Chlebki z fetą

przez Malwina
Chleb z fetą
Chlebki z fetą
Wstyd się przyznać, ale dość dawno nie piekłam domowego chleba. Może poza pizzą, która jakby nie patrzeć jest też rodzajem pieczywa. Po dość długiej przerwie pokusiłam się o zrobienie ziołowych chlebków z dodatkiem sera. Zapewne części z Was wizualnie przypominają one mniejsze focaccie. Jednak nie jest to do końca focaccia, ponieważ w przypadku tego włoskiego wypieku ciasto wykłada się na naoliwioną blachę a nie wysypaną mąką, jak zrobiłam to ja. 

Ziołowe ciasto skrywa w środku pokruszony ser feta. Jeśli chcecie, możecie zwiększyć ilość fety w przepisie, jednak nie przesadzajcie z jej ilością i pamiętajcie, aby zmniejszyć wówczas odpowiednio sól w przepisie. Takie chlebki możecie serwować jako dodatek do lekkiej sałatki na bazie świeżych warzyw lub przekroić wzdłuż na pół i podać z ulubionymi dodatkami. Ja jeden chlebek po przekrojeniu posmarowałam w środku pesto, nadziałam grillowanym kurczakiem i pieczoną papryką.

Chlebki z serem feta

CHLEBKI Z FETĄ



Składniki (na 2 sztuki):

  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 650)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 60 g sera feta
  • 12 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • na wierzch: 4-6 pomidorków koktajlowych, kilka czarnych oliwek, 1-2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
W misce mąkę mieszamy z solą, oregano, bazylią i pokruszoną drobno fetą. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżeczkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na dwie części. Blachę wysypujemy lekko mąką. Każdą część ciasta rozciągamy na blasze, formując płaski podłużny chlebek. Przykrywamy ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. 
Palcem robimy wgłębienia w cieście. Wciskamy w nie połówki oliwek i pomidorów. Wierzch kropimy oliwą. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 220 stopni, aż wierzch i spód będą ładnie przypieczone. Studzimy na metalowej kratce.

Chlebki z serem
Chleb z fetą

Chleb z fetą przepis
Chleb z fetą

Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut.

8 komentarzy
0

Podobne posty:

8 komentarzy

Zuzanna Ploch 04/02/2015 - 11:20 am

Takiej wersji chlebków jeszcze nie piekłam. Chętnie wypróbuję przepis, jestem ciekawa ich smaku.

Odpowiedz
Ania S 04/02/2015 - 5:01 pm

Wyglądają przepysznie, najchętniej zjadłabym taki polany oliwą z oliwek 😉
I przypomniałaś mi, że i ja dawno nie piekłam chleba…

Odpowiedz
Magdalena Kuchaja 04/02/2015 - 5:50 pm

a te pomidorki koktajlowe zapieczone są rewelacyjnym pomysłem!

Odpowiedz
Angie 04/02/2015 - 8:07 pm

Fantastycznie wygląda, musi być bardzo smacnzy: )

Odpowiedz
Pani M 05/02/2015 - 7:12 pm

A ja sobie obiecuję i obiecuję, że w końcu upiekę jakikolwiek chlebek… Póki co nie daję rady…

Odpowiedz
Magda C. 05/02/2015 - 9:12 pm

Piękne chlebki 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/02/2015 - 9:59 am

Bardzo smakowite chlebki, nie wspominając o kanapkach, które powstały na ich bazie:) Pozdrawiam

Odpowiedz
JustInka 13/02/2015 - 8:38 am

Pięknie wygląda taki bochen, no i założę się, że smakuje obłędnie.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies