Pizza domowa

przez Malwina



PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO I SOS

Składniki na ciasto:

  • dwie i pół szklanki mąki
  • 7 g suszonych drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
W misce  mieszamy mąkę, sól i drożdże. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i oliwę wyrabiając ciasto. Trwa to około 10 minut. Gdy będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski nasmarowanej oliwą i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z tej ilości ciasta wychodzą 3 pizze o średnicy 24 cm.



Pomidorowy sos do pizzy:

  • 1 mała posiekana w kostkę cebulka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 400 g  pomidorów z puszki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • pół łyżeczki suszonego oregano
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy cebulę i czosnek przez 3 minuty. Dodajemy pomidory, przecier, oregano. Smażymy pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż sos zrobi się gęsty. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie cukrem, jeśli pomidory są kwaśne).

Ciasto na pizzę dzielimy na 3 części, każdą rozciągamy na cienki okrągły placek (lub wałkujemy). Blachę oprószamy mąką, układamy na niej pizze (możecie przygotować 1 dużą), smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 230 stopni. Na kilka minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy serem. 

    16 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    16 komentarzy

    viridianka 18/07/2010 - 11:47 am

    obowiązkowy sosik, to racja, nauczyłam się jadać z czosnkowym kilka miesięcy temu i teraz już bez niego pizzy nie tknę ;P

    Odpowiedz
    Przypraw mnie 18/07/2010 - 1:29 pm

    Jak swoją robiłam to też się zastanawiałam, że chyba nie ma takiej osoby. Pięknie ci wyrosła. Pizze lubię tradycyjne ,a grzanki hawajskie uwielbiam. Jesteś weganką ?

    Odpowiedz
    Anonimowy 18/07/2010 - 3:24 pm

    ja się oduczyłam używania sosów (wcześniej jadłam tony czosnkowego), bo znajomy "spec od pizzy" powiedział, że dobra pizza nie potrzebuje sosu – z czym się z nim zgadzam. niestety większość pizz w pizzeriach jednak go wymaga…

    Odpowiedz
    NaStole.pl 18/07/2010 - 3:49 pm

    Pyszna pizza. Lubie tez z ananasem. I do sosu daje tez tylko oregano 🙂 Pzdr

    Odpowiedz
    kasiaaaa24 18/07/2010 - 4:40 pm

    U mnie na kolację też pizza, ale niestety bez ananasa, bo mąż nie toleruje 🙂 Może pizza to nie odpowiednie danie na kolację, ale my dzis mamy wieczór filmowy i pizzam musi byc 🙂

    Odpowiedz
    majana 18/07/2010 - 5:15 pm

    Cudownie wygląda! Narobiłaś mi apetytu!:)

    Odpowiedz
    asieja 18/07/2010 - 5:38 pm

    wiesz.. ja też jakoś specjalnie nie szaleję za pizzą 🙂
    ale jeśli juz to domowa oczywiście najpyszniejsza.

    Odpowiedz
    dorota20w 18/07/2010 - 6:47 pm

    jej jaka apetyczna !

    Odpowiedz
    Beata 18/07/2010 - 6:51 pm

    u mnie też niedawno pizza była:) hawajska jest bardzo smaczna,

    Odpowiedz
    shinju 18/07/2010 - 9:02 pm

    Ha! A ja wam powiem, że znam osobę która pizzy nie lubi. I to nielubienie nie jest spowodowane jakimiś dietami, alergiami czy jakimikolwiek innych problemami. Po prostu nie lubi czegoś takiego.

    Odnośnie sosów to niestety w Polsce większość bez dodatkowego sosu jest strasznie sucha. Co innego we Włoszech. Tam po pierwsze kucharz w wielu miejscach by wyśmiał kogoś kto poprosi o sos (dla nich to nie do pomyślenia by trzeba było sosem polewać), a po drugie ich pizze wcale nie wymagają polewania. Jedząc zwykłą margheritę miałam wrażenie że jem coś przepysznego i nie brakowało mi składników.

    Odpowiedz
    milk_chocolate84 18/07/2010 - 9:12 pm

    domowa pizza to po prostu poezja. No i zawsze znajdzie się coś, co można na nią położyć 😉

    Odpowiedz
    mania179 19/07/2010 - 6:27 pm

    U mnie wszyscy lubią pizzę, z przeróżnymi dodatkami 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 20/07/2010 - 7:09 pm

    Przypraw mnie- tak jestem weganką od jakichś 7 lat, a wegetarianką od 15

    shinju- z moją pomidorową podkładką jest bardzo "mokra" że tak się wyrażę. Ale mój Luby musi mieć sosik czosnkowy- za bardzo go kocha;)

    Odpowiedz
    Paula 20/07/2010 - 7:52 pm

    ja jestem wielką miłośniczką pizzy, więc Twoją zjadłabym od razu 🙂

    Odpowiedz
    Ekwinokcjum 22/07/2010 - 10:17 am

    Wszyscy lubią pizze lubie i ja:D

    Odpowiedz
    Puszek 10/10/2014 - 8:19 pm

    Pizza we włoskim stylu ,cienkie ciasto Jedyna uwaga – w przepisie jest za mało mąki ,ciasto początkowo wyszła b rzadkie -więc co najmniej 3 szkl mąki Pyszny sosik

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies