Pulpety drobiowe z cukinią i koperkiem (z parowaru) |
Parowar to naprawdę świetny sprzęt. Pozwala nam na przygotowanie o wiele lżejszych potraw bez dodatku tłuszczu, zachowując przy okazji o wiele więcej witamin. Dodatkowo jest bardzo wygodny. Wystarczy ułożyć produkty na sicie i włączyć urządzenie. Ja wprawdzie nie posiadam parowaru, jednak specjalny garnek do parowania sprawdza się równie dobrze.
A co smacznego można przygotować w parowarze? Np. takie delikatne pulpety na bazie piersi z kurczaka. W środku skrywają sporą ilość koperku i natki pietruszki, a także cukinię, dzięki której są lekko wilgotne w środku. Takie klopsiki możecie podawać z dodatkiem ulubionego sosu (np. pomidorowego na passacie) lub dodać do zupy.
PULPETY DROBIOWE Z CUKINIĄ I KOPERKIEM
Składniki (na 2 porcje):
- 400 g piersi z kurczaka (ewentualnie mięso z nóżek)
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- skórka otarta z połowy cytryny
- około 80 g cukinii
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- 1 białko małego jajka
- kilka łyżek otrębów żytnich lub mąki owsianej, ewentualnie bułki tartej
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w mniejsze kawałki filety z kurczaka, natkę, koperek, skórkę z cytryny, drobno posiekany czosnek, białko jajka oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy. Masę przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię startą na tarce na drobnych oczkach. Masę wyrabiamy dłonią. Dodajemy otręby lub mąkę owsianą (tyle, by związały masę), mieszamy.
Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpety. Z podanej ilości mięsa otrzymałam około 18 małych pulpetów. Pulpeciki układamy w parowarze lub garnku do gotowania na parze i parujemy przez 20 minut od zawrzenia wody. Ja gotuję je w garnku. Aby nie przywierały do sita garnka, układam je na papierze do gotowania.
Czas przygotowania: 25 minut.
17 komentarzy
super! slicznie!
super sciereczka ;-)))
wyglądają bardzo przyjemnie – biało i lekko, idealnie na wiosnę.
Jak widze takie pulpety to zaczynam zalowac, ze nie mam parowaru 🙂 Pysznie!
Sliczny talerzyk na tym ostatnim zdjeciu 🙂
Uwielbiam takie lekkie dania.:)
Aż mnie naszła ochota na pulpety. Może dziś ugotuję.
Zdecydowanie do zupy:) mniam:)
czy można użyć szpinaku zamiast cukinii?
czy można użyć szpinaku zamiast cukinii?
Jasne, że tak.
Nigdy nie robiłam takich pulpetów na parze.
A co mozna użyć zamiast jajka bo my mamy alergię:(
Łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 2-3 łyżkami gorącej wody (musi napęcznieć).
Wyszły smaczne, delikatne, ale chyba dodałam za dużo skórki cytryny bo była mocno wyczuwalna 🙂
Teraz cytryny są mocno woskowane, dlatego najlepiej dodawać skórkę otartą z cytryn bio/niewoskowanych.
Czy można te pulpety zrobić w piekarniku? Czy trzeba coś w nich wtedy zmieniać?
Jasne. Należy je piec w temp. 200 stopni przez około 20 minut.
Witam,spisałam przepis na gołąbki i jutro wypróbuję.Mąż zachorował na cukrzycę i ja szukam właśnie lekkich dań na obiadek.