Frittata z pieczarkami

przez Malwina
Frittata z dodatkiem pieczarek
Frittata z pieczarkami
Frittata jest zawsze dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Możecie ją przygotować na tysiące sposobów, wykorzystując te produkty, które macie akurat pod ręką. Ostatnio najczęściej przygotowuję frittatę z pieczarkami. Wzbogacam ją o dodatek zieleniny w postaci szczypioru z dymki oraz świeżego oregano. Dorzucam również niewielką ilość posiekanej papryczki chili, która dodaje lekkiego „kopa” potrawie. Taką frittatę możecie serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Frittata z pieczarkami przepis

 

FRITTATA Z PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #273


Składniki (na 1 sporą porcję):

  • 4 jajka
  • 150 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 1/4 papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • szczypior i mała cebulka z dwóch dymek
  • 2 łyżeczki posiekanych listków oregano
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy przy pomocy ręcznej trzepaczki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy je w plastry.Na patelni (którą można później włożyć do piekarnika, moja patelnia ma średnicę 24 cm) roztapiamy klarowane masło (ewentualnie olej), wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut, aż zrobi się miękka. Dokładamy pieczarki i chili, smażymy dalej przez około 5 minut. Pieczarki posypujemy posiekaną dymką i listkami oregano, wylewamy masę jajeczną. Smażymy przez około 3-5 minut, aż spód się zrumieni, a następnie przenosimy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy frittatę przez kilka minut, aż wierzch się zetnie (wypieczenie frittaty sprawdzamy wbijając w jej środek czubek noża lub wykałaczkę- jeśli nie ma na nich śladu surowych jajek, frittata jest już dobra). Frittatę z pieczarkami podajemy z dodatkiem świeżego pieczywa.

Uwagi:
– Jeśli nie masz patelni, którą można włożyć do nagrzanego piekarnika, możesz po prostu przykryć patelnię z frittatą i smażyć ją na bardzo małym ogniu, aż ładnie się zetnie. Drugim rozwiązaniem jest przygotowanie jej w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Do roztrzepanych jajek dodajemy podsmażone warzywa, dymkę i oregano, masę przelewamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w 180-200 stopniach, aż masa jajeczna się całkowicie zetnie. W zależności od wielkości naczynia, grubości masy jajecznej, zajmie to od 20 do 25 minut.
Wersja odchudzona: zamiast 4 jajek do przygotowania frittaty użyj 2 całych jajek i 3-4 białek. Frittata widoczna na zdjęciach została przygotowana właśnie w wersji odchudzonej.
– Frittata z pieczarkami jest smaczna zarówno na ciepło, jak i zimno. Możesz ją zapakować do swojego lunchboxu i zjeść na śniadanie w pracy lub w szkole.

 

Czas przygotowania: 25 minut.

11 komentarzy
0

Podobne posty:

11 komentarzy

Magda C. 15/05/2015 - 7:17 am

Pysznie wygląda 🙂

Odpowiedz
Martynosia 15/05/2015 - 11:22 am

Uwielbiam frittaty i ostatnio czesto je jem z przeroznymi dodatkami 🙂

Odpowiedz
Kinga Łucja 15/05/2015 - 2:43 pm

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 15/05/2015 - 4:54 pm

Pyszna frittata 🙂 A ja wreszcie kupiłam sobie patelnię, którą mogę wstawić do piekarnika:) Choć i bez piekarnika można sobie poradzić z frittatą, ja się już wyćwiczyłam w jej obracaniu przy pomocy pokrywki od garnka 😉

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2015 - 6:21 am

A ile pieczarek dodajem?:) "na oko?" Bo nie widze w przepisie. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 16/05/2015 - 6:57 am

Już uzupełniłam przepis o brakujący produkt 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2015 - 3:02 pm

dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Kasia Lewandowska 16/05/2015 - 7:09 am

Jeszcze nigdy nie jadłam frittaty, ale po twoich zdjęciach coś czuję, że nie długo spróbuję 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 17/05/2015 - 11:23 am

Malwi wspaniałe śniadanie, świetna zamiana dla omleta:)

Odpowiedz
Anonimowy 06/03/2016 - 4:47 pm

A czym się różni frittata od omletu ?

Odpowiedz
Malwina 07/03/2016 - 9:23 am

Omlet jest zazwyczaj cieńszy, farsz nakłada się na połowę omletu (lub pomija) i składa się go na pół. Dodatki do frittaty (czyli jak w powyższym przepisie) znajdują się w masie jajecznej.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies