Dzień dobry,
Na osłodę nowego tygodnia mam dla Was prosty i pyszny mus czekoladowy, który przygotujecie w mniej niż 20 minut. W połączeniu z bitą śmietaną i owocami smakuje naprawdę świetnie (polecam szczególnie te czerwone – truskawki, wiśnie, maliny). Wierzch dodatkowo posypałam posiekaną czekoladą, ale jeśli macie ochotę, możecie dodać też odrobinę ulubionego likieru.
Mus czekoladowy
Składniki (na 1 dużą lub 2 małe porcje):
- 70 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 40 ml mleka lub napoju roślinnego
- 1 jajko, wyparzone
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru lub więcej do smaku
- Dodatkowo: bita śmietana, posiekana czekolada, opcjonalnie ulubione owoce
Sposób przygotowania:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem, studzimy.
- Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder.
- Do roztopionej czekolady dodajemy żółtko, szybko i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Kolejno dodajemy łyżka po łyżce ubite białko, za każdym razem delikatnie mieszając.
- Mus przekładamy do 1 dużego lub 2 małych pucharków i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Dekorujemy bitą śmietaną, posiekaną czekoladą i ulubionymi owocami (opcjonalnie).