Ciambotta to włoski gulasz warzywny. Najczęściej bazą tej potrawy są bakłażan, pomidory, papryka, cebula, ziemniaki i zioła. W zależności od regionu w gulaszu mogą pojawić się inne warzywa np. fasolka szparagowa, bób, cukinia, seler naciowy, szparagi, karczochy. Istnieją także wersje tego dania z dodatkiem ryb i mięs. Dla mnie i Połówka ciambotta to smak lata. Jadamy ją bardzo często, póki mamy jeszcze dostęp do smacznych i niedrogich warzyw.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
Przepis dodaję do akcji Shinju- Paprykujemy 4.
CIAMBOTTA (WŁOCHY)
Zielona Środa #13
Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry
- 2 cebule, posiekane w kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 duża czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
- 1 bakłażan (300 g)
- 4 pomidory (1 kg), obrane ze skórki
- 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki kaparów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- listki bazylii do posypania
Bakłażana kroimy w plastry. Każdy plaster kroimy na cztery części. Pomidory siekamy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, wrzucamy ziemniaki, obsmażamy je z obu stron. Dodajemy cebulę, smażymy od czasu do czasu mieszając przez 3 minuty. Następnie dorzucamy posiekany czosnek, paprykę, bakłażana, kapary, pomidory wraz z puszczonym sokiem. Dodajemy ocet i doprawiamy lekko solą. Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli pomidory puściły mało soku, można dodać na patelnię troszkę wody, aby warzywa się nie przypaliły. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy suszoną bazylię i oregano, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem. Ciambottę przekładamy do 4 miseczek, posypujemy listkami bazylii.
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
15 komentarzy
Uwielbiam wszystko, co wloskie. I uwielbiam warzywa. To danie zdecydowanie dla mnie 🙂
Pozdrowienia.
Samo dobro!
Lubię włoską kuchnię i tego jeszcze nie jadłam 🙂 Niestety, nie lubię bakłażana 🙂
Właśnie gotuje na kolacje, mam nadzieje ze wyjdzie 🙂
bardzo smacznie wygląda lubię takie kolorowe dania:)
Kolejne nowe danie, do wypróbowania:)
wygląda pięknie, bardzo ciekawa jestem smaku…:), biorę do wypróbowania!
Smak jest cudny,zrobiłam dziś na obiad. Następnym razem bakłażana zastąpię cukinia. Dziękuję za inspiracje na dzisiejszy obiad!
Bardzo mnie to cieszy 🙂 Sama ciambottę uwielbiam. Postaram się we wrześniu opublikować jeszcze dwa przepisy na moje ulubione warzywne gulasze (jeden grecki a drugi hiszpański).
Szkoda że nie udało mi się przygotować tego dania do wspólnej publikacji :/
Agatko, szkoda, ale w wolnej chwili wypróbuj przepis. To danie jest cudowne, szczególnie z dodatkiem octu balsamicznego.
bez ziemniaków, ale i tak pyyycha 🙂
🙂
Bardzo smaczne:) Do tej pory podchodziłam do kaparów jak żaba do jeża, jakoś takie mi się zawsze zbyt intensywne wydawały. A tutaj – to połączenie smaków to strzał w dziesiątkę 🙂 Koniecz nie z oregano i bazylią oraz octem balsamicznym! Pychota i dziękuję za przepis 🙂
Heh, przeczytałam czyjś wczesniejszy komentarz o cukinii – też już postanowiłam zrobić następny raz z cukinią, gdyż bakłażan był z ogródka na razie jeden, za to cukinii zatrzęsienie 🙂 Ciekawe, czy aromaty znów smacznie się przegryzą…