Mus truskawkowy na zimę

przez Malwina
Mus z truskawek

Sezon na truskawki powolutku dobiega końca. Śpieszę więc do Was z przepisem na pyszny mus truskawkowy, który możecie zamknąć w słoiczkach i cieszyć się nim przez całą zimę. O ile oczywiście zimy doczeka. Co roku  w czerwcu robię dżem, mus i sok z truskawek. W ciągu pierwszego miesiąca wszystkie słoiczki pustoszeją. Połówek uwielbia przetwory z truskawek, dlatego znikają w zastraszająco szybkim tempie. Tym razem schowałam je głęboko w szafce, tak, by mogły doczekać choćby jesieni. Taki mus możecie wykorzystać jako sos do deserów i pierogów, dodatek do naleśników, owsianki, placuszków. Albo wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka. Śpieszcie się, póki truskawki są jeszcze w dobrej cenie. 
Sos truskawkowy do słoików
MUS TRUSKAWKOWY

Składniki (na 4 małe słoiczki po 180 ml):
  • 1,3 kg truskawek (waga po odszypułkowaniu)
  • 250 g cukru (lub więcej wg preferencji)
Umyte truskawki kroimy na pół, zasypujemy cukrem i odstawiamy na całą noc (jeśli jest bardzo gorąco, wstawcie garnek z truskawkami do lodówki). Owoce zagotowujemy (do rozpuszczenia cukru) i miksujemy przy przy pomocy blendera. Garnek z musem stawiamy na gazie i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut lub dłużej do otrzymania preferowanej konsystencji (pamiętajcie, że mus po ostudzeniu dodatkowo zgęstnieje). Pod koniec gotowania należy częściej mieszać mus. Ja gotowałam mój mus truskawkowy przez około 45 minut. Po ostudzeniu wyszedł idealnie gęsty. Gorący mus przekładamy do suchych i wyparzonych słoików, zakręcamy.  Mus pasteryzujemy przez 10 minut.

*jeśli chcecie, mus możecie przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Ja tego nigdy nie robię.
** mus truskawkowy możecie wzbogacić o dodatek ziarenek z 1 dużej laski wanilii (dodajemy ją do musu po zmiksowaniu truskawek  sokiem. Laskę także wrzucamy do musu i wyciągamy przed włożeniem do słoików)

Mus z truskawek na zimę przepis
Mus truskawkowy na zimę

Czas przygotowania: 50 minut.

21 komentarzy
0

Podobne posty:

21 komentarzy

Justyna Żak 28/06/2014 - 6:38 pm

musi być smaczny:)

Odpowiedz
teenager ;) 29/06/2014 - 4:07 am

chętnie zrobiłabym taki mus, by potem cieszyć się smakiem lata z zimę! 🙂

Odpowiedz
Ervisha 29/06/2014 - 7:13 am

Pyszności 🙂

Odpowiedz
sandrowata 29/06/2014 - 7:28 pm

Wygląda mega apetycznie! 🙂 chyba wypróbuję.. będzie na osłodę zimowe poranki 🙂

Odpowiedz
JustInka 30/06/2014 - 10:52 am

W tym roku jednak nic z truskawek nie robiłam. Zamroziłam ok 5-6 kg i musi mi to jakoś wystarczyć. Tylko gdzie ja będę trzymać rosół, jak zamrożę, jeszcze inne owoce 😉

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 30/06/2014 - 10:09 pm

Nigdy nie robiłam musu, a trzeba korzystać teraz, póki są jeszcze truskawki.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 01/07/2014 - 10:22 pm

Co za kolor! Zjadłabym lody polane takim musem 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 08/06/2015 - 10:32 am

Dzień dobry, czy sok, który powstanie po zasypaniu truskawek, dodajemy ponownie do musu? Pozdrawiam Alicja

Odpowiedz
Malwina 08/06/2015 - 10:38 am

Alicjo, niczego nie odlewamy. Truskawki miksujesz razem z sokiem, a później całość gotujesz do odparowania i uzyskania konsystencji sosu/musu.

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2015 - 4:52 pm

Witam!!! A można dodać sok z cytryny, ponoć ładnie podtrzymuje kolor… pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 12/06/2015 - 4:54 pm

Oczywiście, że można. Dodajemy go pod koniec. Na pewno pomoże w utrzymaniu ładnego koloru.

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2015 - 7:47 am

Nigdy nie robiłam żadnych zapasów, bo nie mam gdzie przechowywać :-/ ALe taka mała ilość zachęca, więc spróbuję 🙂
Mam tylko pytanie, pewnie głupie 🙂 Jak pasteryzować przez te 10 min.? I słoiki trzeba jakoś przygotować czy wystarczy przelać wrzątkiem przed umieszczeniem musu? 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Iza

Odpowiedz
Malwina 18/06/2015 - 8:02 am

Izo, słoiki oraz nakrętki najpierw należy umyć, następnie wyparzyć (wystarczy przelać wrzątkiem) i osuszyć czystą ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Gorący mus nakładasz do słoików i zakręcasz je. Co do pasteryzacji, to możesz to robić albo w garnku albo w piekarniku. Ja zawsze pasteryzuję w garnku, nie chce mi się nigdy latem włączać piekarnika. Dno dużego garnka wykładasz ściereczką, układasz na niej słoiki (nie mogą dotykać siebie na wzajem i boków garnka), wlewasz wodę na 3/4 wysokości słoików (przy ciepłych słoikach musi być ciepła, by nie pękły). Wodę zagotowujesz, zmniejszasz płomień i od tego momentu liczysz 10 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujesz z wody, mocno dokręcasz i ustawiasz do góry dnem. Ja je tak zostawiam do wystygnięcia i potem przenoszę do szafki.

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2015 - 8:17 am

Bardzo dziękuję! 🙂 Będzie zatem mus na zimę. Jak długo można go przechowywać?
Iza

Odpowiedz
Malwina 18/06/2015 - 8:19 am

Do kolejnego truskawkowego sezonu, o ile nie zjesz go wcześniej 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 18/06/2015 - 5:32 pm

No i super 🙂 Dziękuję 🙂
Iza

Odpowiedz
Paty Jerry 06/07/2017 - 10:04 pm

ile po otwarciu moze taki mus stac w lodowce? i czy uzyskany mus nadaje sie np jako zamiennik do dzemu w przypadku nalesnikow? czy to jednak calkiem inna bajka? dziekuje 🙂

Odpowiedz
Malwina 07/07/2017 - 4:34 am

Nie ma tu zbyt wiele cukru, więc około 2 tygodnie. Polecam pakować go do takich małych słoiczków po 180-200 ml. Jest rzadszy od dżemu, więc albo można go cienko rozsmarować na naleśniku, albo naleśnik (np. nadziany serem białym i zawinięty) polać takim musem. Polecam także przepis na ekonomiczny dżem i sok z truskawek

Odpowiedz
Paty Jerry 08/07/2017 - 11:16 am

super pomysl z nalesnikami z serem i musem! dziekuje slicznie za odpowiedz. dzisiaj zabieram sie za mus i dzem z sokiem 🙂 mam nadzieje ze wyjdzie pysznie!

Odpowiedz
Paty Jerry 08/07/2017 - 4:57 pm

mam jeszcze jedno szybkie pytanko… czy mozna zamienic sok z cytryny na kwasek cytrynowy? jestem w trakcie robienia a zabraklo mi cytryny ;(

Odpowiedz
Malwina 08/07/2017 - 5:49 pm

Możesz pominąć. Sama nie stosuję kwasku

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies