Ciasto czekoladowe ze śliwkami

przez Malwina
Ciasto czekoladowe ze śliwkami przepis


Wczoraj miałam zamiar upiec jakieś ciastka. Jednak ostatecznie skończyło się na cieście. W pierwotnym zamyśle do ciasta miałam dodać gruszki, te jednak, były już mocno przejrzałe. Na całe szczęście siostra Połówka (i moja imienniczka) przywiozła mi wcześniej ogromne wiadro śliwek. Ciasto wyszło przepyszne i pozostało po nim już tylko wspomnienie. Czekoladowe ciasto z drobinkami orzechów świetnie komponowało się z delikatnie kwaskowatymi śliwkami. Serdecznie Wam polecam wypróbować przepis. 

Placek ze śliwkami przepis

CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI
Słodka Sobota #13

Składniki (na kwadratową formę o boku 20-22 cm):

  • 120 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)**
  • 100 g czekolady mlecznej (użyłam czekolady z małymi kawałkami orzechów)
  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g kwaśnej śmietany 
  • 200 g śliwek
Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Wlewamy ekstrakt, miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy, dodajemy do masy jajecznej, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Połowę mąki dodajemy do masy maślano-jajecznej, miksujemy. Następnie dodajemy połowę śmietany, resztę mąki i drugą połowę śmietany, za każdym razem miksując do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto. Śliwki dzielimy na pół, pozywamy się pestek, owoce układamy na wierzchu ciasta, delikatnie je dociskając. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 50-60 minut (piekłam 55 minut). Patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu powinien być czysty. Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce. 
*Pamiętajcie o tym, że jajka i śmietana muszą być w temperaturze pokojowej
** ekstrakt to nie to samo, co olejek lub aromat

Ciasto ze śliwkami i czekoladą

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

19 komentarzy
0

Podobne posty:

19 komentarzy

klaudia 07/09/2013 - 5:59 pm

Jakie piękne zdjęcia.
Urzekło mnie to ciasto…

Odpowiedz
Majana 07/09/2013 - 8:35 pm

Piękne i smaczne z pewnością.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Sara.Tea 07/09/2013 - 8:45 pm

Do upieczenia jutro, bo drzewa aż nam się uginają od owoców.
Tak tylko dla pewności: czy mogę użyć żółtych śliwek?

Odpowiedz
Malwina 08/09/2013 - 6:01 am

Jasne 🙂

Odpowiedz
Sara.Tea 15/09/2013 - 4:45 pm

Trochę późno, ale zdaję relację z pieczenia.
Zrobiłam z podwójnej porcji na większej blaszce i dałam o 1/3 mniej cukru i o jedną czekoladę więcej. Wyszło przepyszne, chociaż jak dla mnie mogłoby być jeszcze mniej słodkie, więc następnym razem zmniejszę ilość cukru o połowę.

Odpowiedz
Malwina 16/09/2013 - 8:10 am

Sara.Tea- dzięki za podzielenie się wrażeniami. Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 07/09/2013 - 10:03 pm

pysznie wygląda:)

Odpowiedz
JestSmak 08/09/2013 - 7:06 am

Jak ja kocham śliwki! Cudowne to ciasto 🙂

Odpowiedz
Angie 08/09/2013 - 7:51 am

Ostatnie zdjęcie mnie rozbroiło. Piękne to ciacho: )

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/09/2013 - 10:23 am

Wygląda rewelacyjnie!Piękne zdjęcia 🙂

Odpowiedz
Paulina Kwiatkowska 08/09/2013 - 5:48 pm

Ze śliwkami bardzo lubię, ale takiego jeszcze nie jadłam, pycha:)

Odpowiedz
Marzena 08/09/2013 - 8:06 pm

Naprawde swietnie wyglada to Twoje ciasto! 🙂

Odpowiedz
Magda111 09/09/2013 - 8:53 am

ciekawie wygląda , musi być smaczne z ta czekoladą;)

Odpowiedz
Maggie 10/09/2013 - 2:03 pm

Wyglada wspaniale i ma przesliczny kolor, taki karmelkowy… Niemal czuje, jak pachnie!

Odpowiedz
Piernikowa Chata 10/09/2013 - 6:26 pm

Piękne, mleczna czekolada mmmusi byc pyszne!

Odpowiedz
Kuchenne Wspomnienia 13/09/2013 - 10:59 am

Ale puszyste! Urocze 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2014 - 11:09 am

a co można by było dać zamiast śliwek? we wstępie piszesz o gruszkach, czy to się miało tyczyć innego ciasta?
pozdrawiam
Marta

ps. genialne zdjęcia!

Odpowiedz
Malwina 19/02/2014 - 11:15 am

Marto, gruszki oczywiście będą tu pasować (najlepiej mniej słodkie i zwarte). Możesz także wykorzystać inne owoce, np. truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie (mrożone należy najpierw rozmrozić i odlać z nich sok).

Odpowiedz
Anonimowy 19/02/2014 - 12:55 pm

dziękuję za odpowiedź, a więc na wekend – ciasto czekoladowe z…, to się okaże:)
pozdrawiam
Marta

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies