Make bento, not war! #127

przez Malwina

Dzień dobry, 
Jak minęły Wam święta? Mam nadzieję, że spędziliście ten czas w miłej atmosferze i choć troszkę wypoczęliście. Standardowo mam dla Was nowy wpis w cyklu Make bento, not war! W pudełeczkach wylądowały lekkie i zdrowe potrawy. Mnie najbardziej podobają się zestawy z poniedziałku, ale to chyba ze względu na hummus, który wylądował w lunchboxach. Coś czuję, że na jutro ukręcę sobie porcyjkę takiego pomidorowego hummusu. 

PONIEDZIAŁEK
U Połówka posiłek białkowo-tłuszczowy to omlet z pieczarkami i chili. Dodatkowo pomidorki, seler naciowy do pochrupania i sos pomidorowo-paprykowy

Na drugim pięterku naleśniki ryżowe z owocami i dżemem śliwkowym

U mnie w bento hummus z suszonymi pomidorami (posypany czarnuszką i ostrą turecką papryką w płatkach) plus warzywa- seler naciowy, ogórek, pomidorki, papryka.

Na drugim pięterku soba z boczniakami i cukinią. Prosto i pysznie.


WTOREK
W pojemniku u Połówka hummus z pomidorami suszonymi, warzywa (seler, papryka, pomidorki) oraz placuszki jaglano-bananowe z owocami (winogrona i mandarynka) i musem truskawkowym domowej roboty. Placuszki w troszkę innych proporcjach, ponieważ miałam tylko 1 jajko (2 banany, 50 g płatków, 1 jajko).

ŚRODA

Pierwszy posiłek u Połówka to sałatka z kurczakiem, miksem sałat, rokpolem, selerem naciowym, pomidorkami, marchewką, kukurydzą. W małym pojemniczku dressing z octem balsamicznym.

Drugi posiłek to pieczona owsianka z borówkami i wiśniami.

CZWARTEK

Posiłek białkowo-tłuszczowy to omlet z porem, pieczarkami, rokpolem, szczypiorkiem i kabanosem. Dodatkowo pomidorki, sałata, ajwar. Przed schowaniem pudełeczka do lodówki dołożyłam jeszcze seler naciowy.

Posiłek przedtreningowy to ryż (zwykły długoziarnisty, doprawiony odrobiną octu ryżowego wymieszanego z erytrolem) posypany szczypiorkiem i czarnym sezamem oraz pulpety drobiowe z cukinią i marchewką (z parowaru). 



PIĄTEK
Pierwszy posiłek u Połówka to sałatka z miksu sałat, grillowanego kurczaka (w mojej domowej mieszance do drobiu), cebulki, papryki, jajka z czarnuszką i pomidorów. W małym pojemniczku dressing z oregano.



Na drugim pięterku tamagoyaki z natką pietruszki i chili oraz koreczki (kabanos, cebulka marynowana, ogórki konserwowe, papryka).  
5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

EllaCanto 29/03/2016 - 4:18 pm

Jak tylko wykończę moje Wielkanocne pozostałości (idzie mi to całkiem dobrze!), to śmigam do sklepu po ryż, cukinię i seler naciowy! Nie wiem, czy boczniaki gdzieś znajdę. Wiem, że pieczarki się różnią smakiem od boczniaków, ale myślisz, że mogą być dobrym zamiennikiem? I nie mam na stancji soba, zostawiłam w domu rodzinnym – mogę zastąpić pełnoziarnistym tagiatelle? 🙂

Odpowiedz
Malwina 29/03/2016 - 5:09 pm

Boczniaki kupisz w Tesco, Auchan. Smak zupełnie inny, aniżeli pieczarka. Możesz podmienić na pieczarkę, będzie inne danie, ale w dalszym ciągu smaczne. Tagliatelle odpada.

Odpowiedz
bentomonia 29/03/2016 - 4:22 pm

Ale mi narobiłaś ochoty na takie pulpeciki drobiowe… Omlety też wyglądały smakowicie 🙂

Odpowiedz
ANETA KOSIELSKA 30/03/2016 - 7:08 am

Poproszę o przepis na soba z boczniakami tak smacznie wygląda😊

Odpowiedz
Anonimowy 04/04/2016 - 2:52 pm

Niewiarygodne jak to wszystko apetycznie wygląda!!! Nawet nie wiesz jak bardzo narobiłaś mi chęci na to jedzonko hmmmm na pewno wyprobuje Twoje przepisy!! Pozdrawiam ��

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies