Hummus z burakiem

przez Malwina
Hummus z burakiem

Hummus to dip na bazie ugotowanej ciecierzycy, popularny w kuchni krajów arabskich, a także w kuchni tureckiej. Ma on swoich wielbicieli na całym świecie. Nic dziwnego, hummus jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Można przygotować go w wersji klasycznej lub wzbogacać o różnej maści warzywa, tworząc za każdym razem inny wariant hummusu.  

Razem z Emilią z blogu Turcja od kuchni przygotowałyśmy hummus z brakiem. Zachwyca on nie tylko pięknym bordowym kolorem, ale i smakiem. Jest lekko słodki, z pikantną nutą kminu rzymskiego i czosnku oraz przyjemną orzechową nutą pasty tahini. Zdecydowanie warto odtworzyć ten przepis we własnej kuchni. Nie idźcie proszę na łatwiznę i nie używajcie do tego przepisu buraków gotowanych. To właśnie z tymi pieczonymi smakuje on najlepiej. 

Hummus z burakiem

Hummus z burakiem – przepis

Hummus z burakiem

Hummus to dip na bazie ugotowanej ciecierzycy, popularny w kuchni krajów arabskich, a także w kuchni tureckiej. Ma on swoich wielbicieli na całym świecie. Nic dziwnego, hummus jest nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Można przygotować go w wersji… Zima Hummus z burakiem European Drukuj
Porcje: 2 duże porcje Czas przygotowania:
Kalorie: 200 kcal 20 grams fat

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • 3 nieduże upieczone buraki (200 g; waga po upieczeniu i obraniu)
  • 3 czubate/kopiaste łyżki (około 70 g) pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 
  • sól do smaku
  • oliwa do skropienia hummusu
  • do podania: świeże warzywa, krakersy, pieczywo
 

Sposób przygotowania:

  1. W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy odsączoną ciecierzycę, obrane buraki, pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, kumin i szczyptę soli. Całość blendujemy przez kilka minut, dodając w razie potrzeby zimną wodę (dodajemy jej tyle, by uzyskać preferowaną konsystencję hummusu, ja dodałam 2 łyżki wody.. Pamiętajcie, że po pobycie w lodówce hummus dodatkowo zgęstnieje).
  2. Hummus z buraków przekładamy do miseczki, posypujemy kilkoma ziarenkami ugotowanej ciecierzycy i polewamy oliwą. Podajemy jako dodatek do warzyw, np. grillowanych szparagów, marchewki, selera naciowego, papryki, rzodkiewki lub pieczywa. Fajnie sprawdzą się także wytrawne ciasteczka z za'atarem lub domowe krakersy

Uwagi:

Porcja hummusu ma: 420 kcal, w tym 21 B, 30 W, 22 T.

Wypróbujcie także inne przepisy na hummus.

9 komentarzy
0

Podobne posty:

9 komentarzy

mopswkuchni 21/04/2015 - 4:25 pm

Podoba mi się zarówno ten hummus, jak i inne które masz na blogu – na pewno niedługo skorzystam z przepisów.

Odpowiedz
Magda C. 21/04/2015 - 4:44 pm

Ciekawy pomysł, ciekawa jestem smaku 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 21/04/2015 - 5:10 pm

Wygląda apetycznie! 🙂

Odpowiedz
gin 21/04/2015 - 5:22 pm

Kolor ma fenomenalny! A smakuje z pewnością wybornie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 21/04/2015 - 5:41 pm

buraczkowy hummus to coś dla mnie, pycha!

Odpowiedz
Aleksandra Fic 21/04/2015 - 8:09 pm

Uwielbiam buraczki 😉

Odpowiedz
majka 22/04/2015 - 6:08 am

Cos czuje, ze taki hummus jest przepyszny! I jaki piekny ma kolor… 🙂

Odpowiedz
Łukasz Majchrowski 22/04/2015 - 5:26 pm

Uwielbiam buraczany hummus, jest doskonały! <3

Odpowiedz
Anonimowy 16/04/2016 - 12:40 pm

Można skrócić pieczenie buraków nawet o pół godziny, wbijając przed upieczeniem w każdy burak metalowy szpikulec (taki jak do zrazów).

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies