Make bento, not war! #141

przez Malwina

W ostatnim tygodniu czerwca w bento królowały omlety. Są ekspresowe w przygotowaniu, na dodatek każdego dnia można przygotować je z innymi dodatkami. Po tygodniu szykowania lunchboxów moja lodówka świeci pustkami. Nic się nie marnuje, nie zostają żadne resztki warzyw. I za to własnie lubię bento. To dobry sposób na oszczędzanie.

Musicie mi wybaczyć trwającą na blogu ciszę, ale potrzebuję krótkiej przerwy, by naładować baterie. Mam nadzieję, że już niedługo wrócę do regularnego publikowania.

PS. Jeśli wrzucacie zdjęcia swoich lunchboxów na Instagram, to koniecznie oznaczcie je hasztagiem #makebentonotwar

PONIEDZIAŁEK
Śniadanie białkowo-tłuszczowe u Połówka to frittata ze szpinakiem. Cheddar podmieniłam na grana padano. Dodatkowo ogórek gruntowy i kawałek pomidora.

Drugi posiłek to placuszki owsiane z malinami. Posiekanie malin było jednym z głupszych pomysłów, ponieważ mocno puszczały sok na patelnię, a co za tym idzie niektóre placuszki zaczęły przywierać. Na smak placków nie miało to większego wpływu, jednak na moją patelnię już niestety tak. 
U mnie śniadaniowy pudding z chia, jagodami goji, nasionami konopi i malinami. 

WTOREK
Śniadanie u Połówka to domowy twaróg z koperkiem i rzodkiewką (wymieszany z jogurtem) oraz warzywa. Do tego wafle ryżowe. 

Drugi posiłek to spora porcja pieczonej owsianki z borówkami, jeżynami i malinami (połowa owoców mrożona). 

ŚRODA
Posiłek białkowo-tłuszczowy u Połówka to frittata z wędzonym boczkiem, brązowymi pieczarkami, dymką (cebulka plus szczypior), grana padano i ostrą turecką papryką w płatkach. Dodatkowo ogórek i dwie rzodkiewki. 

Na drugi posiłek stir-fry z kaszą gryczaną, młodą marchewką, indykiem i pieczarkami.

CZWARTEK

Na śniadanie omlet z boczkiem, dymką (cebulka plus szczypior), pieczarkami, zielonymi oliwkami, grana padano i oregano. Dodatkowo rzodkiewki i ogórek.

Musze przyznać, że druga część bento wygląda naprawdę mało apetycznie. W pudełeczku ryż smażony z warzywami i mieloną wołowiną. Brzydkie, ale dobre.

PIĄTEK
Posiłek białkowo-tłuszczowy to omlet z boczkiem, salami, pieczarkami, cebulą, oliwkami i koperkiem. Dodatkowo ogórek i pomidor. 
Drugi posiłek to placuszki owsiane, konfitura śliwkowa i spora porcja owoców. 
4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Smakosz1 04/07/2016 - 10:01 am

Wszystko tak smakowite, że aż się jeść zachciało! 🙂
Uwielbiam sposób w jaki prowadzisz tego bloga.
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Anonimowy 05/07/2016 - 10:01 am

Podziwiam za to układanie, krojenie . Wszystko pięknie wygląda 🙂
A jak robisz omlet z warzywami to go przewracasz na patelni, czy pieczesz z jednej strony?
pozdrawiam
Mariola

Odpowiedz
Malwina 05/07/2016 - 10:05 am

Nie przewracam. Gdy spód się ładnie zetnie, przykrywam patelnię pokrywką i smażę jeszcze kilka minut. Omlet nie jest bardzo gruby (zazwyczaj smażę omlet z 5 jajek rozmiaru L), więc robi się go stosunkowo szybko.

Odpowiedz
Roztrzepana Babeczka 05/07/2016 - 7:58 pm

Urzekły mnie te ostatnie placuszki 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies