Pikantne klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowo-kokosowym

przez Malwina

Ostatnio wciąż poszukuję nowych przepisów na wykorzystanie mięsa mielonego. Były już wszelkiej maści kofty, kebaby, burgery czy pulpety. Tym razem chciałabym Wam zaprezentować klopsiki w aksamitnym sosie z dodatkiem mleka kokosowego. Danie to przypadnie do gustu przede wszystkim amatorom wyrazistych smaków. Mięsne kuleczki są bardzo pikantne za sprawą papryczek chili, pasty curry i imbiru. Podałam je na azjatyckim makaronie,  ale równie dobrze danie będzie smakować z ryżem. Jeśli macie ochotę troszkę podkręcić Wasze kubki smakowe, zapraszam na małą kulinarną podróż do Tajlandii.

PIKANTNE KLOPSIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWO-KOKOSOWYM (TAJLANDIA)

Składniki (na 4 porcje):
  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego (możemy użyć także mięsa mieszanego)
  • 2 małe papryczki chili, pozbawione nasion i posiekane w drobną kosteczkę
  • łyżeczka czerwonej pasty curry 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 1 mała biała cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki świeżo utartego imbiru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku 
  • sos- ząbek czosnku drobno posiekany, 1 mała cebula pokrojona  w kosteczkę, pół papryczki chili drobno posiekanej (jeśli chcemy, by sos był łagodniejszy w smaku, możemy ją pominąć), łyżeczka czerwonej pasty curry, 500 g obranych ze skórki i posiekanych pomidorów, 200 ml mleka kokosowego, sól, świeżo zmielony pieprz, ew. chili w proszku
  • do podania- makaron lub ryż 
Do mięsa dodajemy cebulę, czosnek, posiekane chili, kurkumę, imbir, słodką paprykę, kolendrę i pastę curry. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy*. Z masy formujemy małe klopsiki i smażymy je na patelni na rumiano (jeśli chcemy zaoszczędzić kalorii, możemy je lekko posmarować oliwą i upiec na ruszcie w piekarniku  temp. 180 stopni około 20 minut). Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, smażymy chili, czosnek i cebulę przez 2-3 minuty, często mieszając. Dokładamy pastę chili i smażymy cały czas mieszając przez 30 sekund. Dodajemy pomidory, smażymy 5 minut i wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 minut od czasu do czasu mieszając. Do sosu dokładamy klopsiki, przyprawiamy solą i pieprzem (ja mimo wszystko doprawiłam mielonym chili) i smażymy kolejne 5 minut. Podajemy z makaronem lub z ryżem.
*ja mięso odstawiłam do lodówki na pół godziny 
Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Ani- Warzywa psiankowate oraz akcji Shinju- Paprykujemy 2. 

26 komentarzy
0

Podobne posty:

26 komentarzy

Anonimowy 18/09/2011 - 5:45 pm

Obłędne! <3

Odpowiedz
Anonimowy 18/09/2011 - 6:39 pm

Wow, niezła kombinacja. 🙂 Zawsze zaskakujesz mnie swoimi pomysłami.

Odpowiedz
Karolina 18/09/2011 - 7:33 pm

Świetny przepis, moje smaki:) Chętnie wypróbuję ten sosik do klopsików:) Pozdrawiam

Odpowiedz
Majana 18/09/2011 - 7:34 pm

Przepyszne to danie!:)

Odpowiedz
judik1119 18/09/2011 - 8:27 pm

Wyobrażam sobie jak obłędnie musi smakować ten sos! Wspaniałe danie:)

Odpowiedz
Nemi 18/09/2011 - 9:29 pm

Boskie! Wybiorę się chętnie w taką kulinarną podróż:)

Odpowiedz
qualietta 18/09/2011 - 10:11 pm

Ale odjazdowy przepis!!!! Tylko trochę przeraża mnie ta ilość chilli, mimo że lubię pikantne potrawy. Pozdrawiam

Odpowiedz
vanilla 18/09/2011 - 10:14 pm

panienko wspaniale. tajlandia, a ja tu odnajduje polsko wlosko hinduskie nutki. wszystkie baaardzo lubie, jesli nie bedzie zbytnio palic mojego podniebienia, zjem dokladke. dzis wlasnie z politowaniem patrzylam na puszki mleka kokosowego w mojej kuchni 😉 zapomnialam o nich

Odpowiedz
Marzena 19/09/2011 - 5:42 am

Oh jak one wspaniale wygladaja!:) Mniam!:)

Odpowiedz
Karmel-itka. 19/09/2011 - 5:57 am

pomidory z kokosem?
bardzo zadziwiające połączenie!
pycha ;] chętnie bym spróbowała.

http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Odpowiedz
Maggie 19/09/2011 - 6:16 am

Mleko kokosowe w wytrawnych daniach uwielbiam, wiec te klopsiki na pewno trafilyby w moje gusta 🙂

Odpowiedz
Paulina 19/09/2011 - 6:24 am

Fajne połączenie pomidorów i mleka kokosowego.

Odpowiedz
Kuchareczka 19/09/2011 - 6:38 am

Ale ładne kolory!

Odpowiedz
Zuza 19/09/2011 - 8:31 am

ten kokos mnie kręci ;))))

Odpowiedz
Monica 19/09/2011 - 9:28 am

Mi też często brakuje pomysłu na mielone…chodziły za mną właśnie klopsiki, ale takie inne, nie w zwykłym sosie pomidorowym czy pieczarkowym….no i klops 😀 Trafiłam do Ciebie 🙂 Świetny przepis!

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
gruszka z fartuszka 19/09/2011 - 1:47 pm

egzotycznie 🙂 wygląda obiecująco! 🙂

Odpowiedz
aga 19/09/2011 - 2:52 pm

ach, jak ladnie sie prezentuja i ten kokosowy smak, brzmi ciekawie:)

Odpowiedz
Kaś 19/09/2011 - 3:59 pm

uwielbiam pikantne potrawy, ten smak i zapach… aż szkoda, że można się u Ciebie stołować jedynie wirtualnie 🙂

Odpowiedz
Asik. 20/09/2011 - 6:53 pm

Uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia, są baaaardzo apetyczne 🙂
Ps. mam takie same podkładki 🙂

Odpowiedz
Kermeet 21/09/2011 - 7:49 am

Ciekawy pomysł, lubię klopsiki ale jeszcze nigdy nie dodawałem do nich mleczka kokosowego 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 22/09/2011 - 8:03 am

Uwielbiam klopsiki w sosie z makaronem, po prostu mogłabym jeść i jeść, a te wyglądają niezmiernie apetycznie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 22/09/2011 - 3:26 pm

Ale zrobiłaś mu smaku… a do tego ten smak kokosu.. Mniam!

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Aleksandra 23/09/2011 - 11:41 am

Klopsiki wyglądają tak kusząca, że aż mam ochotę zaraz biec do kuchni i je przygotować :).

Odpowiedz
Pokolorowana 18/02/2012 - 1:48 pm

Ostatnio za mna takie chodziły ale szybko się odwróciłam i je zrobiłam. 😀

Odpowiedz
Adrijah 24/02/2014 - 5:20 pm

Zrobiłam wczoraj na obiad 🙂 Zagapiłam się i wlałam trochę za dużo mleczka kokosowego i nie dodałam już więcej chili, a trzeba było, bo wyszło bardzo łagodne. Ale to nic, następnym razem nadrobię 🙂

Odpowiedz
Magducha 09/02/2015 - 7:10 pm

Klopsiki robiliśmy z mięsa wołowego (akurat takie mieliśmy). Szczerze? Nie sądziłam, że połączenie pomidorów z mleczkiem kokosowym może być tak udane 🙂 Polecam!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies