Kofty wołowe w pikantnym sosie z harissą |
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na arabskie kofty, zarówno te wołowe, jak i mniej tradycyjne na bazie drobiu. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na smaczne kofty w pikantnym sosie z dodatkiem pasty harissa. To niezwykle aromatyczne danie. Możecie podać je z dodatkiem pieczywa, np. popularnych chlebków pita lub tak jak ja zaserwować je z gotowanym ryżem.
KOFTY WOŁOWE W SOSIE Z HARISSĄ
- 300 g mielonej wołowiny (u mnie mięso z karku wołowego)
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Sos pomidorowy z oliwkami:
- 600 g krojonych pomidorów w puszce, bez skórki, wraz z sokiem
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek
- 1-2 łyżeczki pasty harissa (ilość wg preferencji)
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- ugotowany ryż, bulgur, kasza kuskus, pieczywo (np. chlebki z patelni, chlebki pita) – do wyboru
- posiekana natka pietruszki do posypania potrawy
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania koft: do zmielonej wołowiny dodajemy żółtko, sypkie przyprawy, doprawiamy mięso do smaku solą oraz pieprzem. Masę mięsną wyrabiamy dłonią, dodając do niej odrobinę zimnej wody. Z mięsa formujemy podłużne kofty (najlepiej dłonie zwilżyć zimną wodą przy formowaniu).
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kofty, obsmażamy ze wszystkich stron i odkładamy na talerz. Na patelnię dodajemy czosnek i cebulę, smażymy 3-4 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy harissę (zacznijcie od mniejszej ilości, harissa jest bardzo pikantna i łatwo przesadzić z jej ilością). Dolewamy odrobinę wody na patelnię (około 1/3 szklanki), dokładamy obsmażone kofty. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej płynu na patelnię. Pod koniec gotowania dodajemy odsączone oliwki, doprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem.Kofty wołowe nakładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam do nich ugotowany ryż.
Wypróbuj inne przepisy na arabskie kofty:
Kofty drobiowe z zaatarem |
Kofty z marchewką |
Kofty wołowe pikantne |
Czas przygotowania: 30 minut.
5 komentarzy
Głupie pytanie ale czy oliwki muszą być dodane do tego dania? Chciałabym zrobić bo wygląda smakowicie ale rodzina nie przepada za oliwkami.
Nie lubisz, to po prostu je pomiń 🙂
Uwielbiam takie dania, dla mnie jak najbardziej kusząca propozycja; )
Smacznie 😉
Smakowity obiad 🙂