Pulpety drobiowe z cukinią i koperkiem (z parowaru)

przez Malwina
Pulpety drobiowe z cukinią i koperkiem (z parowaru)

Parowar to naprawdę świetny sprzęt. Pozwala nam na przygotowanie o wiele lżejszych potraw bez dodatku tłuszczu, zachowując przy okazji o wiele więcej witamin. Dodatkowo jest bardzo wygodny. Wystarczy ułożyć produkty na sicie i włączyć urządzenie. Ja wprawdzie nie posiadam parowaru, jednak specjalny garnek do parowania sprawdza się równie dobrze. 

A co smacznego można przygotować w parowarze? Np. takie delikatne pulpety na bazie piersi z kurczaka. W środku skrywają sporą ilość koperku i natki pietruszki, a także cukinię, dzięki której są lekko wilgotne w środku. Takie klopsiki możecie podawać z dodatkiem ulubionego sosu (np. pomidorowego na passacie) lub dodać do zupy.
PULPETY DROBIOWE Z CUKINIĄ I KOPERKIEM


Składniki (na 2 porcje):

  • 400 g piersi z kurczaka (ewentualnie mięso z nóżek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • około 80 g cukinii
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • 1 białko małego jajka
  • kilka łyżek otrębów żytnich lub mąki owsianej, ewentualnie bułki tartej

Przygotowanie:
W rozdrabniaczu umieszczamy pokrojone w mniejsze kawałki filety z kurczaka, natkę, koperek, skórkę z cytryny, drobno posiekany czosnek, białko jajka oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy. Masę przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię startą na tarce na drobnych oczkach. Masę wyrabiamy dłonią. Dodajemy otręby lub mąkę owsianą (tyle, by związały masę), mieszamy. 
Mokrymi dłońmi formujemy małe pulpety. Z podanej ilości mięsa otrzymałam około 18 małych pulpetów. Pulpeciki układamy w parowarze lub garnku do gotowania na parze i parujemy przez 20 minut od zawrzenia wody. Ja gotuję je w garnku. Aby nie przywierały do sita garnka, układam je na papierze do gotowania. 
Pulpety z cukinią podajemy z dodatkiem ulubionego sosu, np. pomidorowego. Są też fajnym dodatkiem do zup.

Pulpety drobiowe z cukinią i koperkiem (z parowaru)

Czas przygotowania: 25 minut.

17 komentarzy
1

Podobne posty:

17 komentarzy

Karolina Smyk 12/03/2015 - 3:52 pm

super! slicznie!
super sciereczka ;-)))

Odpowiedz
mnemonique 12/03/2015 - 4:53 pm

wyglądają bardzo przyjemnie – biało i lekko, idealnie na wiosnę.

Odpowiedz
majka 13/03/2015 - 7:08 am

Jak widze takie pulpety to zaczynam zalowac, ze nie mam parowaru 🙂 Pysznie!

Sliczny talerzyk na tym ostatnim zdjeciu 🙂

Odpowiedz
Aleksandra Fic 13/03/2015 - 8:03 pm

Uwielbiam takie lekkie dania.:)

Odpowiedz
Hania-Kasia 14/03/2015 - 6:19 am

Aż mnie naszła ochota na pulpety. Może dziś ugotuję.

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/03/2015 - 11:35 am

Zdecydowanie do zupy:) mniam:)

Odpowiedz
Julia Bobicka 14/03/2015 - 3:43 pm

czy można użyć szpinaku zamiast cukinii?

Odpowiedz
Julia Bobicka 14/03/2015 - 3:44 pm

czy można użyć szpinaku zamiast cukinii?

Odpowiedz
Malwina 14/03/2015 - 9:33 pm

Jasne, że tak.

Odpowiedz
FitHealthyLife 18/03/2015 - 8:09 am

Nigdy nie robiłam takich pulpetów na parze.

Odpowiedz
Antkowa mama 09/04/2016 - 11:11 am

A co mozna użyć zamiast jajka bo my mamy alergię:(

Odpowiedz
Malwina 09/04/2016 - 11:43 am

Łyżka mielonego siemienia lnianego wymieszana z 2-3 łyżkami gorącej wody (musi napęcznieć).

Odpowiedz
Anonimowy 03/11/2016 - 4:03 pm

Wyszły smaczne, delikatne, ale chyba dodałam za dużo skórki cytryny bo była mocno wyczuwalna 🙂

Odpowiedz
Malwina 03/11/2016 - 4:05 pm

Teraz cytryny są mocno woskowane, dlatego najlepiej dodawać skórkę otartą z cytryn bio/niewoskowanych.

Odpowiedz
Anonimowy 01/02/2018 - 10:36 pm

Czy można te pulpety zrobić w piekarniku? Czy trzeba coś w nich wtedy zmieniać?

Odpowiedz
Malwina 02/02/2018 - 8:17 am

Jasne. Należy je piec w temp. 200 stopni przez około 20 minut.

Odpowiedz
Tosiaczek 03/12/2018 - 3:20 pm

Witam,spisałam przepis na gołąbki i jutro wypróbuję.Mąż zachorował na cukrzycę i ja szukam właśnie lekkich dań na obiadek.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies