Mus czekoladowy

przez Malwina

Dzień dobry,

Na osłodę nowego tygodnia mam dla Was prosty i pyszny mus czekoladowy, który przygotujecie w mniej niż 20 minut. W połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakuje naprawdę świetnie (polecam szczególnie te czerwone – truskawki, wiśnie, maliny). Wierzch dodatkowo posypałam posiekaną czekoladą, ale jeśli macie ochotę, możecie dodać też odrobinę ulubionego likieru.

Mus czekoladowy

Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):

  • 70 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 40 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 jajko, wyparzone
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru lub więcej do smaku
  • Dodatkowo: bita śmietana, posiekana czekolada, opcjonalnie ulubione owoce

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem, studzimy.
  2. Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder.
  3. Do roztopionej czekolady dodajemy żółtko, szybko i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Kolejno dodajemy łyżka po łyżce ubite białko, za każdym razem delikatnie mieszając.
  4. Mus przekładamy do 1 dużego lub 2 małych pucharków i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
  5. Dekorujemy bitą śmietaną, posiekaną czekoladą i ulubionymi owocami (opcjonalnie).
0 komentarz
1

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies