Co to jest bento?

przez Malwina

Cykl o bento realizuję już od dwóch lat. Pierwszy wpis z lunchboxami pojawił się na blogu dokładnie dwa lata temu, bo 22 kwietnia 2013 roku. Jak ten czas szybko leci! Bentowanie weszło mi w krew już na dobre i nie wyobrażam sobie bez niego życia. 

Czym w ogóle jest to „bento”? Dziś kilka słów właśnie o nim, o rodzajach bento i głównych zasadach. Przy okazji garść linków i inspiracji w tematyce bento i lunchbox. Mam nadzieję, że ten krótki artykuł okaże się dla Was przydatny i wzbogaci Waszą wiedzę na temat japońskiej tradycji, jaką jest bento. A być może przy okazji zachęci nowe osoby do rozpoczęcia swojej przygody z lunchboxami. 

Czym jest bento?
Bento lub obento to wywodzący się z kultury japońskiej zbilansowany posiłek serwowany w pudełku. Można go przygotować samodzielnie w domu lub zakupić już gotowy zestaw na mieście.
Rodzaje bento
W Japonii istnieje wiele rodzajów bento, w zależności od typu pudełka, tego co się w nim znajduje a także okoliczności spożywania posiłku. Poniżej kilka z nich:
Makunouchi bento – fot. Japanstyle
  • makunouchi bento to bento w klasycznym stylu, w jego skład wchodzi m.in. ryż, marynowana śliwka umeboshi oraz łosoś. Ten rodzaj bento może być sprzedawany w sklepach, a nawet restauracjach. 
Shoukadou bento- fot. My eating life in Tokio
  • shoukadou bento – formalne bento podawane w eleganckim czarnym lakierowanym pudełku podzielonym na cztery części. Tego typu bento możemy spotkać w japońskich restauracjach. Jest często mylone z makunouchi bento
Ekiben – fot. Japonia bliżej bento
  • ekiben – to specjalny rodzaj posiłku, który można nabyć w Japonii na stacjach kolejowych. Takie bento umila nam podróż. Zachęcam Was do odwiedzenia bloga Magdaleny- Japonia bliżej bento, która od czasu do czasu pokazuje takie zestawy u siebie. Są piękne i zapewne bardzo smaczne. Warto też obejrzeć filmik na temat ekiben na kanale Krzyśka Gonciarza. Z ekiben wiąże się soraben, czyli bento sprzedawane na lotniskach. 

    • kyaraben lub inaczej charaben to bento nawiązujące do kultury popularniej. W pojemnikach znajdziemy postaci związane z anime, mangą, światem gier czy kreskówek. Zapewne większości z Was bento kojarzy się właśnie z pojemnikami wypełnionymi w takim właśnie stylu. Można je określić mianem kawaii, czyli słodkiego, uroczego, słitaśnego. Na powyższym zdjęciu pierwsze charaben mojego autorstwa. Myślę, że jak na pierwszy raz, nie wyszło najgorzej 🙂 Dla niewtajemniczonych, ta kulka z ryżu to Kung Fu Panda. Charaben cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie, szczególnie w Stanach Zjednoczoncyh. 
      • oekakiben – to inaczej bento obrazkowe.
      • shidashi bento- bento przygotowane w restauracji i dostarczone do klienta w porze lunchu
      • chuka bento– bento wypełnione chińskim jedzeniem
      • kouraku bento to bento zabierane na piknik, spożywane w trakcie obcowania z przyrodą. Z kouraku bento wiąże się hanami bento, czyli posiłek spożywany w trakcie podziwiania kwiatów wiśni. Hanami, czyli oglądanie kwiatów ma kilkusetletnią tradycję i cieszy się w Japonii ogromną popularnością. Po więcej informacji na temat hanami odsyłam Was do wpisu Klaudyny z Ziołowego Zakątka. 
      • hinomaru bento  to najprostszy rodzaj bento. Składa się z wypełnionego ryżem pojemnika, na środku którego układa się umeboshi, czyli marynowaną śliwkę. Hinamaru bento nawiązuje do japońskiej flagi narodowej. 

      Jak widzicie, bento, to nie tylko pudełka wypełnione słodkimi zwierzakami czy kwiatuszkami. To po prostu posiłek zamknięty w pudełku, podany w sposób estetyczny (nie koniecznie finezyjny). 

      Ciekawe strony i blogi o bento

      Z zagranicznych blogów chciałabym Wam szczególnie polecić Little Miss Bento, Bento Days oraz Bento Monsters. Warto zajrzeć także na polskie rodzime blogi, takie jak Bentomania, Japonia bliżej bento oraz Bento po polsku.

      Zasady bento
      Przy komponowaniu bento, warto zwrócić uwagę na proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami. Przyjmuje się, że w pojemniku powinny się znaleźć 4 porcje węglowodanów, 2 porcje białka, 1 porcja warzyw i 1 porcja owoców. Można wybrać także inną opcję i proporcje pomiędzy składnikami rozłożyć na 3 porcje węglowodanów, 2 porcje białka i 1 porcję warzyw/owoców. Najlepiej proporcje dobrać sobie indywidualnie i dostosować do swojej codziennej diety. Należy jednak pamiętać, aby posiłek zawierał węglowodany, białka i warzywa/owoce (będące źródłem błonnika i witamin). W klasycznych japońskich zestawach jako źródło węglowodanów występuje ryż, natomiast białek ryby, mięso lub jajka. Wskazówki na temat dobierania produktów znajdziecie w osobnym poście na temat komponowania posiłków

      Dlaczego używam nazwy bento?
      Przede wszystkim ze względu na brak w naszym polskim języku słowa określającego posiłki zabierane do pracy lub szkoły (i na wiele innych okoliczności). A jeśli już miałabym użyć jakiejś nazwy, to ze względu na opisowość naszego języka, byłaby ona stosunkowo długa i nie do końca precyzyjna, a jeśli już bardzo precyzyjna, to jeszcze dłuższa. Wprawdzie w języku polskim dobrze zadomowił się angielski wyraz lunchbox, to ten po prostu nie do końca mi odpowiadał. W słowie bento zawiera się idea lunchboxu, zrównoważonych posiłków i estetyki. Z tej ostatniej nie obdzierajmy japońskiej tradycji bento.

      W najbliższym czasie na blogu pojawi się więcej wpisów na temat bento. Będą to m.in. wpisy o akcesoriach, posiłkach do pracy, które można przygotować w 5-10-15 i 20 minut i wiele innych. Osoby, które mają ochotę rozpocząć swoją przygodę z kawaii bento, także nie powinny być zawiedzione, ponieważ co jakiś czas będę pokazywać, jak krok po kroku wykonać różne ozdobne elementy bento. Oczywiście podsumowania z posiłkami do pracy będą się pojawiać w dalszym ciągu w każdy poniedziałek.

      Trzymajcie się ciepło
      Make bento, not war!

      *powyższy artykuł powstał na podstawie informacji znalezionych na kilkudziesięciu stronach internetowych, w tym także japońskich (tak, starałam się przy pomocy google translator ogarnąć japońską wikipedię i nie tylko 😉 

      3 komentarze
      1

      Podobne posty:

      3 komentarze

      Ania z osobiedlamnie 23/04/2015 - 6:35 am

      Twoje bento to mistrzostwo świata:) Podglądam i podziwiam i staram się naśladować. Wychodzi mi różnie, ale ważne, że zdrowo, prawda?:) Dobrze, że jesteś:)

      Odpowiedz
      Magda C. 24/04/2015 - 11:50 am

      Wow znowu same cuda!

      Odpowiedz
      Patrycja Rzepka 24/05/2016 - 5:25 pm

      <3
      fell in love <3

      Odpowiedz

      Skomentuj

      * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

      Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies