Tę marynowaną mozarellę podałam jako jedną z przystawek na wieczorku filmowych z kuchnią włoską w tle. Pomysł powstał pod wpływem chwili, a sama mozzarella w takiej postaci na tyle posmakowała mojemu Połówkowi, że powtarzam ten przepis bardzo często. Tak przygotowany ser jest bardzo aromatyczny i lekko pikantny w smaku.
MARYNOWANA MOZZARELLA
Składniki:
[przepis własny]
- 250 g mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka peperoncino
- pół łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1 łyżka octu z białego wina
- 4 łyżki oliwy ev
- pieprz i sól
Mozzarellę kroimy w plastry. Czosnek drobno siekamy. Oliwę mieszamy z octem w miseczce, dodajemy bazylię i oregano, skórkę z cytryny, odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę soli, pokruszoną suszoną papryczkę peperonicno, posiekany czosnek. Tak powstałą marynatą zalewamy plastry mozzarelli, delikatnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 4 godziny lub dłużej. Podajemy jako dodatek do pieczywa i sałatek. Jeśli chcecie mozzarellę przechowywać dłużej, należy mozzarellę zalać dodatkową oliwą, tak, aby ser był całkowicie nią zakryty.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Ależ pokusa, piękna i smaczna:)
Ależ pokusa, piękna i smaczna:)
Nigdy nie jadłam takiej mozzarelli. Jeśli jest równie dobra co marynowana feta, zamawiam porcję 🙂
świetny pomysł. Lubię mozarellę za to, że chłonie i podkreśla smaki, zaokrągla je. Ta wersja musi być pyszna!
Z takimi dodatkami musi smakować genialnie!:)
Uwielbiam marynowaną mozzarellę. Nie dziwię się, że Połówkowi zasmakowało 🙂
Oj kusisz Kochana, kusisz…wiesz, jak lubię takie wynalazki! 🙂
Coś nowego:)