Potrawka z ciecierzycy i batatów |
Po pilawie z ciecierzycą i marchewką, kolej na smaczną potrawkę z tym strączkiem. Tym razem to warzywny gulasz wzbogacony o dodatek batatów i słodkiej papryki. Smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Lubię takie nieskomplikowane dania, które robią się praktycznie same.
Potrawkę z batatem najlepiej serwować z dodatkiem kuskusu lub bulguru. Sprawdzi się także kasza jaglana w wersji bezglutenowej. Po raz kolejny inspirowałam się przepisem pochodzącym z książki „Veggiestan”. Razem ze mną wypróbowała go Emilia z blogu Turcja od kuchni.
POTRAWKA Z CIECIERZYCY I BATATÓW
Składniki (na 2 porcje):
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
- 1-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
- 1 batat (około 350 g waga przed obraniem)
- pół papryki (czerwonej lub żółtej)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku (lub więcej do smaku)
- 150 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej (waga po ugotowaniu)
- sól do smaku
- 30 g rodzynek
Do posypania: natka pietruszki
Do podania: kuskus lub bulgur, w wersji bezglutenowej kasza jaglana
Do podania: kuskus lub bulgur, w wersji bezglutenowej kasza jaglana
Przygotowanie:
Słodkiego ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, smażymy przez 3-4 minuty. Dorzucamy batata, obsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy paprykę, wlewamy pomidory, około 1/3 szklanki wody, dodajemy curry w proszku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż batat będzie miękki. W trakcie gotowania dolewamy w razie potrzeby odrobinę wody na patelnię. Pod koniec dorzucamy ciecierzycę (odsączoną), rodzynki, doprawiamy sos solą do smaku.
Gdy potrawka się gotuje, przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kuskus nakładamy na talerze, polewamy potrawką z batatem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy.
Potrawka z ciecierzycy i batatów |
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
13 komentarzy
Bardzo fajny przepis. Wprowadzę go do domowych obiadów 🙂
Proste i szybkie, nic tylko trzeba wypróbować:-)
Zrobiłam i mogę tylko dopisać do mojego poprzedniego komentarza, że jest nie tylko proste i szybkie, ale też bardzo smaczne:)
Orientalne smaki 🙂 Ale połączenie składników zachęca 😉
Wspaniała potrawka, zajadaliśmy się całą rodziną. Dziękujemy za wspaniałe dania! 🙂
Właściwie zjadłabym wszystko, co jest na Twojej stronie 😀
Ja też kocham takie warzywne gulasze! Pominęłabym tylko dodatek rodzynek, bo ich nie znoszę.
Ja z kolei nie wyobrażam sobie tego, orientalnego, dania bez rodzynek, Dodają wspaniałej, subtelnej słodyczy do pomidorów :))
Po prosu obłędne danie!!!! Polecam gorąco!!!
Zrobiłam dzisiaj i nie zostawię tego bez komentarza. Pyszne danie. Na początku dość niechętnie patrzyłam na te rodzynki i przyznam, że wsypałam ich mniej… to był mój błąd. Rodzynki odgrywają tutaj bardzo dużą rolę. Danie pierwsza klasa!
weszło do menu od razu po publikacji przepisu i pozostaje dotej pory!
właśnie zrobiłam zamiast batatu dałam dynię pirzmową a zamiast rodzynek żurawinę (bo nie miałam w szafkach)- wspaniałe. A jak szybko się robi…
Świetny dobór zastępników 🙂
Pycha! Pokusiłam się jeszcze o dodanie cukinii.
Izabela.