Frużelina malinowa

przez Malwina
Frużelina z malin
Frużelina malinowa

Cały weekend upłynął nam na robieniu przetworów. Do słoików zapakowaliśmy salsę meksykańską, sos chili, sos do makaronu i frużelinę malinową. Śpieszę do was z przepisem na wspomnianą frużelinę. Banalnie łatwą w przygotowaniu i go tego ekspresową. Taką frużelinkę możecie później wykorzystać jako dodatek do ciast, naleśników czy kruchych babeczek.

We wrześniu podzielę się z Wami jeszcze kilkoma przepisami na słodkie i wytrawne dodatki, które możecie zapakować do słoików (będzie m.in. pikantny ketchup i sos BBQ). Tymczasem muszę dokończyć jeden ważny artykuł i przygotować się do wyjazdu. Lada dzień upragnione wakacje!

Przepis na malinową frużelinę dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku IV.

Szybki dżem z malin

FRUŻELINA MALINOWA

Składniki (na około 4-5 małych słoików):

  • 700 g przebranych malin
  • 1 szklanka cukru 
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Maliny umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem, mieszamy (ilość cukru dostosujcie do własnych preferencji, jeśli wolicie słodsze przetwory, zwiększcie jego ilość). Odstawiamy na 1-2 godziny. Po tym czasie stawiamy je na gazie i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut lub dłużej (do momentu, aż się rozpadną). Odmierzamy pół szklanki wody, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie. Do malin dolewamy miksturę z mąką, podgrzewamy mieszając. Jeśli frużelina będzie zbyt gęsta, dolewamy do niej wodę, jeśli zbyt rzadka, dodajemy kolejną łyżką mąki rozmieszaną z 1/4 szklanki wody. Gorącą frużelinę malinową przekładamy do suchych i wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzujemy przez 10 minut.

Uwagi:



– Frużeliny od pewnego czasu nie pasteryzuje, po nałożeniu gorącej konfitury do słoików i mocnym zakręceniu ich, stawiam je do góry dnem i przykrywam ręczniczkiem. Zostawiam je tak do całkowitego wystudzenia i przenoszę później do spiżarni. Frużelina doskonale się przechowuje pomimo braku pasteryzacji.
– Do frużeliny możecie dodać pod koniec gotowania sok z połowy cytryny

Czas przygotowania: 30 minut.

15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Anonimowy 24/08/2014 - 6:39 pm

cześć – ile takie cudeńko postoi w spiżarce? aneta

Odpowiedz
Malwina 24/08/2014 - 6:41 pm

Anetko, jeśli zapasteryzujesz, to rok na pewno.

Odpowiedz
Anonimowy 26/08/2014 - 6:09 am

super – to lecę zbierać maliny:) pozdrawiam, aneta

Odpowiedz
Ola 25/08/2014 - 7:32 am

Wspaniale wygląda 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 25/08/2014 - 9:13 am

Frużelina może stać długie miesiące – owoce czasami tracą kolor (np. truskawki), ale już jak robiłam z wiśni to zeszłoroczne są pięknie czerwone 🙂 no i chyba wolę frużeliny od dżemów – są mniej słodkie i szybciej się je robi 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/08/2014 - 11:02 am

U mnie wiśniowa i truskawkowa znika w pierwszej kolejności. W tym roku schowałam je głęboko w szafce 😉

Odpowiedz
JustInka 25/08/2014 - 12:28 pm

Domowa frużelina jest wspaniała, Nijak się ma do tworu sprzedawanego do gofrów nad morzem.

Odpowiedz
Magda C. 25/08/2014 - 7:00 pm

Idealna do deserów 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 26/08/2014 - 8:02 am

Nie ma to jak gofry z frużeliną, dla mnie to lepsze od lodów:)

Odpowiedz
anka.g1 27/08/2014 - 6:11 pm

Zrobiłam. Przepis świetny, frużelina pyszna. Teraz mam ochotę robić taką z każdych owoców 😉 Tylko wyszło malutko 🙁

Odpowiedz
Malwina 28/08/2014 - 6:06 am

Cieszę się, że smakuje. Ja w przyszłym tygodniu może jeszcze kilka słoiczków zrobię.

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 6:07 pm

Z malin nie zrobiłam. Za to spiżarnia przechowuje frużelinę z czarnej porzeczki i wiśni.

Odpowiedz
Agnieszka G 24/09/2015 - 10:25 am

Zrobiłam 🙂 jest przepyszna Nie wiem czy do zimy dostoi

Odpowiedz
Monia 25/07/2016 - 1:05 pm

Zrobię z jeżyn. Dwa kilogramy w lodówce 🙂

Odpowiedz
Alis17 06/08/2016 - 10:43 am

Dzisiaj uzbierałam 3 kg malin i będę w najbliższym czasie robić frużelinę 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies