Naleśniki ryżowe

przez Malwina

 

Naleśniki ryżowe przepis
Naleśniki ryżowe
Na zakończenie karnawału mam dla Was przepis na pyszne naleśniki ryżowe. Nie bez powodu żegnamy karnawał naleśnikami. W końcu dziś obchodzimy Dzień Naleśnika. W Polsce to święto dopiero od kilku lat zyskuje swoich zwolenników, natomiast w tradycji innych krajów europejskich zakorzeniło się już na stałe. Mam nadzieję, że także w naszym kraju Tłusty Wtorek będzie coraz popularniejszy. W końcu naleśnik to jeden ze smaczniejszych deserów.Naleśniki ryżowe są miłą odmianą od klasycznych naleśników na mące pszennej. Mają troszkę inną strukturę (mimo małej ilość mąki są dość zwarte) i bardzo ciekawy smak. Można je podać na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Świetnie nadają się także do zapiekania.

Zajrzyjcie do Justinki, Gin, Sianko,  Martynosi oraz Mirabelki i zobaczcie, jakie naleśniki przygotowały na zakończenie karnawału.

 

Jak zrobić naleśniki ryżowe

 

NALEŚNIKI RYŻOWE


Składniki (na około 5 sztuk):

 

  • 100 g mąki ryżowej
  • 250 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki oleju lub stopionego masła

Do podania: ulubione słodkie (np. konfitura, frużelina, sos owocowy lub czekoladowy, jogurt, bita śmietana, owoce, twaróg) lub wytrawne dodatki (np. szpinak, wędzony łosoś i kremowy serek plus świeże zioła)

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę ryżową. Dodajemy mleko, sól, jajka i olej (lub masło), dokładnie mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Patelnię do naleśników natłuszczamy olejem (przy pomocy silikonowego pędzelka) i nagrzewamy. Chochelką nalewamy porcję ciasta na patelnię i kolistym ruchem rozprowadzamy po jej dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Tak samo postępujemy z resztą ciasta naleśnikowego. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasta, należy pamiętać o tym, aby je dokładnie zamieszać (mąka ryżowa szybko opada na dno miski).
Naleśniki ryżowe podajemy ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Ja podałam je z twarogiem wymieszanym z jogurtem i ksylitolem, frużeliną wiśniową oraz świeżymi owocami. Najlepiej smakują jedzone od razu po przygotowaniu.
 
Uwagi:
– ciasto naleśnikowe możecie wzbogacić o niewielką ilość cukru i ulubiony ekstrakt, np. waniliowy, migdałowy (jeśli mają być jedzone na słodko)
– naleśniki ryżowe fajnie sprawdzają się przy wytrawnych potrawach zapiekanych (np. faszerowane mięsem i warzywami i zapieczone w sosie pomidorowym)
– naleśniki ryżowe najlepiej smakują od razu po przygotowaniu
– za każdym razem przed wylaniem ciasta na patelnię należy je dokładnie wymieszać 

Polecam przepis na słodkie placuszki z mąki ryżowej

 

Placki z mąki ryżowej
Placki na mące ryżowej
Naleśniki ryżowe bezglutenowe

 

Naleśniki na mące ryżowej
Naleśniki ryżowe

Czas przygotowania: 15 minut.

35 komentarzy
3

Podobne posty:

35 komentarzy

gin 17/02/2015 - 6:06 pm

Ciekawe, takich jeszcze nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 27/09/2017 - 7:00 pm

Placuszki robiłam wielokrotnie. Pyszne 😋

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 17/02/2015 - 6:10 pm

świetne naleśniki!

Odpowiedz
Majana 17/02/2015 - 7:07 pm

Muszę spróbować takich ryżowych koniecznie. Pysznie wyglądają. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 17/02/2015 - 10:47 pm

biorę w ciemno! 😉

Odpowiedz
mopswkuchni 18/02/2015 - 7:44 am

U Ciebie zawsze ciekawie i kreatywnie. Muszę trochę popracować z mąką ryżową. Może zacznę właśnie od naleśników 😉

Odpowiedz
Magda C. 18/02/2015 - 8:19 am

Chętnie bym zjadła 🙂

Odpowiedz
Trawka Cytrynowa 18/02/2015 - 1:51 pm

Widzę, że też eksperymentujesz z mąkami 😀
I masz taki sam piękny talerzyk 😉

Pozdrawiam ciepło, Gosia

Odpowiedz
Ania S 18/02/2015 - 5:34 pm

Bardzo mi się podobają i wydają się takie lekkie 🙂
Z samej mąki ryżowej nigdy nie robiłam naleśników, ale dodaję ją często w raz z innymi mąkami, muszę koniecznie spróbować zrobić te z Twojego przepisu 🙂
O Dniu Naleśnika dowiedziałam się po czasie, a mimo to jadłam na obiad dyniowe pancakes 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/02/2015 - 1:30 pm

Z mąką ryżową spotkałam się jak do tej pory tylko w przepisach, ale nie omieszkam kupić jak tylko gdzieś się pojawi … naleśniki I klasa:)

Odpowiedz
Anonimowy 25/02/2015 - 1:48 pm

Zrobiłam dzisiaj ze szpinakiem, pomidorami suszonymi i gorgonzolą 🙂 Do ciasta dodałam kurkumę (dodaję, gdzie się da;)) i wyszły piękne żółte naleśniki 🙂 Pyszne! 🙂
Iza.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 02/03/2015 - 10:39 am

Od niedawna kupuję mąkę ryżową i również robię naleśniki lub placuszki.

Odpowiedz
Anonimowy 13/04/2015 - 1:00 pm

Kama

Witam,

Rozumiem, że nie jest to mąka z ryżu brązowego? myśli Pani, że z taką naleśniki też wyjdą dobre?

Odpowiedz
Malwina 13/04/2015 - 3:40 pm

Na tej z brązowego też powinny wyjść bez problemu 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/05/2015 - 11:56 am

Naleśniki przepyszne. Smakują mi bardziej, niż te z mąką pszenną.

Odpowiedz
spiralstaircase 25/11/2015 - 9:48 am

Zrobiłam z Twojego przepisu i są naprawdę smaczne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/01/2016 - 9:33 am

Pycha 🙂 właśnie robię i od razu zjadam. U mnie z serem i porzeczkowym dżemem z dekoracją z mięty. Udane śniadanie 🙂

Odpowiedz
Kawiarenka 09/02/2016 - 4:48 pm

Przepyszne naleśniki. Staram się ostatnio unikać białej mąki pszennej, z tym blogiem na pewno mi się uda, tyle tu pysznosci:)

Odpowiedz
Unknown 11/04/2016 - 5:21 pm

Wlasnie kupilam i jutro biore sie za nalesniki

Odpowiedz
Małgośka 22/08/2016 - 4:07 pm

A mnie się "łamią" na patelni… 🙁

Odpowiedz
Malwina 22/08/2016 - 4:08 pm

Małgośka, najwidoczniej smażysz je zbyt długo. Najlepiej smażyć je z jednej strony do ścięcia ciasta (nie muszą się zrumienić, moje zazwyczaj są dość blade), a z drugiej dosłownie kilkanaście sekund.

Odpowiedz
Małgośka 22/08/2016 - 4:09 pm

A mnie się łamią na patelni. Może dlatego że użyłam wody zamiast mleka?

Odpowiedz
Anonimowy 16/09/2016 - 4:38 pm

Czy jak chcę zrobić 10 naleśników (bo w przepisie jest na 5) to muszę poza sypkimi składnikami dać 2x więcej jajek? tzn, 4?

Odpowiedz
Malwina 17/09/2016 - 4:24 am

Tak, wszystkie składniki razy dwa. Proszę pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników, najlepiej przy pomocy miksera.

Odpowiedz
Malwina 17/09/2016 - 4:26 am

Tak, wszystkie składniki razy dwa. Proszę pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników, najlepiej przy pomocy miksera.

Odpowiedz
Anonimowy 17/09/2016 - 7:47 pm

Pycha, delikatniejsze w smaku, niż pszenne. Ja robiłam z jednego jajka, reszta przepisu bez zmian i też wyszły idealne.

Odpowiedz
Anonimowy 24/09/2016 - 3:09 pm

Pyszne! To słowa mojego trzylatka 🙂 uważam, że to fajna alternatywa dla tradycyjnych naleśników, choć co dla mnie zaskakujące – smakują jak by były z kaszą manną 😉

Odpowiedz
Ewelina Adamek 11/10/2016 - 12:16 pm

Mi wyszly 4 bardzo cienkie, ale fakt ze sa pyszne nigdy nie przepadalam za nalesnikami , tego sprobowalam i sa pyszne.

Odpowiedz
Anonimowy 02/02/2017 - 9:46 am

Hejka��jak dodam zamiast mleka jogurtu naturalnego czy nie będą się rozwalily na patelni…robię tak placki z cukini i wychodzą rewelacyjne…��pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 02/02/2017 - 10:26 am

Jogurt nie nadaje się do przygotowania cienkich naleśników. Możesz zrobić za to placuszki z jego dodatkiem.

Odpowiedz
Unknown 11/03/2017 - 10:38 am

Wyszły pyszne. Polecam 😀

Odpowiedz
Agnieszka 21/06/2017 - 8:32 am

Jak każdy Pani przepis, naleśniki wyszły rewelacyjnie! Zamiast książki kucharskiej z podstawowymi przepisami korzystam z Filozofii Smaku ❤️

Odpowiedz
Malwina 21/06/2017 - 1:41 pm

Agnieszko, oblałam się rumieńcem 🙂

Odpowiedz
Aleksandra R 23/07/2018 - 12:10 pm

pyszne naleśniki. podałam dzieciakom z dżemem i bardzo im smakowały. wychodzą lekko tłuste, więc następnym razem spróbuję z mniejszą ilością masła

Odpowiedz
Malwina 23/07/2018 - 2:18 pm

Olej/masło w przepisie można całkowicie pominąć.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies