Składniki na ciasto:
- dwie i pół szklanki mąki
- 7 g suszonych drożdży
- pół łyżeczki soli
- szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
Pomidorowy sos do pizzy:
- 1 mała posiekana w kostkę cebulka
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (passata)
- sól, pieprz, cukier do smaku
- pół łyżeczki suszonego oregano
Ciasto na pizzę dzielimy na 3 części, każdą rozciągamy na cienki okrągły placek (lub wałkujemy). Blachę oprószamy mąką, układamy na niej pizze (możecie przygotować 1 dużą), smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 230 stopni. Na kilka minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy serem.
16 komentarzy
obowiązkowy sosik, to racja, nauczyłam się jadać z czosnkowym kilka miesięcy temu i teraz już bez niego pizzy nie tknę ;P
Jak swoją robiłam to też się zastanawiałam, że chyba nie ma takiej osoby. Pięknie ci wyrosła. Pizze lubię tradycyjne ,a grzanki hawajskie uwielbiam. Jesteś weganką ?
ja się oduczyłam używania sosów (wcześniej jadłam tony czosnkowego), bo znajomy "spec od pizzy" powiedział, że dobra pizza nie potrzebuje sosu – z czym się z nim zgadzam. niestety większość pizz w pizzeriach jednak go wymaga…
Pyszna pizza. Lubie tez z ananasem. I do sosu daje tez tylko oregano 🙂 Pzdr
U mnie na kolację też pizza, ale niestety bez ananasa, bo mąż nie toleruje 🙂 Może pizza to nie odpowiednie danie na kolację, ale my dzis mamy wieczór filmowy i pizzam musi byc 🙂
Cudownie wygląda! Narobiłaś mi apetytu!:)
wiesz.. ja też jakoś specjalnie nie szaleję za pizzą 🙂
ale jeśli juz to domowa oczywiście najpyszniejsza.
jej jaka apetyczna !
u mnie też niedawno pizza była:) hawajska jest bardzo smaczna,
Ha! A ja wam powiem, że znam osobę która pizzy nie lubi. I to nielubienie nie jest spowodowane jakimiś dietami, alergiami czy jakimikolwiek innych problemami. Po prostu nie lubi czegoś takiego.
Odnośnie sosów to niestety w Polsce większość bez dodatkowego sosu jest strasznie sucha. Co innego we Włoszech. Tam po pierwsze kucharz w wielu miejscach by wyśmiał kogoś kto poprosi o sos (dla nich to nie do pomyślenia by trzeba było sosem polewać), a po drugie ich pizze wcale nie wymagają polewania. Jedząc zwykłą margheritę miałam wrażenie że jem coś przepysznego i nie brakowało mi składników.
domowa pizza to po prostu poezja. No i zawsze znajdzie się coś, co można na nią położyć 😉
U mnie wszyscy lubią pizzę, z przeróżnymi dodatkami 🙂
Przypraw mnie- tak jestem weganką od jakichś 7 lat, a wegetarianką od 15
shinju- z moją pomidorową podkładką jest bardzo "mokra" że tak się wyrażę. Ale mój Luby musi mieć sosik czosnkowy- za bardzo go kocha;)
ja jestem wielką miłośniczką pizzy, więc Twoją zjadłabym od razu 🙂
Wszyscy lubią pizze lubie i ja:D
Pizza we włoskim stylu ,cienkie ciasto Jedyna uwaga – w przepisie jest za mało mąki ,ciasto początkowo wyszła b rzadkie -więc co najmniej 3 szkl mąki Pyszny sosik