Risotto z cukinią |
Tematem naszego wspólnego gotowania było risotto z cukinią. Mam dla Was jeszcze cieplutki przepis, bo dosłownie kilkadziesiąt minut temu Połówek zmył naczynia po tym daniu. Całość wyszła w lekkim i wiosennym klimacie. Smak cukinii dopełniają cytrynowe aromaty, koperek i słodki groszek. Muszę przyznać, że efekt końcowy jest naprawdę wart odtworzenia. Częstujcie się przepisem i zajrzyjcie do Ani i Karoliny, by zobaczyć ich wersję tej włoskiej potrawy.
RISOTTO Z CUKINIĄ
(WŁOCHY)
(WŁOCHY)
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średniej wielkości cukinia (około 300-400 g)
- 200 g ryżu do risotto (np. arborio, ja użyłam vialoene nano)
- 1/3 lampki białego wytrawnego wina
- około 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
- 100 g zielonego groszku, mrożonego
- 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1-2 łyżki posiekanego drobno koperku
- sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- 1 czubata łyżka masła
- 3 łyżki tartego grana padano, pecorino lub parmezanu plus tarty ser do posypania potrawy na talerzu
Przygotowanie:
Groszek zalewamy wrzątkiem, po 3-4 minutach odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Selera obieramy z włókien, siekamy w kostkę. Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i selera, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy cukinię, smażymy dalej przez kolejne 3 minuty. Wsypujemy ryż, przesmażamy przez minutę. Wlewamy wino, odparowujemy. Dolewamy chochelkę ciepłego bulionu i otartą skórkę z cytryny, gotujemy na małym ogniu, mieszając drewnianą szpatułką do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego bulionu. Po około 15-20 minutach risotto powinno być gotowe. Pamiętajcie, że ryż ma pozostać al dente, czyli na ząb. Nie może być rozgotowany.
Pod koniec gotowania dorzucamy groszek, koperek, dymkę, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy płomień pod patelnią, dodajemy masło, tarty ser, mieszamy. Risotto nakładamy na talerze, posypujemy tartym serem i podajemy.
Polecam Ci inne przepisy na risotto:
Risotto z pieczarkami |
Risotto z gorgonzolą |
Risotto z selerem i groszkiem |
Risotto z cukinią |
Czas przygotowania: 30 minut.
16 komentarzy
Świetne dodatki. Groszek na pewno tutaj pasuje. Dzięki za kolejny wspaniały temat do wspólnego gotowania 😉
Wygląda smacznie 🙂
Często robię risotto z cukinia , dodaję jeszcze jarmuż, pyszne i pięknie wygląda. A wczoraj było z dynią i jarmużem. Polecam, naprawdę pyszne.
Trochę mi brakuje tej charakterystycznej dla risotto kleistości na zdjęciu (no i ryżu w liście składników ;P )…ale ponieważ wszystkie dotychczas wypróbowane twoje przepisy okazały się sukcesem to i tym razem ci zawierzę i zrobię 🙂
Oszczędność na serze i maśle na połówkowej redukcji dała swoje (Połówek już na 2200 kcal), jeśli chodzi o konsystencję (czujne oko 😉 A co do braków w składnikach to dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozwolę się usprawiedliwić, bo od niespełna dwóch godzin siedzę z ręką całą w panthenolu. Rezultat wylania na dłoń ketchupu w temperaturze 130 stopni. Mam nadzieję, że jutro będę miała jeszcze choć troszkę skóry na tej dłoni. Pozdrawiam serdecznie 🙂
pyszne, delikatne w smaku risotto!
Zajrzalam na dwa pozostale blogi i risotto Shinju zdecydowanie najbardziej przypomina risotto. Na twoim zdjeciu jest malo kleiste, wyglada raczej jak salatka albo ryz sauté. Mam nadzieje ze z dlonia wszytko w porzadku, W kuchni nie ma zartow, trzeba sie pilnowac 😉
Pyszne risotto 🙂
Świetny przepis. Koniecznie do wypróbowania 🙂
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Uwielbiam cukinię 😉
pięknie zielone 🙂
O matko!!! Jakie to pyszne. Zrobiłam i żałowałam że tylko jedną porcję 🙂
Właśnie zrobiłam 🙂 Pyszne! Dziś chyba nie zjem razem z mężem… nie mogę się powstrzymać od zjedzenia już.
Uwielbiam takie dania!!!!!!!
Czy to risotto można zrobić dzień wcześniej i odgrzać? Mam już wszystkie składniki na jutrzejszą imprezę i dylemat 🙂
Risotto najlepiej smakuje świeżo przygotowane. Później całość zwiąże się i zrobi się sklejona papka.