Hummus ze szpinakiem

przez Malwina
Hummus z liśćmi szpinaku
Hummus ze szpinakiem
Przygotowałam dla Was kolejny przepis na sezonowy hummus. Tym razem padło na delikatnie zielony hummus ze szpinakiem. Do wykonania go najlepiej użyć drobnego szpinaku baby, który jest o wiele smaczniejszy, aniżeli wyrośnięty szpinak sprzedawany w dużych pęczkach. Orzeźwiająca cytrynowa nuta, delikatnie pikantny posmak czosnku i orzechowe tahini świetnie łączą się z tym zielonym warzywem.

Hummus najlepiej serwować z pieczywem lub chrupiącymi warzywami. Ja tym razem postawiłam na cienkie chlebki z rozmarynem. Gęstość hummusu dostosujcie do własnych preferencji, dodając do niego odpowiednio mniej lub więcej zimnej wody.

Zielony humus
HUMMUS ZE SZPINAKIEM


Składniki:


  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
  • 100 g listków szpinaku baby
  • 2 większe ząbki czosnku
  • sok z 1/2-1 cytryny (ilość wg preferencji, ja wolę mocno wyczuwalną nutę cytryny w tym hummusie)
  • 3 czubate/kopiaste łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy plus oliwa do skropienia hummusu
  • sól do smaku
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy ciecierzycę, umyte i osuszone listki szpinaku, posiekany czosnek, sok z cytryny, pastę tahini i szczyptę soli. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i miksujemy. W trakcie miksowania dolewamy w razie potrzeby więcej zimnej wody do otrzymania preferowanej konsystencji hummusu. Ja łącznie dodałam około 5-6 łyżek wody. Pod koniec stopniowo wlewamy oliwę dalej miksując. W razie potrzeby hummus ze szpinaku doprawiamy jeszcze odrobiną soli. Hummus ze szpinakiem przekładamy do miseczki, wierzch kropimy oliwą. Można go dodatkowo posypać płatkami drobnej ostrej papryki. 
Hummus szpinakowy podajemy z dodatkiem pieczywa lub warzyw, np. młodych marchewek, selera naciowego, rzodkiewki. Ja do hummusu podałam chrupiące chlebki z rozmarynem.

Humus ze szpinakiem
Hummus szpinakowy

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

Magda C. 16/06/2015 - 11:05 am

Piękny kolor 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 16/06/2015 - 1:14 pm

Pyszności! I jaki ma ładny kolor 🙂

Odpowiedz
Kinga 16/06/2015 - 3:53 pm

Smacznie 😉

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 16/06/2015 - 4:58 pm

świetna wersja hummusu!

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/06/2015 - 4:40 pm

Hummus jest przepyszny.

Odpowiedz
Aga Cz. 21/07/2017 - 8:22 pm

Super,….ale tahini miało być orzechowe 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/07/2017 - 8:33 am

No i takie właśnie jest 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies