Kurczak pieczony w rękawie |
Pieczony w całości kurczak to dobry pomysł na rodzinny obiad, który nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Ot, wystarczy natrzeć mięso przyprawami, odstawić do zamarynowania i kolejnego dnia umieścić w rękawie do pieczenia. W niespełna dwie godziny na Waszym stole wyląduje soczysty kurczak.
Kiedy mięso się piecze, przygotujcie ulubione dodatki, np. puree ziemniaczane i surówkę. Możecie pójść na jeszcze większą łatwiznę i razem z kurczakiem upiec w osobnym naczyniu ziemniaki oraz warzywa. .
KURCZAK W RĘKAWIE DO PIECZENIA
Składniki:
- 1 cały sprawiony kurczak o wadze około 1,3-1,5 kg
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki cayenne lub chilli w proszku
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek drobno siekamy. W miseczce umieszczamy słodką paprykę, cayenne, oregano, bazylię, kurkumę, czarny pieprz, sok z cytryny i oliwę, mieszamy. Kurczaka nacieramy solą, mieszanką przypraw z oliwą oraz czosnkiem. Odstawiamy do marynowania na całą noc do lodówki.
Kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy załączonym klipsem. Układamy go w brytfance lub naczyniu żaroodpornym (piersiami do góry). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie rękaw rozcinamy (uwaga na strumień gorącego powietrza) i krótko dopiekamy kurczaka, aż skórka ładnie się zrumieni. Kurczaka dzielimy na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Uwagi:
– na bazie kości po pieczonym kurczaku możecie przygotować wywar, który będzie bazą do sosów i gulaszów
– wytopione soki, które zostaną w rękawie, możecie wykorzystać jako bazę do przygotowania sosu
Kurczak pieczony w rękawie |
Czas przygotowania: 1 godzina i 40 minut.
26 komentarzy
Smakowicie wygląda!
Często piekę kurczaka w rękawie, jest soczysty i przepyszny:)
Twój kurczak, zdaje się, trochę zbyt długo się przypiekał…
Zdaje się, że mamy zupełnie inne zdanie w tym temacie 😉
Właśnie jestem w trakcie przygotowywania na jutrzejszy obiadek. Kurczak wygląda na "spieczonego", bo to chyba zasługa przypraw, co? Pozdrawiam
Dokładnie 🙂
Super jutro u mnie na obiad 😉
Przepyszny! 🙂 dziękuję za super przepis 🙂 Wszystkim go polecam 😉
Pysznie,a szybczego sposobu niema?
Kupiłam kurczaka zagrodowego i szukałam przepisu, wg którego mogłabym go upiec własnie w rękawie. I mam! Super mieszanka przypraw! Jakies 15 minut temu wstawiłam do piekarnika, a już teraz czuję cudny aromat tej marynaty. Nie miałam czasu wczesniej jej przygotowac, co prawda. Ale i tak myśle, ze dzięki pieczeniu w rękawie będzie smaczny:) pozdrawiam 🙂
Kurczak wyszedł soczysty pięknie pachnie tylko jest nie słony 🙁 zabrakło jej w przepisie i ja również jej nie dodałam.
W opisie przygotowania jest wyraźnie napisane: kurczaka nacieramy solą. Nie podaję ilości, bo ta bedzie uzależniona od wielkości kury i naszych osobistych preferencji.
Upiekłam dziś kurczaka wg przepisu, nie zapomniałam o soli, choć w opis się nie zagłębiałam 😉 Kurczak jest naprawdę smaczny i soczysty. Nie mniej jednak w wymienionych składnikach sól również powinna być podana, worek do pieczenia jest 😂 Z roztrzepania nie trudno zapomnieć.
Mueszanka ok, robienie z tego wytopuonego syfu sosu mega niefajna porada….typowo polska 😀 jak juz coś zdrowo, to trzeba coś głupiego zrobić krótko po.
A skad takie prymitywy jak ty maja dostep do internetu? Nie znasz synonimów kloacznego slowa "syf"
Mega boski kurczak pycha. Polecam wszystkim
mam nadzieje rze sie uda
>>>>> Unknown – piszemy że.
Ja nacieram na noc solą, cytrynowym pieprzem,papryka,czaber,liść, ziele,tymianek i oliwa.Do srodka czosnek,boczek,cebula i plastry cytryny. Piec w rekawie kolo 1 godz 20 min. Smacznie polecam ☺
super przepis, kurczak wlasnie wyszedl z piekarnika, jest cudownie
Witam miałas na bligu super przepis z kurczakiem cieciorką z laską cynamonu nie mogę go znaleźć…był na kuchniach swiata w arabskich lub maroko….
Może chodzi o ten przepis: https://filozofiasmaku.pl/2013/03/12/tagine-z-kurczakiem-marchewka-i/?
A co muszę zmienić w przepisie jeśli mój kurczak waży 1.8 kg? 🙂
Czas pieczenia tylko? Jeśli tak to jak długo powinnam go piec? Temperatura zostaje taka sama?
Temperatura pozostaje bez zmian. Proszę wydłużyć czas pieczenia o około 20-30 minut.
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂