Frittata z pieczarkami |
Frittata jest zawsze dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Możecie ją przygotować na tysiące sposobów, wykorzystując te produkty, które macie akurat pod ręką. Ostatnio najczęściej przygotowuję frittatę z pieczarkami. Wzbogacam ją o dodatek zieleniny w postaci szczypioru z dymki oraz świeżego oregano. Dorzucam również niewielką ilość posiekanej papryczki chili, która dodaje lekkiego „kopa” potrawie. Taką frittatę możecie serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
FRITTATA Z PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #273
Składniki (na 1 sporą porcję):
- 4 jajka
- 150 g pieczarek
- 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
- 1/4 papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
- szczypior i mała cebulka z dwóch dymek
- 2 łyżeczki posiekanych listków oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy przy pomocy ręcznej trzepaczki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy je w plastry.Na patelni (którą można później włożyć do piekarnika, moja patelnia ma średnicę 24 cm) roztapiamy klarowane masło (ewentualnie olej), wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut, aż zrobi się miękka. Dokładamy pieczarki i chili, smażymy dalej przez około 5 minut. Pieczarki posypujemy posiekaną dymką i listkami oregano, wylewamy masę jajeczną. Smażymy przez około 3-5 minut, aż spód się zrumieni, a następnie przenosimy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy frittatę przez kilka minut, aż wierzch się zetnie (wypieczenie frittaty sprawdzamy wbijając w jej środek czubek noża lub wykałaczkę- jeśli nie ma na nich śladu surowych jajek, frittata jest już dobra). Frittatę z pieczarkami podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.
Uwagi:
– Jeśli nie masz patelni, którą można włożyć do nagrzanego piekarnika, możesz po prostu przykryć patelnię z frittatą i smażyć ją na bardzo małym ogniu, aż ładnie się zetnie. Drugim rozwiązaniem jest przygotowanie jej w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Do roztrzepanych jajek dodajemy podsmażone warzywa, dymkę i oregano, masę przelewamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w 180-200 stopniach, aż masa jajeczna się całkowicie zetnie. W zależności od wielkości naczynia, grubości masy jajecznej, zajmie to od 20 do 25 minut.
– Wersja odchudzona: zamiast 4 jajek do przygotowania frittaty użyj 2 całych jajek i 3-4 białek. Frittata widoczna na zdjęciach została przygotowana właśnie w wersji odchudzonej.
Czas przygotowania: 25 minut.
11 komentarzy
Pysznie wygląda 🙂
Uwielbiam frittaty i ostatnio czesto je jem z przeroznymi dodatkami 🙂
Smacznie 🙂
Pyszna frittata 🙂 A ja wreszcie kupiłam sobie patelnię, którą mogę wstawić do piekarnika:) Choć i bez piekarnika można sobie poradzić z frittatą, ja się już wyćwiczyłam w jej obracaniu przy pomocy pokrywki od garnka 😉
A ile pieczarek dodajem?:) "na oko?" Bo nie widze w przepisie. Pozdrawiam
Już uzupełniłam przepis o brakujący produkt 🙂
dziękuję! 🙂
Jeszcze nigdy nie jadłam frittaty, ale po twoich zdjęciach coś czuję, że nie długo spróbuję 🙂
Malwi wspaniałe śniadanie, świetna zamiana dla omleta:)
A czym się różni frittata od omletu ?
Omlet jest zazwyczaj cieńszy, farsz nakłada się na połowę omletu (lub pomija) i składa się go na pół. Dodatki do frittaty (czyli jak w powyższym przepisie) znajdują się w masie jajecznej.