Spaghetti alla crudaiola

przez Malwina
Spaghetti alla crudaiola

„Cruda” oznacza w języku włoskim „surowy”. Crudaiola to nic innego, jak makaron z dodatkiem surowych warzyw i sosu na bazie dobrej jakości oliwy. Warzywa marynuje się wraz z przyprawami w oliwie a następnie miesza z gorącym makaronem. To danie idealnie sprawdzi się jako letni obiad.

Spaghetti alla crudaiola

SPAGHETTI CRUDAIOLA
Zielone Środa #6

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 10 listków bazylii plus kilka do przybrania
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 125 ml oliwy
  • szczypta oregano
Pomidorki kroimy na pół, paprykę w paski, kapary siekamy. Dodajemy oliwę, oregano, drobno posiekany czosnek, porwane listki bazylii. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy go (nie przelewamy zimną wodą) i dodajemy do oliwnego sosu z warzywami. Delikatnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Rozkładamy pomiędzy 4 talerze, dekorujemy listkami bazylii.

[przepis powstał na podstawie receptury z książki „Dwaj łakomi Włosi”]

Spaghetti alla crudaiola

Czas przygotowania: 10 minut.

13 komentarzy
0

Podobne posty:

13 komentarzy

Justyna Bąk 17/07/2013 - 5:06 pm

wygląda pysznie:)

Odpowiedz
MP3-ka 17/07/2013 - 6:18 pm

Uwielbiam proste i smaczne potrawy 🙂 Twoja dodatkowo pięknie się prezentuje 🙂

Odpowiedz
shinju 17/07/2013 - 6:33 pm

U mnie też dzisiaj na obiad makaron z warzywami na surowo 🙂 Na lato idealne danie 🙂

Odpowiedz
Gosia@Trawka Cytrynowa 17/07/2013 - 7:06 pm

Uwielbiam takie szybkie do zrobienia makarony. I śliczny widelczyk 🙂

Odpowiedz
Kamciss 17/07/2013 - 10:28 pm

Bardzo delikatne danie. Podoba mi się :>

Odpowiedz
JestSmak 18/07/2013 - 4:59 am

Wspaniałe danie, lekkie, proste i z pewnością bardzo smaczne!

Odpowiedz
Antenka 18/07/2013 - 6:58 am

pięknie podany, cieknie ślinka na sam widok:)

Odpowiedz
Cookie 18/07/2013 - 7:26 am

Wygląda tak delikatnie 🙂

Odpowiedz
JustInka 18/07/2013 - 8:50 am

Pięknie się prezentuje. Poproszę takie dziś na obiad 🙂

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 18/07/2013 - 12:36 pm

wpadam do Ciebie na to pyszne jedzonko:)

Odpowiedz
Iwona [Escapade Gourmande] 18/07/2013 - 2:53 pm

Pasta wspaniała na lato – bardziej przypomina makaronową sałatkę. Wygląda bardzo soczyście i świeżo!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 27/07/2013 - 12:06 pm

Kiedyś widziałąm jak Jamie Oliver w swoim programie robił taki makaron z surowymi pomidorami z oliwa i ziołami … u Ciebie to już taka wersja wypasiona:) buziaki

Odpowiedz
Pasta-recipes 04/09/2013 - 8:45 am

Wygląda pysznie, pewnie i tak smakuje. Już wiem co dzisiaj zjem.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies