Make bento, not war! #73

przez Malwina

Przygotowując posiłki w ubiegłym tygodniu sprawdzałam przy okazji, ile czasu średnio mi to zajmuje. Za każdym razem zamykałam się w 15-20 minutach. Wystarczy dobrze zorganizować swoją pracę w kuchni. Kiedy przykładowo na patelni smażę kurczaka, na drugim palniku gotuję jednocześnie węglowodany a sama zajmuję się siekaniem warzyw na sałatkę czy obróbką innych dodatków. Wszystko jest do ogarnięcia, wystarczy tylko chcieć 🙂 Może pokuszę się o przygotowaniu dla Was wpisu z propozycjami posiłków do zrobienia w 5-10-15 i 20 minut. Czy post z takim zestawieniem przepisów byłby dla Was przydatny? Czekam na Wasze opinie. 

A teraz zapraszam do lektury i zachęcam Was do tego, abyście i Wy rozpoczęli swoją przygodę z posiłkami na wynos. Uwierzcie mi na słowo – naprawdę warto!

Make bento, not war!

PONIEDZIAŁEK

Na śniadanie hummus z suszonymi pomidorami, warzywa (marchewka, papryka, ogórek) plus 3 kromki chleba żytniego.
Kolejny posiłek to pierś z kurczaka pieczona w piekarniku (z tymiankiem, czosnkiem i cytryną) oraz koreczki (ser gouda, oliwki, papryka, marynowane pieczarki).
Ostatni posiłek to stir-fry z polędwiczką wieprzową.

WTOREK

W zestawie Połówka znalazł się hummus z suszonymi pomidorami, jeden chlebek z fetą oraz pasta z tuńczyka (opakowanie tuńczyka w sosie własnym, dwa jajka, 1 ogórek konserwowy, łyżeczka musztardy, kwaśna śmietana, sól i pieprz do smaku).

ŚRODA

Na śniadanie twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. Dodatkowo 100 g żytniego chleba ze śliwką.
Kolejny posiłek to turecka sałatka z ciecierzycy.
Na obiad ryż doprawiony octem ryżowym i posypany czarnuszką, kurczak z patelni (marynowany w cytrynie i tymianku) oraz gotowany na parze brokuł i marchewka.

W moim pojemniku sałatka z bulguru z bobem, tofu naturalnym, karczochami, czerwoną cebulką i rukolą. Doprawiona oliwą, sokiem z cytryny, wymieszana z drobno posiekanym czosnkiem.

CZWARTEK

Na śniadanie u Połówka placuszki bananowo-twarogowe z mąką owsianą plus frużelina malinowa.

PIĄTEK

Jako śniadanie omlet biszkoptowy (na białkach z mąką owsianą), mandarynka oraz frużelina malinowa.
Drugi posiłek to pierś z kurczaka pieczona w piekarniku, spaghetti crudaiola oraz koreczki (z sera gouda, papryki, oliwek i marynowanych pieczarek). 

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Anonimowy 09/02/2015 - 10:46 am

A skąd teraz wziąć bób i tym bardziej te karczochy?!

Odpowiedz
Malwina 09/02/2015 - 11:08 am

Ze sklepu albo z własnej lodówki 🙂 Bób można zakupić mrożony lub samemu zamrozić zapasy tego warzywa na zimę, jak zrobiłam to ja. W sprzedaży dostępny jest także bób w puszkach. Karczochy można zakupić w marketach (marynowane w słoiczkach).

Odpowiedz
Anonimowy 09/02/2015 - 12:30 pm

Jak cudownie wejść tutaj i zobaczyć mój ulubiony rodzaj postów! Już nie mogę się doczekać, żeby sobie zrobić coś z tego na jutro. Zastanawiałam się także, czy może pojawią się jakieś pączkowe propozycje w klimacie tłustego czwartku? 🙂

Odpowiedz
Malwina 09/02/2015 - 1:49 pm

W tym roku nie planuję niczego na Tłusty Czwartek, ale może uda mi się przygotować coś ciekawego na nadchodzące Walentynki 🙂 Na blogu pojawi się też więcej wpisów na temat bento oraz kilka recenzji pojemników.

Odpowiedz
Ania S 09/02/2015 - 1:45 pm

Najbardziej podoba mi się hummus z suszonymi pomidorami, sałatka z bulguru z bobem, sałatka turecka i placki bananowo twarogowe (choć placków twarogowych nigdy jeszcze nie robiłam) 😉 Poszukuję mrożonego bobu ostatnio, ale jak mi się przypomni to w sklepie akurat nie ma :/ Muszę się bardziej rozejrzeć, bo do sezonu daleko, a w tym roku na pewno zamrożę zapas;)
A wpis z propozycjami posiłków na 5-10-15 minut jak dla mnie byłby bardzo ciekawy i przydatny 🙂 Na co dzień najczęściej robię właśnie takie szybkie dania, na wynos prawie codziennie zabieram to samo :P, więc chętnie zainspiruję się czymś nowym 😉 Bardzo podoba mi się różnorodność w Twoich lunch boxach 😉

Odpowiedz
Malwina 09/02/2015 - 1:52 pm

Ja zamroziłam kilkanaście kilogramów bobu latem i mam jeszcze całą pełną szufladę tego pysznego warzywa, więc na bieżąco wykorzystuję. Mrożony na pewno robi Hortex, jednak jest dość drogi. Zawsze lepiej samemu zrobić zapasy na zimę.

Odpowiedz
Ania S 09/02/2015 - 8:50 pm

Wiem, że Hortex taki ma, ale ostatnio właśnie nigdzie go nie widzę (jak mi się oczywiście o nim przypomni :P). Kiedyś częściej kupowałam i mi bardzo smakował 😉 Ja tak naprawdę to w zeszłym roku pierwszy raz w życiu jadłam świeży bób (wcześniej kilka razy mrożony) i jakoś tak nie pomyślałam, że można go w ogóle zamrozić 😛 Teraz to na pewno będę o tym pamiętać i już nie mogę się doczekać na sezon 🙂

Odpowiedz
Magda Lena 09/02/2015 - 2:10 pm

Zestaw z placuszkami bananowymi przypadł mi do gustu najbardziej. I hummus z suszonymi pomidorami! 🙂

Odpowiedz
Daria (Kreatornia Zmian) 09/02/2015 - 4:13 pm

Szybkie gotowanie zdecydowanie znajdzie swoich fanów. Ja na co dzień uskuteczniam taką kuchnię. Coś bardziej skomplikowanego i czasochłonnego zostawiam na weekendy i specjalne okazje 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 09/02/2015 - 5:28 pm

Jestem zdecydowanie za postem "posiłki w 5-10… minut" 🙂 Staram się robić codziennie posiłki dla siebie i Połówka, czasami wiadomo sił brak, więc jakaś szybka inspiracja baaaardzo by się przydała

Odpowiedz
Malwina 09/02/2015 - 5:38 pm

W takim razie przygotuję taki wpis. Pojawi się na blogu za miesiąc lub dłużej. Chcę to dobrze dopracować a przy okazji opatrzyć ładnymi zdjęciami 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 10/02/2015 - 9:53 am

Super, na pewno się przyda:) a dzis w pudełku sałatka brokulowa z boczkiem-zresztą już nie pierwszy raz:)

Odpowiedz
Anonimowy 11/02/2015 - 8:06 am

Super pomysł, dla mnie takie wpisy to świetny pomysł. Codziennie przygotowuję zestaw dla męża i siebie, a czasami po prostu brak mi czasu, więc takie szybkie w przygotowaniu, ale pełnowartościowe posiłki byłyby idealne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/02/2015 - 8:53 am

ja dziś mam 11h dyżur i też przytachałam do pracy 2 pudła bento (sałatka z kukusem, kurczakiem, oliwkami i pomidorkami oraz ryż z uparowanym łososiem) + słoik zupy. Myślałam jeszcze o kolacji ale mam nadzieję zjeść ją już w domu. Bento rządzi! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 11/02/2015 - 11:57 am

jestem jak najbardziej za posiłkami w 5-10-15… !! piękne te Twoje dania na wynos… muszę się zmobilizować i przygotować sobie coś takiego na uczelnię.. 😉

Odpowiedz
JustInka 13/02/2015 - 8:30 am

Ojej, dzięi Twojej sałatce przypomniałam sobie, że mam paczuszkę mrożonego bobu. Czas go naruszyć :)Jak zwykle piękne zestawy i nie wiadomo który ładniejszy i smaczniejszy.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies