Placuszki jaglane z bananem

przez Malwina
Placki jaglane przepis
Placuszki jaglane z bananem
Dziś mam dla Was przepis na najprostsze placuszki na świecie, do zrobienia których będą Wam potrzebne tylko trzy składniki. Są zdrowe, bezglutenowe i ekspresowe w przygotowaniu. Na dodatek nie mają w składzie ani cukru, ani mąki. Pomimo tego są przepyszne! Zgłodnieliście? Zapraszam po przepis.

Magicznymi składnikami, z których można wyczarować takie placki są płatki jaglane, jajka i banany. Wystarczy zblendować je na gładką masę w rozdrabniaczu. Placuszki w trakcie smażenia trzymają „fason” i bez problemu można je odwrócić na drugą stronę. Najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców. Jeśli będą dla Was za mało słodkie, polejcie je przed podaniem miodem lub melasą. 

Częstujcie się przepisem i konieczne dajcie znać, jak Wam smakowały. 
Placki z płatków jaglanych

PLACUSZKI JAGLANE Z BANANEM
Śniadanie Mistrzów #290


Składniki (na kilkanaście małych placuszków):

  • 1 dojrzały banan  
  • 2 jajka
  • 50 g płatków jaglanych
  • do podania: miód, ulubione owoce, jogurt, konfitura itp. 
Przygotowanie:
W rozdrabniaczu (zamykany pojemnik z ostrzami w zestawie z blenderem) umieszczamy wszystkie składniki i blendujemy do połączenia. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wylewamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki jaglane odkładamy na ręcznik kuchenny.
Gotowe placki jaglane podajemy z ulubionymi dodatkami, np. owocami, miodem. 
Uwagi:
– płatki jaglane można zamienić na zmielone na mąkę płatki owsiane w takiej samej ilości
Placki jaglane z bananem

Placki jaglane z bananem
Placuszki jaglane z bananem
Przepis na placuszki jaglane w wykonaniu czytelników:

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

27 komentarzy
0

Podobne posty:

27 komentarzy

Magdalena Kuchaja 28/11/2015 - 8:29 am

wyglądają uroczo i lekko!

Odpowiedz
Kinga 28/11/2015 - 10:03 am

Smacznie 🙂

Odpowiedz
Beata, Magazyn Kuchenny 28/11/2015 - 2:57 pm

Może nie tyle zgłodniałam, bo przed chwilą zjadłam ogromniastego pączka, co czuję się zaintrygowana.

Odpowiedz
Majana 29/11/2015 - 6:30 pm

Smaczne placuszki, piękne zdjęcia. Aż mi sie zachciało takich pyszności. 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/11/2015 - 8:55 pm

50g płatków – ile to będzie w łyżkach? Nie mam dokładnej wagi 🙁
Marta/migotka21

Odpowiedz
Malwina 30/11/2015 - 1:22 pm

Około cztery czubate łyżki.

Odpowiedz
Justyna 02/12/2015 - 8:30 am

bardzo smaczne! Płatki jaglane zalegały od jakiegoś czasu w mojej szafce, wreszcie wiem, jak je wykorzystać 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 02/01/2016 - 5:19 pm

znakomite! Tylko daję więcej płatków jaglanych bo na tę ilość jajek zawsze mam za rzadkie ciasto. I na patelni, już po rozlaniu placuszków , kładę po jednym plasterku banana/placek. Smażę na koko i zjadam z….powidłami śliwkowymi 😀
PS. pierwsze spaliłam…dosłownie. Trzeba je smażyć na b. małym ogniu

Odpowiedz
Natalia Sadowska 13/01/2016 - 6:03 pm

Przepyszne i super- szybkie do zrobienia 🙂 do tego same zdrowe składniki- przepis idealny, dziekuje 🙂

Odpowiedz
Unknown 31/01/2016 - 11:27 am

Czy zamiast płatków jaglanych mozna użyć maki jaglanej?

Odpowiedz
Malwina 31/01/2016 - 11:31 am

Można, ale ilość dodanej mąki może się różnić. Najlepiej dodawać ją stopniowo do uzyskania niezbyt gęstego ciasta.

Odpowiedz
mobka 02/02/2016 - 11:21 am

Nie są gorzkie? Bo same płatki jaglane mi nie podeszły 🙁

Odpowiedz
Malwina 04/02/2016 - 2:51 pm

Nie są, tak samo, jak i same płatki jaglane. Polecam się zaprzyjaźnić z płatkami z innej firmy 🙂

Odpowiedz
MamaKubusia 08/03/2016 - 11:05 am

50g płatków na 2 jajka to za mało, trzeba dać więcej. placki chłoną tłuszcz jak gąbka i do tego są gorzkie, nie smakowały mi. Wolę swoja wersje z nieprzetworzoną kaszą jaglaną. pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 08/03/2016 - 11:15 am

Goryczka jest winą użytych płatków jaglanych. Proponuję kupić płatki innej formy. Proporcje są jak najbardziej właściwe, o czym świadczą komentarze powyżej.

Odpowiedz
Anonimowy 02/06/2017 - 12:54 pm

Proponuję smażyć na oleju różowym, placki nie będą wtedy wchłaniać tłuszczu

Odpowiedz
Anonimowy 25/03/2016 - 5:33 pm

Czy mogę użyć innych płatków np. orkiszowych?

Odpowiedz
Malwina 25/03/2016 - 5:40 pm

Możesz spróbować, ale płatki orkiszowe muszą zostać wcześniej zmielone na mąkę.

Odpowiedz
Aleksandra R 28/08/2016 - 4:18 pm

Dzisiaj zrobilam – od razu z podwójnej porcji. Wyszły smaczne i zdrowe!

Odpowiedz
Anonimowy 19/12/2016 - 10:32 pm

czy wodę trzeba dodać do blendera (do tych skladnikow)?

Odpowiedz
Malwina 20/12/2016 - 8:43 am

W przepisie nie ma mowy o żadnej wodzie.

Odpowiedz
Anonimowy 21/03/2017 - 8:20 am

Ile kalorii mają te wszystkie placuszki z przepisu ?

Odpowiedz
Anonimowy 21/03/2017 - 9:28 pm

Malwino, czy wiesz jak te placki zachowuja się w termosie. Nie rozpaćka się to?

Odpowiedz
Malwina 23/03/2017 - 8:05 am

Ja z tych, którzy wszelkiej maści placki i naleśniki lubią jeść na zimno, więc nie pomogę.

Odpowiedz
Unknown 04/05/2017 - 7:01 am

Pyszne

Odpowiedz
Anonimowy 28/08/2017 - 6:48 pm

Placuszki robię od dłuższego czasu tylko proporcje zmieniłam 🙂 dzieci uwielbiają na śniadanie na ciepło zabieramy też na wycieczki piesze czy rowerowe.
Moje proporcje dla 1 osoby to :
* 1 jajko
* 1 banan
* 30 gr.płatki jaglane pełnoziarniste zmielone 😉
@ dodaje czasem kakao gorzkie 1.5 łyżeczki bo syn lubi 🙂
@ maliny,porzeczki,jagody, borówki a teraz sezon na jeżyny 🙂 no i oczywiście lubianym dodatkiem są orzechy, pestki dyni, słonecznika iTP.
Przepis jest inspiracją więc dodatki wedle uznania i zasobów kuchennych 😉
Krysia

Odpowiedz
Grażyna 28/02/2020 - 8:23 am

Bardzo fajne. Szybkie do wykonania. Robię córeczce do szkoły na 2gie śniadanie. Dziękuję.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies