Gai pad nam tua, czyli kurczak w sosie z orzeszków ziemnych i pyszna surówka ze świeżego ogórka

przez Malwina

Ostatnio staram się przygotowywać dania, z tego, co aktualnie mam w domu. Ten przepis spadł mi z nieba- wszystkie potrzebne produkty miałam w kuchni i nie było potrzeby dokupowania kolejnych składników. Kurczak jest bardzo smaczny, choć spodziewałam się, że będzie bardziej pikantny. Chętnie jednak do niego jeszcze wrócę, ponieważ mój Luby przepada za tego typu daniami z dodatkiem mleka kokosowego. Danie podałam z ryżem i przygotowałam do niego chińską surówkę z ogórka i papryki (niestety nie potrafię odnaleźć źródła, z którego korzystałam). 

GAI PAD NAM TUA (TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony www.asiarecipe.com
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki posiekanej dymki
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • łyżka świeżo utartego imbiru
  • łyżka posiekanego czosnku
  • łyżka posiekanej trawy cytrynowej
  • łyżeczka pasty chili *
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych
  • łyżka sosu rybnego (dałam jasny sos sojowy)
  • pół łyżki brązowego cukru
  • 2 szklanki różyczek brokółów
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. W misce umieszczamy dymkę, pastę curry, imbir, czosnek, trawę cytrynową i pastę chili**. Dokładnie mieszamy i do tak powstałej marynaty wkładamy kurczaka. Odstawiamy na 20 minut. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze aż będzie pół twardy (w przepisie miał być jedynie zblanszowany przez 2 minuty). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy kurczaka ze wszystkich stron. Dokładamy mleko kokosowe, masło orzechowe, posiekane orzeszki, sos sojowy i cukier. Gotujemy 3 minuty, aż sos zacznie gęstnieć. Dokładamy różyczki brokułów i podgrzewamy. Podajemy z ryżem.

*jeśli nie mamy pasty chili, możemy drobno posiekać jedno świeże chili pozbawione pestek
**dla ułatwienia, warto wszystkie składniki utrzeć na gładką pastę przy pomocy blendera


Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji- Kuchnie świata…od kuchni oraz akcji Emmy- Masło orzechowe – na słodko i wytrawnie. 

SURÓWKA Z OGÓRKA I PAPRYKI (CHINY)

Składniki:

  • 1 podłużny ogórek
  • pół czerwonej papryki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1-2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
Ogórek obieramy ze skórki, kroimy w plasterki lub w kostkę. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. W misce łączymy ogórek, paprykę, natkę i czosnek. Zalewamy octem wymieszanym z sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Przepis na surówkę dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 2 i akcji Ani- Warzywa psiankowate. 

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Nemi 15/09/2011 - 4:36 pm

Ależ Ty czarujesz w tej kuchni:)

Odpowiedz
Kasia 15/09/2011 - 5:34 pm

trzecia propozycja z orzeszkami, którą dzisiaj przeglądam 🙂 oj bo się skuszę! wygląda bardzo apetycznie 🙂 mi nie zawsze udaje się ugotować danie z tego, co jest w domu… chyba trzymam w kuchni za mało produktów 🙂

Odpowiedz
ilka_86 15/09/2011 - 6:14 pm

pyszny zestawik obiadowy jak zawsze

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
mnemonique 15/09/2011 - 6:41 pm

świetny pomysł na odmienną surówkę z ogórkiem!!!
a danie tajskie ma piękną nazwę, choć jeszcze piękniej się prezentuje na zdjęciach.

Pozdrawiam
Monika

Odpowiedz
monami 15/09/2011 - 6:49 pm

uwielbiam sos orzechowy!

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 15/09/2011 - 6:51 pm

ciekawe połączenia, ciekawe smaki – to musiał być pyszny obiad 🙂

Odpowiedz
slyvvia 15/09/2011 - 7:41 pm

Doskonale wygląda i na pewno świetnie smakuje 🙂 Szkoda, ze nie mam wszystkich składników.

Odpowiedz
Kamila 15/09/2011 - 7:51 pm

Chętnie zapisałabym się do Ciebie na obiadki! Pyszne wszystko!

Odpowiedz
Angie 16/09/2011 - 6:32 am

Przesmacznie to wygląda. Piękne zdjęcia a danie zapewne wyborne…mniam

Odpowiedz
Maggie 16/09/2011 - 7:58 am

Znow kusisz pysznosciami na obiad! Takiego kurczaka chetnie bym zjadla, bo lubie wytrawne dania z dodatkiem orzechow.

Odpowiedz
Doctor 16/09/2011 - 1:05 pm

Strzał w dziesiątkę z tą propozycja!:)

Odpowiedz
Majana 16/09/2011 - 4:36 pm

Jesteś niesamowita z tymi pomysłami!
Przepysznie to wygląda. 🙂 Zjadłabym taki obiadek:)

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2011 - 11:36 am

Wspaniałe danie. Ty i Twoje milion sposób na kurczaka. 🙂

Odpowiedz
Blackdiamondin 17/09/2011 - 1:02 pm

nazwa nic mi nie mówi, ale danie prezentuje się pysznie.. i wcale nie jest tak skomplikowane jak po nazwie mogłoby się zdawać:)

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 17/09/2011 - 1:05 pm

Azjatyckie pyszności 🙂 Szczególnie zachwycił mnie sos z orzeszków ziemnych, na pewno dodaje potrawie charakteru 🙂

Odpowiedz
Ewam 17/09/2011 - 1:23 pm

A wiesz Malwinko,ze ostatnio za mna chodzi kurczak w sosie orzeszkowym??chyba skutek zbyt czestego ogladanie reklamy knorra(kolejny sposob na…:), zastanawialam sie jak samemu taki sos wykombinowac,zeby nie jadac tych torebkowych…no i pomyslalam i mam:))kiedys smarowalam platy kurczaka maslem orzechowym i pieklam z dodatkami na grilu..pyszne to bylo:)Dzieki za pomysl:)Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Avelina 17/09/2011 - 6:47 pm

Bardzo lubię wschodnią kuchnię, super jedzenie

Odpowiedz
Pluskotka 18/09/2011 - 11:07 am

Brat by mnie zabił za kurczaka z orzeszkami. To jego ulubiony alergen. 🙂

Odpowiedz
mezczyzna-gotuje 18/09/2011 - 1:04 pm

Zrobiłem tego kurczaka z grzybami, pycha 🙂

Odpowiedz
Ona 22/09/2011 - 8:03 am

Najbardziej zainteresowała mnie surówka.. Wygląda… aż ślinka cieknie!

Odpowiedz
Domi w kuchni 22/09/2011 - 8:05 am

Zastanawiam się, jak to moze smakować? Czy jest slodkawe czy słone? Hmm… fuzja smaków 😉

Odpowiedz
Biedr_ona 22/09/2011 - 3:26 pm

U Ciebie jak zwykle.. u Ciebie tak pysznie!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
andzia-35 23/09/2011 - 4:19 pm

Ale brzmi i wygląda smacznie! Jak nic wypróbuję przepis:)
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies