Risotto z cukinią

przez Malwina
Ryż z cukinią, risotto z cukinią
Risotto z cukinią
Tematem naszego wspólnego gotowania było risotto z cukinią. Mam dla Was jeszcze cieplutki przepis, bo dosłownie kilkadziesiąt minut temu Połówek zmył naczynia po tym daniu. Całość wyszła w lekkim i wiosennym klimacie. Smak cukinii dopełniają cytrynowe aromaty, koperek i słodki groszek. Muszę przyznać, że efekt końcowy jest naprawdę wart odtworzenia. Częstujcie się przepisem i zajrzyjcie do Ani i Karoliny, by zobaczyć ich wersję tej włoskiej potrawy. 

Ryż z cukinią przepis
RISOTTO Z CUKINIĄ 
(WŁOCHY)


Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średniej wielkości cukinia (około 300-400 g)
  • 200 g ryżu do risotto (np. arborio, ja użyłam vialoene nano)
  • 1/3 lampki białego wytrawnego wina
  • około 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego 
  • 100 g zielonego groszku, mrożonego
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1-2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 czubata łyżka masła
  • 3 łyżki tartego grana padano, pecorino lub parmezanu plus tarty ser do posypania potrawy na talerzu
Przygotowanie:
Groszek zalewamy wrzątkiem, po 3-4 minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Selera obieramy z włókien, siekamy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i selera, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cukinię, smażymy dalej przez kolejne 3 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy przez minutę. Wlewamy wino, odparowujemy. Dolewamy chochelkę ciepłego bulionu i otartą skórkę z cytryny, gotujemy na małym ogniu, mieszając drewnianą szpatułką do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego bulionu. Po około 15-20 minutach risotto powinno być gotowe. Pamiętajcie, że ryż ma pozostać al dente, czyli na ząb. Nie może być rozgotowany.

Pod koniec gotowania dorzucamy groszek, koperek, dymkę, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy płomień pod patelnią, dodajemy masło, tarty ser, mieszamy. Risotto nakładamy na talerze, posypujemy tartym serem i podajemy. 


Polecam Ci inne przepisy na risotto:

 Risotto z pieczarkami przepis
Risotto z pieczarkami
Risotto z gorgonzolą
Risotto z gorgonzolą
 Risottoz selerem i groszkiem
Risotto z selerem i groszkiem

Cukinia risotto przepis

Zielone risotto
Risotto z cukinią

Czas przygotowania: 30 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

mopswkuchni 26/08/2015 - 5:20 pm

Świetne dodatki. Groszek na pewno tutaj pasuje. Dzięki za kolejny wspaniały temat do wspólnego gotowania 😉

Odpowiedz
Kinga 26/08/2015 - 5:43 pm

Wygląda smacznie 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/08/2015 - 6:39 pm

Często robię risotto z cukinia , dodaję jeszcze jarmuż, pyszne i pięknie wygląda. A wczoraj było z dynią i jarmużem. Polecam, naprawdę pyszne.

Odpowiedz
Anonimowy 26/08/2015 - 6:41 pm

Trochę mi brakuje tej charakterystycznej dla risotto kleistości na zdjęciu (no i ryżu w liście składników ;P )…ale ponieważ wszystkie dotychczas wypróbowane twoje przepisy okazały się sukcesem to i tym razem ci zawierzę i zrobię 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/08/2015 - 6:54 pm

Oszczędność na serze i maśle na połówkowej redukcji dała swoje (Połówek już na 2200 kcal), jeśli chodzi o konsystencję (czujne oko 😉 A co do braków w składnikach to dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozwolę się usprawiedliwić, bo od niespełna dwóch godzin siedzę z ręką całą w panthenolu. Rezultat wylania na dłoń ketchupu w temperaturze 130 stopni. Mam nadzieję, że jutro będę miała jeszcze choć troszkę skóry na tej dłoni. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 26/08/2015 - 6:50 pm

pyszne, delikatne w smaku risotto!

Odpowiedz
Jeanne 26/08/2015 - 8:21 pm

Zajrzalam na dwa pozostale blogi i risotto Shinju zdecydowanie najbardziej przypomina risotto. Na twoim zdjeciu jest malo kleiste, wyglada raczej jak salatka albo ryz sauté. Mam nadzieje ze z dlonia wszytko w porzadku, W kuchni nie ma zartow, trzeba sie pilnowac 😉

Odpowiedz
Magda C. 27/08/2015 - 5:40 am

Pyszne risotto 🙂

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 27/08/2015 - 7:24 am

Świetny przepis. Koniecznie do wypróbowania 🙂
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

Odpowiedz
Aleksandra Fic 27/08/2015 - 7:39 pm

Uwielbiam cukinię 😉

Odpowiedz
kocie-smaki 28/08/2015 - 5:21 am

pięknie zielone 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 26/04/2016 - 7:51 pm

O matko!!! Jakie to pyszne. Zrobiłam i żałowałam że tylko jedną porcję 🙂

Odpowiedz
Ela xyz 30/03/2017 - 12:02 pm

Właśnie zrobiłam 🙂 Pyszne! Dziś chyba nie zjem razem z mężem… nie mogę się powstrzymać od zjedzenia już.

Odpowiedz
"Szalka" - Agnieszka 14/09/2017 - 12:37 pm

Uwielbiam takie dania!!!!!!!

Odpowiedz
Marta Bielan 27/09/2019 - 6:33 pm

Czy to risotto można zrobić dzień wcześniej i odgrzać? Mam już wszystkie składniki na jutrzejszą imprezę i dylemat 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/09/2019 - 6:44 am

Risotto najlepiej smakuje świeżo przygotowane. Później całość zwiąże się i zrobi się sklejona papka.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies