pastę tahini, w mojej kuchni to już w ogóle kosmos 😉

Odpowiedz
Anonimowy 31/08/2016 - 9:53 am

Właśnie zrobiłam hummus z suszonymi pomidorami i musze przyznać, że jest genialny! A z racji tego, że moja przerwa od Bliskiego Wschodu się wydluzyla zatesknilam za arabskimi smakami i ten hummus okazał się strzałem w dziesiątkę. Teraz czas na chlebek pita – nieodłączna para hummus. Dzieki za przepis ☺

Odpowiedz
Małgorzata P 08/03/2018 - 10:23 pm

Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies