Potrawka z ciecierzycy i batatów

przez Malwina
Batat gulasz
Potrawka z ciecierzycy i batatów

Po pilawie z ciecierzycą i marchewką, kolej na smaczną potrawkę z tym strączkiem. Tym razem to warzywny gulasz wzbogacony o dodatek batatów i słodkiej papryki. Smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Lubię takie nieskomplikowane dania, które robią się praktycznie same.

Potrawkę z batatem najlepiej serwować z dodatkiem kuskusu lub bulguru. Sprawdzi się także kasza jaglana w wersji bezglutenowej. Po raz kolejny inspirowałam się przepisem pochodzącym z książki „Veggiestan”. Razem ze mną wypróbowała go Emilia z blogu Turcja od kuchni

Bataty przepisy

POTRAWKA Z CIECIERZYCY I BATATÓW

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • 1-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1 batat (około 350 g waga przed obraniem)
  • pół papryki (czerwonej lub żółtej)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku (lub więcej do smaku)
  • 150 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej (waga po ugotowaniu)
  • sól do smaku
  • 30 g rodzynek
Do posypania: natka pietruszki
Do podania: kuskus lub bulgur, w wersji bezglutenowej kasza jaglana


    Przygotowanie:
    Słodkiego ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, smażymy przez 3-4 minuty. Dorzucamy batata, obsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy paprykę, wlewamy pomidory, około 1/3 szklanki wody, dodajemy curry w proszku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż batat będzie miękki. W trakcie gotowania dolewamy w razie potrzeby odrobinę wody na patelnię. Pod koniec dorzucamy ciecierzycę (odsączoną), rodzynki, doprawiamy sos solą do smaku. 
    Gdy potrawka się gotuje, przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kuskus nakładamy na talerze, polewamy potrawką z batatem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy. 
    Batat gulasz
    Potrawka z ciecierzycy i batatów

    Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
    13 komentarzy
    1

    Podobne posty:

    13 komentarzy

    Marzena 03/03/2016 - 10:15 am

    Bardzo fajny przepis. Wprowadzę go do domowych obiadów 🙂

    Odpowiedz
    Ola Jęśko 03/03/2016 - 1:09 pm

    Proste i szybkie, nic tylko trzeba wypróbować:-)

    Odpowiedz
    Ola Jęśko 10/03/2016 - 8:02 pm

    Zrobiłam i mogę tylko dopisać do mojego poprzedniego komentarza, że jest nie tylko proste i szybkie, ale też bardzo smaczne:)

    Odpowiedz
    Jud 03/03/2016 - 10:11 pm

    Orientalne smaki 🙂 Ale połączenie składników zachęca 😉

    Odpowiedz
    graszka 04/03/2016 - 12:09 pm

    Wspaniała potrawka, zajadaliśmy się całą rodziną. Dziękujemy za wspaniałe dania! 🙂
    Właściwie zjadłabym wszystko, co jest na Twojej stronie 😀

    Odpowiedz
    Zuzanna Ploch 04/03/2016 - 8:38 pm

    Ja też kocham takie warzywne gulasze! Pominęłabym tylko dodatek rodzynek, bo ich nie znoszę.

    Odpowiedz
    graszka 06/03/2016 - 10:38 am

    Ja z kolei nie wyobrażam sobie tego, orientalnego, dania bez rodzynek, Dodają wspaniałej, subtelnej słodyczy do pomidorów :))

    Odpowiedz
    Ewa 11/03/2016 - 6:29 pm

    Po prosu obłędne danie!!!! Polecam gorąco!!!

    Odpowiedz
    Mordoklejka Ewelina 14/03/2016 - 4:46 pm

    Zrobiłam dzisiaj i nie zostawię tego bez komentarza. Pyszne danie. Na początku dość niechętnie patrzyłam na te rodzynki i przyznam, że wsypałam ich mniej… to był mój błąd. Rodzynki odgrywają tutaj bardzo dużą rolę. Danie pierwsza klasa!

    Odpowiedz
    olgita23 27/08/2017 - 1:34 pm

    weszło do menu od razu po publikacji przepisu i pozostaje dotej pory!

    Odpowiedz
    Anonimowy 08/11/2017 - 1:36 pm

    właśnie zrobiłam zamiast batatu dałam dynię pirzmową a zamiast rodzynek żurawinę (bo nie miałam w szafkach)- wspaniałe. A jak szybko się robi…

    Odpowiedz
    Malwina 08/11/2017 - 2:34 pm

    Świetny dobór zastępników 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 19/01/2018 - 9:32 pm

    Pycha! Pokusiłam się jeszcze o dodanie cukinii.
    Izabela.

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies