Ostatnio staram się przygotowywać dania, z tego, co aktualnie mam w domu. Ten przepis spadł mi z nieba- wszystkie potrzebne produkty miałam w kuchni i nie było potrzeby dokupowania kolejnych składników. Kurczak jest bardzo smaczny, choć spodziewałam się, że będzie bardziej pikantny. Chętnie jednak do niego jeszcze wrócę, ponieważ mój Luby przepada za tego typu daniami z dodatkiem mleka kokosowego. Danie podałam z ryżem i przygotowałam do niego chińską surówkę z ogórka i papryki (niestety nie potrafię odnaleźć źródła, z którego korzystałam).
GAI PAD NAM TUA (TAJLANDIA)
Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony www.asiarecipe.com]
[przepis pochodzi ze strony www.asiarecipe.com]
- 500 g piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki posiekanej dymki
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- łyżka świeżo utartego imbiru
- łyżka posiekanego czosnku
- łyżka posiekanej trawy cytrynowej
- łyżeczka pasty chili *
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych
- łyżka sosu rybnego (dałam jasny sos sojowy)
- pół łyżki brązowego cukru
- 2 szklanki różyczek brokółów
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. W misce umieszczamy dymkę, pastę curry, imbir, czosnek, trawę cytrynową i pastę chili**. Dokładnie mieszamy i do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze aż będzie pół twardy (w przepisie miał być jedynie zblanszowany przez 2 minuty). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy kurczaka ze wszystkich stron. Dokładamy mleko kokosowe, masło orzechowe, posiekane orzeszki, sos sojowy i cukier. Gotujemy 3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć. Dokładamy różyczki brokułów i podgrzewamy. Podajemy z ryżem.
*jeśli nie mamy pasty chili, możemy drobno posiekać jedno świeże chili pozbawione pestek
**dla ułatwienia, warto wszystkie składniki utrzeć na gładką pastę przy pomocy blendera
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji- Kuchnie świata…od kuchni oraz akcji Emmy- Masło orzechowe – na słodko i wytrawnie.
SURÓWKA Z OGÓRKA I PAPRYKI (CHINY)
Składniki:
- 1 podłużny ogórek
- pół czerwonej papryki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
- 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
Ogórek obieramy ze skórki, kroimy w plasterki lub w kostkę. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. W misce łączymy ogórek, paprykę, natkę i czosnek. Zalewamy octem wymieszanym z sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Przepis na surówkę dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 2 i akcji Ani- Warzywa psiankowate.
23 komentarze
Ależ Ty czarujesz w tej kuchni:)
trzecia propozycja z orzeszkami, którą dzisiaj przeglądam 🙂 oj bo się skuszę! wygląda bardzo apetycznie 🙂 mi nie zawsze udaje się ugotować danie z tego, co jest w domu… chyba trzymam w kuchni za mało produktów 🙂
pyszny zestawik obiadowy jak zawsze
pozdrawiam serdecznie
świetny pomysł na odmienną surówkę z ogórkiem!!!
a danie tajskie ma piękną nazwę, choć jeszcze piękniej się prezentuje na zdjęciach.
Pozdrawiam
Monika
uwielbiam sos orzechowy!
ciekawe połączenia, ciekawe smaki – to musiał być pyszny obiad 🙂
Doskonale wygląda i na pewno świetnie smakuje 🙂 Szkoda, ze nie mam wszystkich składników.
Chętnie zapisałabym się do Ciebie na obiadki! Pyszne wszystko!
Przesmacznie to wygląda. Piękne zdjęcia a danie zapewne wyborne…mniam
Znow kusisz pysznosciami na obiad! Takiego kurczaka chetnie bym zjadla, bo lubie wytrawne dania z dodatkiem orzechow.
Strzał w dziesiątkę z tą propozycja!:)
Jesteś niesamowita z tymi pomysłami!
Przepysznie to wygląda. 🙂 Zjadłabym taki obiadek:)
Wspaniałe danie. Ty i Twoje milion sposób na kurczaka. 🙂
nazwa nic mi nie mówi, ale danie prezentuje się pysznie.. i wcale nie jest tak skomplikowane jak po nazwie mogłoby się zdawać:)
Azjatyckie pyszności 🙂 Szczególnie zachwycił mnie sos z orzeszków ziemnych, na pewno dodaje potrawie charakteru 🙂
A wiesz Malwinko,ze ostatnio za mna chodzi kurczak w sosie orzeszkowym??chyba skutek zbyt czestego ogladanie reklamy knorra(kolejny sposob na…:), zastanawialam sie jak samemu taki sos wykombinowac,zeby nie jadac tych torebkowych…no i pomyslalam i mam:))kiedys smarowalam platy kurczaka maslem orzechowym i pieklam z dodatkami na grilu..pyszne to bylo:)Dzieki za pomysl:)Pozdrawiam:)
Bardzo lubię wschodnią kuchnię, super jedzenie
Brat by mnie zabił za kurczaka z orzeszkami. To jego ulubiony alergen. 🙂
Zrobiłem tego kurczaka z grzybami, pycha 🙂
Najbardziej zainteresowała mnie surówka.. Wygląda… aż ślinka cieknie!
Zastanawiam się, jak to moze smakować? Czy jest slodkawe czy słone? Hmm… fuzja smaków 😉
U Ciebie jak zwykle.. u Ciebie tak pysznie!
http://www.przysmakiewy.pl
Ale brzmi i wygląda smacznie! Jak nic wypróbuję przepis:)
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!