Dżem malinowy

przez Malwina
Dżem z malin przepis

Jeśli jesteście miłośnikami malin, koniecznie przygotujcie ten dżem. Zimą będzie idealnym dodatkiem do naleśników z białym serem. Dla mnie to smak mojego dzieciństwa. 

Przepis dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku III. 

Konfitura z malin przepis

DŻEM MALINOWY

Składniki (na 3  małe słoiczki):

  • 800 g malin
  • 400 g cukru 
Maliny zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy, aby puściły sok. Stawiamy je na palniku i gotujemy na małym ogniu (ja stawiam dodatkowo garnek na najmniejszym palniku) przez około 1-1,5 godziny lub do momentu otrzymania preferowanej konsystencji. Najlepiej sprawdzić to poprzez próbę zimnego talerzyka. Mały talerzyk umieszczamy na 10 minut w zamrażarce. Następnie upuszczamy na niego odrobinę gorącego dżemu. Po chwili przeciągamy palcem po dżemie na talerzyku. Jeśli jego powierzchnia pomarszczy się i dżem zachowa swój kształt, jest już dobry. Jeśli natomiast dżem nadal jest płynny, wówczas należy gotować go dłużej. Czas gotowania jest uzależniony od ilości soku, jaki puszczą maliny oraz ilości użytego cukru. Z podanych proporcji dżem wyszedł dość słodki, możecie więc (jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi dżemami) zmniejszyć ilość cukru. Ja dżem pasteryzowałam przez 10 minut. 
Dżem malinowy przepis
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut.
6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Katerina Petrova 06/09/2013 - 8:37 am

robiliśmy taki w zeszłym roku, pycha 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 06/09/2013 - 9:04 am

uwielbiam!

Odpowiedz
Karolina 06/09/2013 - 11:21 am

pyszny domowy dżem 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 06/09/2013 - 1:29 pm

Kocham kolor dżemu z malin – jest cudowny 🙂

Odpowiedz
Monica 06/09/2013 - 3:26 pm

Piękne zdjęcia 🙂 Dżem malinowy pyszny, ale u mnie tonami idzie jednak truskawkowy i co roku musze "dorabiać" 😉

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 08/09/2013 - 6:21 pm

Mój ulubiony 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies