Pieczona owsianka z borówkami

przez Malwina

Dziś mam dla Was przepis na owsiankę w troszkę innym wydaniu. Przepis jest banalnie prosty, wystarczy wszystko wymieszać, przelać do naczynia i zapiec w piekarniku. Proste, prawda? Zajmie to Wam jakieś 5 minut. Do ciasta możecie dodać ulubione bakalie lub owoce, otręby lub zarodki. Ja postawiłam na borówki, które akurat miałam pod ręką i wiórki kokosowe. Jako dodatek do pieczonej owsianki podajcie  jogurt, sos owocowy lub bitą śmietanę. Kombinujcie do woli. Świetnie smakuje także w towarzystwie szklanki mleka.
Kiedy owsianka będzie się piekła, możecie na spokojnie wziąć poranny prysznic lub zająć się lekturą ulubionej książki a potem ze smakiem zjeść śniadanie. 

PIECZONA OWSIANKA Z BORÓWKAMI
Śniadanie Mistrzów #154


Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]

  • pół szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu lub więcej wg preferencji (lub cukru, innego środka słodzącego)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • pół szklanki borówek
W jednej misce umieszczamy płatki owsiane, wiórki i borówki, mieszamy. W drugiej jogurt, mleko, jajko i miód, ekstrakt z wanilii mieszamy trzepaczką do połączenia. Składniki mokre wlewamy do płatków, mieszamy. Masę z płatkami przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 30-35 minut w temp. 180 stopni. Owsianka w trakcie pieczenia troszkę urośnie, wierzch stanie się chrupiący i lekko rumiany. Jako dodatek do owsianki możecie podać sos owocowy, bitą śmietanę lub ulubiony jogurt. 

Czas przygotowania: 30 minut.

14 komentarzy
0

Podobne posty:

14 komentarzy

Malwina 28/04/2014 - 11:14 am

Niestety przez moją nieuwagę wszystkie komentarze na blogu z okresu 22.04-28.04 zostały usunięte.

Odpowiedz
Marzena 28/04/2014 - 12:27 pm

Bardzo mi odpowiada Twoja owsianka:-)

Odpowiedz
gin 28/04/2014 - 2:06 pm

Podoba mi się 🙂 Uwielbiam owsianki, a pieczonej jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 29/04/2014 - 5:49 am

absolutnie moje smaki:) u mnie dziś na śniadanko nocna owsianka, pieczona – do zrobienia:)
Marta

Odpowiedz
Magda C. 29/04/2014 - 7:18 am

Jaka boska ta owsianka! Pyszności 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2014 - 8:40 am

pyszna ta pieczona owsianka! u mnie z bananami i suszoną żurawiną; podoba mi się, że ma zwartą konsystencje; do pracy jak znalazł:)

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/05/2014 - 6:35 pm

Ja jutro na śniadanie planuję crumble rabarbarowe:). Miało być z truskawkami, ale zjadlam przed chwilą:) ….. choć jak patrze na Twoją owsiankę to zastanawiam się czy nie zmienić koncepcji (a kruszonkę najwyżej zużyję do czegoś innego)

Odpowiedz
JustInka 09/05/2014 - 11:31 am

W sam raz dla mnie. Uwielbiam płatki owsiane, a takich zapiekanych jeszcze nie jadłam. To musi być niebo w gębie!

Odpowiedz
Anonimowy 07/02/2016 - 6:48 pm

Świetny pomysł na śniadanie! Mam dwa pytania: Czy zamiast wiórkòw można dać np.otręby? I czy jeśli zwielokrotniające proporcje, to trzeba dłużej piec? Pozdrawiam!

Odpowiedz
Malwina 08/02/2016 - 7:06 am

Można dodać otręby. Czas pieczenia zależy od grubości warstwy ciasta. Jeśli foremka będzie odpowiednio większa, czas pozostanie bez zmian.

Odpowiedz
Maria 22/11/2016 - 10:36 am

Mam pytanie czy same żółtko można dodać do owsianki czy koniecznie musi być ccałe jajko? Jeśli nie do jakiego śniadania mogę dodać żółtka? Bo mam kilka nadprogramowych.
Super blog piękne zdjęcia. Chętnie zaglądam i korzystam.

Pozdrawiam Maria

Odpowiedz
Malwina 22/11/2016 - 10:41 am

Mario, jasne, może być żółtko zamiast całego jajka. Tylko wtedy dodaj odrobinę więcej jogurtu. Ewentualnie po prostu dwa żółtka. A jeśli chcesz w smaczny sposób wykorzystać nadmiar żółtek, to polecam pieczony kogel mogel. Ucieracz żółtka z cukrem, aż będą jasne i puszyste, przelewasz do kokilek i pieczesz w temp. 180 stopni przez 10-15 minut, aż masa się zetnie. Można dodać do tego garść owoców.

Odpowiedz
Marzena T 10/12/2017 - 8:48 pm

Muszę skorzystać z przepisu i zrobię taką owsiankę śniadaniową 🙂 Tradycyjne mnie już znudziły niestety

Odpowiedz
Unknown 29/07/2018 - 10:12 am

Przepyszna! Użyłam mleka sojowego i jogurtu sojowego własnej produkcji. Mężowi, miesozercy lubiacemu słodycze, również bardzo smakowało. Jest sezon na owoce jagodowe, wiec następna będzie malinowa 🙂 Bardzo dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies