„Cruda” oznacza w języku włoskim „surowy”. Crudaiola to nic innego, jak makaron z dodatkiem surowych warzyw i sosu na bazie dobrej jakości oliwy. Warzywa marynuje się wraz z przyprawami w oliwie a następnie miesza z gorącym makaronem. To danie idealnie sprawdzi się jako letni obiad.
SPAGHETTI CRUDAIOLA
Zielone Środa #6
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g makaronu spaghetti
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka kaparów
- 10 listków bazylii plus kilka do przybrania
- 1 duży ząbek czosnku
- 125 ml oliwy
- szczypta oregano
Pomidorki kroimy na pół, paprykę w paski, kapary siekamy. Dodajemy oliwę, oregano, drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy go (nie przelewamy zimną wodą) i dodajemy do oliwnego sosu z warzywami. Delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Rozkładamy pomiędzy 4 talerze, dekorujemy listkami bazylii.
[przepis powstał na podstawie receptury z książki „Dwaj łakomi Włosi”]
Czas przygotowania: 10 minut.
13 komentarzy
wygląda pysznie:)
Uwielbiam proste i smaczne potrawy 🙂 Twoja dodatkowo pięknie się prezentuje 🙂
U mnie też dzisiaj na obiad makaron z warzywami na surowo 🙂 Na lato idealne danie 🙂
Uwielbiam takie szybkie do zrobienia makarony. I śliczny widelczyk 🙂
Bardzo delikatne danie. Podoba mi się :>
Wspaniałe danie, lekkie, proste i z pewnością bardzo smaczne!
pięknie podany, cieknie ślinka na sam widok:)
Wygląda tak delikatnie 🙂
Pięknie się prezentuje. Poproszę takie dziś na obiad 🙂
wpadam do Ciebie na to pyszne jedzonko:)
Pasta wspaniała na lato – bardziej przypomina makaronową sałatkę. Wygląda bardzo soczyście i świeżo!
Kiedyś widziałąm jak Jamie Oliver w swoim programie robił taki makaron z surowymi pomidorami z oliwa i ziołami … u Ciebie to już taka wersja wypasiona:) buziaki
Wygląda pysznie, pewnie i tak smakuje. Już wiem co dzisiaj zjem.