Pikantne krakersy

przez Malwina
Krakersy przepis

Te krakersy piekę średnio 3-4 razy w miesiącu. Są niekomplikowane, totalnie ekspresowe w wykonaniu i do tego równie szybko znikają. Możemy dowolnie eksperymentować z ich smakami i kształtami, posypać ulubionymi  nasionami. Zawsze robię jedną wersją pikantną z dodatkiem chili, z drugą zaś eksperymentuję tworząc coraz to nowe smaki. W kolejce do wypróbowania czekają krakersy koperkowe. Myślę, że idealnie smakowałyby z wiosennym twarożkiem. 

Przepis na krakersy


PIKANTNE KRAKERSY

Składniki:
[przepis własny]

  • 70 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki  soli
  • 2 łyżki wody
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2-1 łyżeczka pieprzu cayenne (zazwyczaj daję łyżeczkę z lekkim „czubkiem”) 
  • do posypania- sezam, ziarna czarnuszki
Masło ucieramy mikserem na pulchną masę. Mąkę mieszamy z solą i pozostałymi przyprawami. Dodajemy ją w dwóch partiach do masła i dalej miksujemy. Wlewamy 2 łyżki wody, dokładnie mieszamy, całość zagniatamy w dłoniach tworząc kulę. W razie potrzeby dodajemy dodatkową łyżkę wody. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, małymi foremkami wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko smarujemy je z wierzchu wodą i posypujemy nasionami. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, aż ich brzegi się lekko zrumienią. Krakersy możemy przechowywać do 2 tygodni w metalowej puszce.
Krakersy możemy wykonać także w innych wersjach smakowych dodając do nich curry albo tymianek i skórkę otartą z cytryny. Świetnego smaku nadaje im także zielone czubrica. 

Czas przygotowania: 20 minut.

36 komentarzy
0

Podobne posty:

36 komentarzy

kocie-smaki 13/04/2012 - 5:07 pm

to ja poproszę takiego najbardziej pikantnego, najlepiej mocno rumianego 🙂 ojj, pochrupałabym

Odpowiedz
wegetari-anka 13/04/2012 - 5:36 pm

ja tez 🙂 wygladaja mega apetycznie! polaczylabym je z jakims dipem 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 13/04/2012 - 5:41 pm

Malwinko, Twoje zdjęcia są… piękne!
ale idealne krakersiki. super sprawa, na piątek.
do pochrupania przed wielkim ekranem telewizora xd

Odpowiedz
Dorota 13/04/2012 - 5:45 pm

Wyglądają bajecznie:-)

Odpowiedz
świeże jeżyny 13/04/2012 - 7:24 pm

Wyglądają smakowicie. Świetne zdjęcia:)

Odpowiedz
Phalange 13/04/2012 - 7:43 pm

Piekłam kiedyś podobne z parmezanem. Czas poszerzyć repertuar. Gdzie kupujesz czarnuszkę?

Odpowiedz
Malwina 14/04/2012 - 6:06 am

Zamawiam przez internet razem z innymi przyprawami (u Skworca)

Odpowiedz
Phalange 14/04/2012 - 7:12 pm

Dzięki, poszukam w internecie.

Odpowiedz
Dusia 13/04/2012 - 7:48 pm

ładnie wyglądają, idealne do piwka:)

Odpowiedz
Avelina 13/04/2012 - 8:53 pm

Lubię pikantne krakersy, jednak sama nigdy ich nie szykowałam.

Odpowiedz
kulinarne-smaki 13/04/2012 - 9:18 pm

przydałaby mi się teraz taka przegryzeczka

Odpowiedz
Kasia, Slodkie fantazje 13/04/2012 - 9:25 pm

Wyglądają pięknie 🙂 do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
niebochce 13/04/2012 - 9:31 pm

z czarnuszką muszą być znakomite :).

Odpowiedz
Luna 13/04/2012 - 9:58 pm

Faktycznie, wyglądają na szybkie i przesmaczne! 🙂 Bardzo ładnie się prezentuja!

Odpowiedz
Paulina 14/04/2012 - 7:01 am

A zapiszę sobie przepis:D A co.

Odpowiedz
Aurora 14/04/2012 - 7:02 am

Właśnie czegoś takiego szukam na dzisiejszy babski wieczór 😀

Odpowiedz
kabamaiga 14/04/2012 - 7:25 am

Muszą być ciekawe. W sam raz do pochrupania podczas przerwy w pracy.

Odpowiedz
k.m.w. 14/04/2012 - 8:20 am

z chęcią bym spróbowała! wyglądają ciekawie! 🙂

Odpowiedz
Berunia 14/04/2012 - 8:32 am

Uwielbiam krakersy, ale niestety w moim starym, gazowym piekarniku ciężko będzie je upiec.. Ale spróbować chyba warto 😉

Odpowiedz
abcmojejkuchni 14/04/2012 - 9:40 am

Fajniutkie i śliczniutkie. Muszę spróbować zrobić, bo nie jadłam takich pyszności:)

Odpowiedz
Dota 14/04/2012 - 12:26 pm

fajne:)

Odpowiedz
Ala 14/04/2012 - 12:26 pm

Swietne zdjecia! Swietna przekąska!

Odpowiedz
mopswkuchni 14/04/2012 - 12:39 pm

Skoro piszesz, że są takie dobre, to z pewnością wypróbuję przepis!

Odpowiedz
shinju 14/04/2012 - 2:15 pm

Nareszcie te słynne krakersy mogę zobaczyć. Jak zwykle mało piekę to te krakersy muszę upiec.

Odpowiedz
Optymistyczna 14/04/2012 - 2:53 pm

Wyglądają interesująco. Wypróbuję, skoro tak często je robisz i tak szybko znikają 🙂

Odpowiedz
Maggie 15/04/2012 - 5:52 am

Swietne zdjecia, a krakersy na pewno pyszne. Jestem pewna, ze koperkowe beda smakowac wspaniale!

Odpowiedz
aga 15/04/2012 - 6:33 am

fajne te krakersiki, takie idealne do schrupania:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 15/04/2012 - 10:08 am

Idealne na imprezę. 🙂 Sprawdzone nie raz.

Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
Monika 15/04/2012 - 12:54 pm

Mój mąż namiętnie takie krakersy kupuje. Muszę mu sprawić niespodziankę i sama je przygotować, chyba nie będzie z tym większego problemu, bo przepis wygląda na prosty!

Odpowiedz
Gosia 15/04/2012 - 3:24 pm

nie widzę informacji, jak przeoczyłam to przepraszam, ale ile tego wychodzi? 🙂

Odpowiedz
Malwina 15/04/2012 - 3:44 pm

Nie widzisz Gosiu, bo nie napisałam;) Wychodzi około 30 krakersów takich, jakie widzisz na zdjęciach. Czyli cała blacha z piekarnika;)

Odpowiedz
mopswkuchni 15/04/2012 - 4:07 pm

Panna Malwinna – cały czas myślę o tych krakersach, piszesz, ze planujesz koperkowe, z nasionami kopru znaczy się? Bo mam takowe 🙂

Odpowiedz
Malwina 16/04/2012 - 6:01 am

Aniu z koperkiem suszonym;)

Odpowiedz
Emma 15/04/2012 - 8:17 pm

Nie przepadam za krakersami, ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 17/04/2012 - 1:06 pm

Niby tylko krakersy… ale dla mnie aż krakersy ;-))

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
magda k. 21/04/2012 - 8:21 am

Takie krakery to można by zjeść na śniadanie, obiad kolację 🙂 Wyglądają wspaniale i są idealną propozycją na imprezy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies