Hummus z suszonymi pomidorami |
Składniki:
- puszka ciecierzycy (240 g, waga po odcieku)
- 1 duży ząbek czosnku
- 8-10 połówek suszonych pomidorów (z oliwy)
- sok z 1 cytryny
- szczypta chili w proszku
- sól do smaku
- 3 czubate/kopiaste łyżki pasty tahini
- oliwa ev
W rozdrabniaczu umieszczamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy posiekany czosnek, suszone pomidory z oliwy, sok z cytryny, chili w proszku, szczyptę soli i pastę tahini. Całość miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy zimną wodę, łyżka po łyżce i miksujemy do otrzymania preferowanej konsystencji. W razie potrzeby ponownie doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Ja do hummusu często dodaję 1-2 łyżki oliwy (pod sam koniec). Hummus przekładamy do słoiczka, jego wierzch kropimy oliwą. Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni.
Inne przepisy na domowy hummus:
Hummus z burakami |
Hummus ze szpinakiem |
Hummus z pieczoną papryką |
Hummus z suszonymi pomidorami |
Czas przygotowania: 10 minut.
16 komentarzy
zdjęcia piękne – choruję już na Twoją tacę!
a hummus.. suszone pomidory dla mnie nie bardzo, ale może jak spróbuję, zmienię zdanie 🙂
jak ja lubię takie pasty:)
Wyglada apetycznie. Robilam kiedys hummus ale mi nie posmakowal… Widocznie musze skorzystac z innego przepisu, np. Twojego 😉
ten hummus to z pewnością sama rozkosz dla podniebienia 🙂
uwielbiam hummus, a w Twojej wersji zapowiada się pysznie!
Skusiłaś mnie:)
Robiłam niedawno hummus z suszonymi pomidorami ale nie zdążyłam zrobić fotki, bo był robiony dla gości… 😉 zniknął błyskawicznie 🙂
uwielbiam hummus a z pomidorami nigdy nie jadłam
uwielbiam humus a w takim wydaniu jeszcze go nie jadłam.
Hummus lubię, ale jestem zainteresowana tymi ciasteczkami.
Mam suchą ciecierzycę w opakowaniu. Czy taka się nada? Co trzeba z nią zrobić, namoczyć przez noc?
Namocz ją przez całą noc, a kolejnego dnia ugotuj do miękkości. Czas gotowania będzie uzależniony od samego ziarna i tego, jak było przechowywane. Może zająć 40 minut lub dłużej przy starszym ziarnie. Pamiętaj o tym, by osolić ciecierzycę dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już miękka. Przechowujemy ją w pojemniku wraz z wodą z gotowania do 3 dni w lodówce.
Zrobiłam. Wspaniały!
Zrobiłam po raz pierwszy w życiu! Pycha 🙂 a wcześniej przygotowałam pastę tahini, w mojej kuchni to już w ogóle kosmos 😉
Właśnie zrobiłam hummus z suszonymi pomidorami i musze przyznać, że jest genialny! A z racji tego, że moja przerwa od Bliskiego Wschodu się wydluzyla zatesknilam za arabskimi smakami i ten hummus okazał się strzałem w dziesiątkę. Teraz czas na chlebek pita – nieodłączna para hummus. Dzieki za przepis ☺
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie.