Hummus ze szpinakiem |
Przygotowałam dla Was kolejny przepis na sezonowy hummus. Tym razem padło na delikatnie zielony hummus ze szpinakiem. Do wykonania go najlepiej użyć drobnego szpinaku baby, który jest o wiele smaczniejszy, aniżeli wyrośnięty szpinak sprzedawany w dużych pęczkach. Orzeźwiająca cytrynowa nuta, delikatnie pikantny posmak czosnku i orzechowe tahini świetnie łączą się z tym zielonym warzywem.
Hummus najlepiej serwować z pieczywem lub chrupiącymi warzywami. Ja tym razem postawiłam na cienkie chlebki z rozmarynem. Gęstość hummusu dostosujcie do własnych preferencji, dodając do niego odpowiednio mniej lub więcej zimnej wody.
HUMMUS ZE SZPINAKIEM
Składniki:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (waga po ugotowaniu)
- 100 g listków szpinaku baby
- 2 większe ząbki czosnku
- sok z 1/2-1 cytryny (ilość wg preferencji, ja wolę mocno wyczuwalną nutę cytryny w tym hummusie)
- 3 czubate/kopiaste łyżki pasty tahini
- 2 łyżki oliwy plus oliwa do skropienia hummusu
- sól do smaku
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy ciecierzycę, umyte i osuszone listki szpinaku, posiekany czosnek, sok z cytryny, pastę tahini i szczyptę soli. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i miksujemy. W trakcie miksowania dolewamy w razie potrzeby więcej zimnej wody do otrzymania preferowanej konsystencji hummusu. Ja łącznie dodałam około 5-6 łyżek wody. Pod koniec stopniowo wlewamy oliwę dalej miksując. W razie potrzeby hummus ze szpinaku doprawiamy jeszcze odrobiną soli. Hummus ze szpinakiem przekładamy do miseczki, wierzch kropimy oliwą. Można go dodatkowo posypać płatkami drobnej ostrej papryki.
Hummus szpinakowy podajemy z dodatkiem pieczywa lub warzyw, np. młodych marchewek, selera naciowego, rzodkiewki. Ja do hummusu podałam chrupiące chlebki z rozmarynem.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
Piękny kolor 🙂
Pyszności! I jaki ma ładny kolor 🙂
Smacznie 😉
świetna wersja hummusu!
Hummus jest przepyszny.
Super,….ale tahini miało być orzechowe 🙂
No i takie właśnie jest 😉