Czym w ogóle jest to „bento”? Dziś kilka słów właśnie o nim, o rodzajach bento i głównych zasadach. Przy okazji garść linków i inspiracji w tematyce bento i lunchbox. Mam nadzieję, że ten krótki artykuł okaże się dla Was przydatny i wzbogaci Waszą wiedzę na temat japońskiej tradycji, jaką jest bento. A być może przy okazji zachęci nowe osoby do rozpoczęcia swojej przygody z lunchboxami.
Czym jest bento?
Makunouchi bento – fot. Japanstyle |
- makunouchi bento to bento w klasycznym stylu, w jego skład wchodzi m.in. ryż, marynowana śliwka umeboshi oraz łosoś. Ten rodzaj bento może być sprzedawany w sklepach, a nawet restauracjach.
Shoukadou bento- fot. My eating life in Tokio |
- shoukadou bento – formalne bento podawane w eleganckim czarnym lakierowanym pudełku podzielonym na cztery części. Tego typu bento możemy spotkać w japońskich restauracjach. Jest często mylone z makunouchi bento.
Ekiben – fot. Japonia bliżej bento |
- ekiben – to specjalny rodzaj posiłku, który można nabyć w Japonii na stacjach kolejowych. Takie bento umila nam podróż. Zachęcam Was do odwiedzenia bloga Magdaleny- Japonia bliżej bento, która od czasu do czasu pokazuje takie zestawy u siebie. Są piękne i zapewne bardzo smaczne. Warto też obejrzeć filmik na temat ekiben na kanale Krzyśka Gonciarza. Z ekiben wiąże się soraben, czyli bento sprzedawane na lotniskach.
- kyaraben lub inaczej charaben to bento nawiązujące do kultury popularniej. W pojemnikach znajdziemy postaci związane z anime, mangą, światem gier czy kreskówek. Zapewne większości z Was bento kojarzy się właśnie z pojemnikami wypełnionymi w takim właśnie stylu. Można je określić mianem kawaii, czyli słodkiego, uroczego, słitaśnego. Na powyższym zdjęciu pierwsze charaben mojego autorstwa. Myślę, że jak na pierwszy raz, nie wyszło najgorzej 🙂 Dla niewtajemniczonych, ta kulka z ryżu to Kung Fu Panda. Charaben cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie, szczególnie w Stanach Zjednoczoncyh.
- oekakiben – to inaczej bento obrazkowe.
- shidashi bento- bento przygotowane w restauracji i dostarczone do klienta w porze lunchu
- chuka bento– bento wypełnione chińskim jedzeniem
- kouraku bento to bento zabierane na piknik, spożywane w trakcie obcowania z przyrodą. Z kouraku bento wiąże się hanami bento, czyli posiłek spożywany w trakcie podziwiania kwiatów wiśni. Hanami, czyli oglądanie kwiatów ma kilkusetletnią tradycję i cieszy się w Japonii ogromną popularnością. Po więcej informacji na temat hanami odsyłam Was do wpisu Klaudyny z Ziołowego Zakątka.
- hinomaru bento to najprostszy rodzaj bento. Składa się z wypełnionego ryżem pojemnika, na środku którego układa się umeboshi, czyli marynowaną śliwkę. Hinamaru bento nawiązuje do japońskiej flagi narodowej.
Jak widzicie, bento, to nie tylko pudełka wypełnione słodkimi zwierzakami czy kwiatuszkami. To po prostu posiłek zamknięty w pudełku, podany w sposób estetyczny (nie koniecznie finezyjny).
W najbliższym czasie na blogu pojawi się więcej wpisów na temat bento. Będą to m.in. wpisy o akcesoriach, posiłkach do pracy, które można przygotować w 5-10-15 i 20 minut i wiele innych. Osoby, które mają ochotę rozpocząć swoją przygodę z kawaii bento, także nie powinny być zawiedzione, ponieważ co jakiś czas będę pokazywać, jak krok po kroku wykonać różne ozdobne elementy bento. Oczywiście podsumowania z posiłkami do pracy będą się pojawiać w dalszym ciągu w każdy poniedziałek.
*powyższy artykuł powstał na podstawie informacji znalezionych na kilkudziesięciu stronach internetowych, w tym także japońskich (tak, starałam się przy pomocy google translator ogarnąć japońską wikipedię i nie tylko 😉
3 komentarze
Twoje bento to mistrzostwo świata:) Podglądam i podziwiam i staram się naśladować. Wychodzi mi różnie, ale ważne, że zdrowo, prawda?:) Dobrze, że jesteś:)
Wow znowu same cuda!
<3
fell in love <3