Soczysty kurczak pieczony w rękawie

przez Malwina
Cały kurczak pieczony w rękawie
Kurczak pieczony w rękawie
Pieczony w całości kurczak to dobry pomysł na rodzinny obiad, który nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Ot, wystarczy natrzeć mięso przyprawami, odstawić do zamarynowania i kolejnego dnia umieścić w rękawie do pieczenia. W niespełna dwie godziny na Waszym stole wyląduje soczysty kurczak.

Kiedy mięso się piecze, przygotujcie ulubione dodatki, np. puree ziemniaczane i surówkę. Możecie pójść na jeszcze większą łatwiznę i razem z kurczakiem upiec w osobnym naczyniu ziemniaki oraz warzywa. .

Jak upiec całego kurczaka w rękawie

KURCZAK W RĘKAWIE DO PIECZENIA


Składniki:


  • 1 cały sprawiony kurczak o wadze około 1,3-1,5 kg
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki cayenne lub chilli w proszku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek drobno siekamy. W miseczce umieszczamy słodką paprykę, cayenne, oregano, bazylię, kurkumę, czarny pieprz, sok z cytryny i oliwę, mieszamy. Kurczaka nacieramy solą, mieszanką przypraw z oliwą oraz czosnkiem. Odstawiamy do marynowania na całą noc do lodówki. 
Kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy załączonym klipsem. Układamy go w brytfance lub naczyniu żaroodpornym (piersiami do góry). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie rękaw rozcinamy (uwaga na strumień gorącego powietrza) i krótko dopiekamy kurczaka, aż skórka ładnie się zrumieni. Kurczaka dzielimy na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Uwagi:
– na bazie kości po pieczonym kurczaku możecie przygotować wywar, który będzie bazą do sosów i gulaszów
– wytopione soki, które zostaną w rękawie, możecie wykorzystać jako bazę do przygotowania sosu 
Kurczak pieczony w rękawie przepis
Ile piec kurczaka w rękawie

Kurczak pieczony w rękawie
Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.
26 komentarzy
3

Podobne posty:

26 komentarzy

Magda C. 21/04/2015 - 2:57 pm

Smakowicie wygląda!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 21/04/2015 - 3:18 pm

Często piekę kurczaka w rękawie, jest soczysty i przepyszny:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/04/2015 - 9:00 am

Twój kurczak, zdaje się, trochę zbyt długo się przypiekał…

Odpowiedz
Malwina 25/04/2015 - 9:18 am

Zdaje się, że mamy zupełnie inne zdanie w tym temacie 😉

Odpowiedz
Aga Aga 23/07/2016 - 7:50 am

Właśnie jestem w trakcie przygotowywania na jutrzejszy obiadek. Kurczak wygląda na "spieczonego", bo to chyba zasługa przypraw, co? Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 23/07/2016 - 7:51 am

Dokładnie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/02/2016 - 4:11 pm

Super jutro u mnie na obiad 😉

Odpowiedz
Anonimowy 26/08/2016 - 9:07 am

Przepyszny! 🙂 dziękuję za super przepis 🙂 Wszystkim go polecam 😉

Odpowiedz
Anonimowy 10/12/2016 - 1:28 pm

Pysznie,a szybczego sposobu niema?

Odpowiedz
Anonimowy 18/12/2016 - 12:39 pm

Kupiłam kurczaka zagrodowego i szukałam przepisu, wg którego mogłabym go upiec własnie w rękawie. I mam! Super mieszanka przypraw! Jakies 15 minut temu wstawiłam do piekarnika, a już teraz czuję cudny aromat tej marynaty. Nie miałam czasu wczesniej jej przygotowac, co prawda. Ale i tak myśle, ze dzięki pieczeniu w rękawie będzie smaczny:) pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/02/2017 - 12:04 pm

Kurczak wyszedł soczysty pięknie pachnie tylko jest nie słony 🙁 zabrakło jej w przepisie i ja również jej nie dodałam.

Odpowiedz
Malwina 05/02/2017 - 1:12 pm

W opisie przygotowania jest wyraźnie napisane: kurczaka nacieramy solą. Nie podaję ilości, bo ta bedzie uzależniona od wielkości kury i naszych osobistych preferencji.

Odpowiedz
Anonimowy 05/03/2017 - 5:52 pm

Upiekłam dziś kurczaka wg przepisu, nie zapomniałam o soli, choć w opis się nie zagłębiałam 😉 Kurczak jest naprawdę smaczny i soczysty. Nie mniej jednak w wymienionych składnikach sól również powinna być podana, worek do pieczenia jest 😂 Z roztrzepania nie trudno zapomnieć.

Odpowiedz
decline11 22/02/2017 - 6:50 pm

Mueszanka ok, robienie z tego wytopuonego syfu sosu mega niefajna porada….typowo polska 😀 jak juz coś zdrowo, to trzeba coś głupiego zrobić krótko po.

Odpowiedz
Adam P 29/10/2017 - 1:25 pm

A skad takie prymitywy jak ty maja dostep do internetu? Nie znasz synonimów kloacznego slowa "syf"

Odpowiedz
Anonimowy 16/04/2017 - 11:11 am

Mega boski kurczak pycha. Polecam wszystkim

Odpowiedz
Unknown 31/05/2017 - 12:12 pm

mam nadzieje rze sie uda

Odpowiedz
Anonimowy 15/06/2017 - 9:20 am

>>>>> Unknown – piszemy że.

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2017 - 8:43 am

Ja nacieram na noc solą, cytrynowym pieprzem,papryka,czaber,liść, ziele,tymianek i oliwa.Do srodka czosnek,boczek,cebula i plastry cytryny. Piec w rekawie kolo 1 godz 20 min. Smacznie polecam ☺

Odpowiedz
Bartek 21/02/2019 - 12:51 pm

super przepis, kurczak wlasnie wyszedl z piekarnika, jest cudownie

Odpowiedz
Marcin 11/03/2020 - 6:43 pm

Witam miałas na bligu super przepis z kurczakiem cieciorką z laską cynamonu nie mogę go znaleźć…był na kuchniach swiata w arabskich lub maroko….

Odpowiedz
Malwina 12/03/2020 - 7:20 am Odpowiedz
Marta 09/04/2020 - 12:24 pm

A co muszę zmienić w przepisie jeśli mój kurczak waży 1.8 kg? 🙂

Odpowiedz
Marta 09/04/2020 - 12:32 pm

Czas pieczenia tylko? Jeśli tak to jak długo powinnam go piec? Temperatura zostaje taka sama?

Odpowiedz
Malwina 09/04/2020 - 12:36 pm

Temperatura pozostaje bez zmian. Proszę wydłużyć czas pieczenia o około 20-30 minut.

Odpowiedz
Marta 09/04/2020 - 12:41 pm

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies