Marynowana mozzarella

przez Malwina
Marynowana mozzarella przepis

marynowaną mozarellę podałam jako jedną z przystawek na wieczorku filmowych z kuchnią włoską w tle. Pomysł powstał pod wpływem chwili, a sama mozzarella w takiej postaci na tyle posmakowała mojemu Połówkowi, że powtarzam ten przepis bardzo często. Tak przygotowany ser jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny w smaku.

Marynowana mozzarella z ziołami

MARYNOWANA MOZZARELLA


Składniki:
[przepis własny]

  • 250 g mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka peperoncino
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 4 łyżki oliwy ev
  • pieprz i sól
Mozzarellę kroimy w plastry. Czosnek drobno siekamy. Oliwę mieszamy z octem w miseczce, dodajemy bazylię i oregano, skórkę z cytryny, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę soli, pokruszoną suszoną papryczkę peperonicno, posiekany czosnek. Tak powstałą marynatą zalewamy plastry mozzarelli, delikatnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny lub dłużej. Podajemy jako dodatek do pieczywa i sałatek. Jeśli chcecie mozzarellę przechowywać dłużej, należy mozzarellę zalać dodatkową oliwą, tak, aby ser był całkowicie nią zakryty.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Urszula - Proste potrawy 06/09/2013 - 4:07 pm

Ależ pokusa, piękna i smaczna:)

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 06/09/2013 - 4:08 pm

Ależ pokusa, piękna i smaczna:)

Odpowiedz
whiness 06/09/2013 - 5:12 pm

Nigdy nie jadłam takiej mozzarelli. Jeśli jest równie dobra co marynowana feta, zamawiam porcję 🙂

Odpowiedz
Agnieszka Dąbrowska 06/09/2013 - 6:43 pm

świetny pomysł. Lubię mozarellę za to, że chłonie i podkreśla smaki, zaokrągla je. Ta wersja musi być pyszna!

Odpowiedz
Majana 07/09/2013 - 8:16 am

Z takimi dodatkami musi smakować genialnie!:)

Odpowiedz
shinju 07/09/2013 - 1:04 pm

Uwielbiam marynowaną mozzarellę. Nie dziwię się, że Połówkowi zasmakowało 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/09/2013 - 10:23 am

Oj kusisz Kochana, kusisz…wiesz, jak lubię takie wynalazki! 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 08/09/2013 - 6:03 pm

Coś nowego:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies