Placuszki jaglane z bananem |
Magicznymi składnikami, z których można wyczarować takie placki są płatki jaglane, jajka i banany. Wystarczy zblendować je na gładką masę w rozdrabniaczu. Placuszki w trakcie smażenia trzymają „fason” i bez problemu można je odwrócić na drugą stronę. Najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli będą dla Was za mało słodkie, polejcie je przed podaniem miodem lub melasą.
Składniki (na kilkanaście małych placuszków):
- 1 dojrzały banan
- 2 jajka
- 50 g płatków jaglanych
- do podania: miód, ulubione owoce, jogurt, konfitura itp.
Placuszki jaglane z bananem |
27 komentarzy
wyglądają uroczo i lekko!
Smacznie 🙂
Może nie tyle zgłodniałam, bo przed chwilą zjadłam ogromniastego pączka, co czuję się zaintrygowana.
Smaczne placuszki, piękne zdjęcia. Aż mi sie zachciało takich pyszności. 🙂
50g płatków – ile to będzie w łyżkach? Nie mam dokładnej wagi 🙁
Marta/migotka21
Około cztery czubate łyżki.
bardzo smaczne! Płatki jaglane zalegały od jakiegoś czasu w mojej szafce, wreszcie wiem, jak je wykorzystać 🙂
znakomite! Tylko daję więcej płatków jaglanych bo na tę ilość jajek zawsze mam za rzadkie ciasto. I na patelni, już po rozlaniu placuszków , kładę po jednym plasterku banana/placek. Smażę na koko i zjadam z….powidłami śliwkowymi 😀
PS. pierwsze spaliłam…dosłownie. Trzeba je smażyć na b. małym ogniu
Przepyszne i super- szybkie do zrobienia 🙂 do tego same zdrowe składniki- przepis idealny, dziekuje 🙂
Czy zamiast płatków jaglanych mozna użyć maki jaglanej?
Można, ale ilość dodanej mąki może się różnić. Najlepiej dodawać ją stopniowo do uzyskania niezbyt gęstego ciasta.
Nie są gorzkie? Bo same płatki jaglane mi nie podeszły 🙁
Nie są, tak samo, jak i same płatki jaglane. Polecam się zaprzyjaźnić z płatkami z innej firmy 🙂
50g płatków na 2 jajka to za mało, trzeba dać więcej. placki chłoną tłuszcz jak gąbka i do tego są gorzkie, nie smakowały mi. Wolę swoja wersje z nieprzetworzoną kaszą jaglaną. pozdrawiam
Goryczka jest winą użytych płatków jaglanych. Proponuję kupić płatki innej formy. Proporcje są jak najbardziej właściwe, o czym świadczą komentarze powyżej.
Proponuję smażyć na oleju różowym, placki nie będą wtedy wchłaniać tłuszczu
Czy mogę użyć innych płatków np. orkiszowych?
Możesz spróbować, ale płatki orkiszowe muszą zostać wcześniej zmielone na mąkę.
Dzisiaj zrobilam – od razu z podwójnej porcji. Wyszły smaczne i zdrowe!
czy wodę trzeba dodać do blendera (do tych skladnikow)?
W przepisie nie ma mowy o żadnej wodzie.
Ile kalorii mają te wszystkie placuszki z przepisu ?
Malwino, czy wiesz jak te placki zachowuja się w termosie. Nie rozpaćka się to?
Ja z tych, którzy wszelkiej maści placki i naleśniki lubią jeść na zimno, więc nie pomogę.
Pyszne
Placuszki robię od dłuższego czasu tylko proporcje zmieniłam 🙂 dzieci uwielbiają na śniadanie na ciepło zabieramy też na wycieczki piesze czy rowerowe.
Moje proporcje dla 1 osoby to :
* 1 jajko
* 1 banan
* 30 gr.płatki jaglane pełnoziarniste zmielone 😉
@ dodaje czasem kakao gorzkie 1.5 łyżeczki bo syn lubi 🙂
@ maliny,porzeczki,jagody, borówki a teraz sezon na jeżyny 🙂 no i oczywiście lubianym dodatkiem są orzechy, pestki dyni, słonecznika iTP.
Przepis jest inspiracją więc dodatki wedle uznania i zasobów kuchennych 😉
Krysia
Bardzo fajne. Szybkie do wykonania. Robię córeczce do szkoły na 2gie śniadanie. Dziękuję.