Zdrowe ciasteczka

przez Malwina
Jakiś czas temu wpadłam na pomysł, by przygotować ciasteczka w „zdrowszej” wersji. Na pierwszy ogień poszły płatki owsiane, suszone śliwki i prażone ziarna. Oczywiście, nie są one aż tak zdrowe, ale na pewno najzdrowsze ze wszystkich owsianych ciasteczek, jakie do tej pory upiekłam. Zawierają dużo zdrowego błonnika i witamin. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do jogurtu na drugie śniadanie. Będą także fajną przekąską w ciągu dnia, dla tych, którzy lubią podjadać. Pamiętajmy jednak o tym, iż zdrowe, nie jest jednoznaczne z niskokalorycznym. 


ZDROWE CIASTECZKA

Składniki (na około 20-25 sztuk):
[przepis własny]

  • 100 g miękkiego masła
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • pół szklanki sezamu
  • pół szklanki suszonych śliwek
  • pół szklanki pestek dyni 
Na suchej patelni prażymy kolejno sezam, słonecznik oraz pestki dyni. Śliwki kroimy w kostkę (jeśli są bardzo suche, moczymy je w ciepłej wodzie, soku owocowym, bądź alkoholu). Masło ucieramy razem z cukrem na gładką masę. Dodajemy ekstrakt i jajko, dalej miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz solą i ucieramy na gładką masę. Dodajemy płatki owsiany, śliwki i przestudzone nasiona. Dokładnie mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blasze. Pieczemy 10-12 minut w temp. 175 stopni (długość pieczenia będzie uzależniona od wielkości ciastek). Pozostawiamy na 3 minuty na blasze, po czym przenosimy na kratkę. Przechowujemy do tygodnia czasu w puszce. 

*do ciasteczek zamiast suszonych śliwek możemy użyć innych ulubionych dodatków, np. uprażone i posiekane orzechy

25 komentarzy
0

25 komentarzy

Anonimowy 14/09/2011 - 4:23 pm

Bez wątpienia zdrowe. 😉 Co do kaloryczności – wiadomo, we wszystkim trzeba mieć umiar.

Odpowiedz
ewelajna 14/09/2011 - 4:41 pm

No tak, zdrowe nie znaczy niskokaloryczne:) ale kuszenie pozostaje niezmienne:) Zwłaszcza z trzeciego zdjęcia kuszenie bije jak…. nic:)

Odpowiedz
aga 14/09/2011 - 4:59 pm

cudne ciasteczka:) z checia bym takie pochrupala:)

Odpowiedz
Nemi 14/09/2011 - 5:05 pm

Skuszę się na zdrowe ciasteczka:) Jak najbardziej!

Odpowiedz
Aciri 14/09/2011 - 5:30 pm

Fajnie mieć takie wytłumaczenie dla ciasteczek. Zdrowe – można więcej zjeść;)

Odpowiedz
Mona 14/09/2011 - 5:36 pm

Ciasteczka z ziarnami bardzo lubie..mam kolejny przepis na cos dobrego do koszyka na kemping 🙂 !

Odpowiedz
asieja 14/09/2011 - 5:39 pm

uwielbiam ciasteczka napakowane różnymi pysznymi ziarenkami. słodkie, pożywne, do schrupania.

Odpowiedz
Majana 14/09/2011 - 5:44 pm

Cudowne ciastka Malwinko.
Porywam Ci jedno:)

Odpowiedz
atina 14/09/2011 - 6:20 pm

Uwielbiam takie ciasteczka!

Odpowiedz
Dorotas30 14/09/2011 - 6:29 pm

Uwielbiam ciasteczka z ziarnami ale takich jak Ty zrobiłaś jeszcze nie piekłam koniecznie muszę nadrobić zaległości:)a ciasteczka wyglądają bosko!

Odpowiedz
kikimora 14/09/2011 - 6:38 pm

Takie ciasteczka to jedne z najpyszniejszych 🙂 Ja powiedziałabym o nich raczej: wartościowe 😀

Odpowiedz
Asik. 14/09/2011 - 7:01 pm

O coś dla mnie, bo ja lubię podjadać w ciągu dnia 😉

Odpowiedz
Anonimowy 14/09/2011 - 7:18 pm

Zdrowe i smaczne, takie jak powinny być. 😛

Odpowiedz
Doctor 15/09/2011 - 5:11 am

Super ciasteczka! Do kawki jak znalazł 🙂

Odpowiedz
mnemonique 15/09/2011 - 7:34 am

ja takie ciastka uwielbiam, to moje ulubione ciastka na świecie. Ja zwykle już mąki nie dodaję, są wtedy to ciastka płaszczaki. Ale Twoje są uroczo pulchne, myślę że pyszniutkie jak nie wiem co.

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
Monisia 15/09/2011 - 8:03 am

Świetne;)od jakiegoś czasu mam chętkę na zrobienie takich ciasteczek;)Pyszne!

Odpowiedz
Grażyna 15/09/2011 - 8:08 am

Wspaniałe, zdrowe ciasteczka 🙂 Chyba je upiekę, ale dodatkowo dodam jeszcze inne bakalie 🙂

Odpowiedz
Kasia 15/09/2011 - 9:58 am

piszę się na takie ciastka 🙂 chrupiące mniam!

Odpowiedz
Gosia 15/09/2011 - 10:21 am

extra!!!! super wygladaja,na pewno super smakuja-zapisuje 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
jolanta szyndlarewicz 15/09/2011 - 12:15 pm

piękne ciacha Ci wyszły Malwi:) porywam jedno:)

Odpowiedz
EVE 15/09/2011 - 12:30 pm

lubię owsiane ciasteczka, więc i tym nie mogę się oprzeć! porywam kilka 🙂

Odpowiedz
myniolinka 18/09/2011 - 1:36 pm

teraz już wiem że po ciastka MUSZĘ wpadać do Ciebie… kolejny super przepis!

Odpowiedz
Biedr_ona 22/09/2011 - 3:27 pm

Mhmh.. kolejne smaczne ciasteczka! MNiam.. i tyle wspaniałych dodatków 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 15/04/2012 - 8:40 pm

Trzeba prażyć sezam, pestki dyni i słonecznik?

Odpowiedz
Malwina 16/04/2012 - 5:57 am

Prażenie nasiona nadaje im przyjemnego orzechowego smaku. Należy tylko uważać, by ich nie przypalić, wówczas będą gorzkie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies