Pizza z salami i oliwkami

przez Malwina
Pizza z salami przepis
Pizza z salami i oliwkami

Czy są tu miłośnicy pizzy? Jeśli tak, to mam nadzieję, że świętujecie, w końcu dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ja z tej okazji przygotowałam ulubioną pizzę Połówka, czyli pizzę z salami i oliwkami. 

Z podanego przepisu otrzymacie jedną dużą prostokątną pizzę wielkości blachy z piekarnika lub dwie mniejsze okrągłe o średnicy około 26 centymetrów. Pamiętajcie, by dodatków do pizzy wcześniej nie przesmażać. Nie ma takiej potrzeby, upieką się w przeciągu kilkunastu minut w bardzo wysokiej temperaturze. Ta ostatnia jest dość istotna. To właśnie dzięki krótkiemu pieczeniu w maksymalnie rozgrzanym piekarniku otrzymamy nieprzerośnięte i chrupiące ciasto. A jak wiadomo dobre ciasto w pizzy to podstawa.

Jeśli dziś nie zdążyliście upiec pizzy, to pamiętajcie, że każdy dzień jest odpowiedni na zjedzenie tego włoskiego przysmaku 🙂

Zajrzyjcie także do Bartoldzika, Chantel, Martynosi i Mopsika i zobaczcie,
jakie smakowite pizze przygotowali.

Pizza z salami

PIZZA Z SALAMI I OLIWKAMI


Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze):


  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 1 łyżeczka soli
  • 18 g świeżych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 240-250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • sos pomidorowy: 1 ząbek czosnku, 150 g przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonego oregano
  • dodatki: 1 cebula, kilkanaście plasterków salami, kilkanaście zielonych oliwek, 200 g sera mozzarella
  • listki bazylii do posypania pizzy
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę: W misce umieszczamy mąkę i sól. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką (ciasto należy wyrabiać przez około 5-7 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny. 
Sos do pizzy: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy przez 30 sekund. Dodajemy przecier, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Blachę z piekarnika wysypujemy lekko mąką. Wykładamy na nią ciasto (można podzielić je na dwie części, tak jak zrobiłam to ja) i rozciągamy dłońmi na blasze. Jeśli będziecie piec dwie okrągłe pizze, wówczas należy upiec je osobno (nie zmieszczą się na jednej blasze obok siebie). Wierzch ciasta smarujemy sosem, posypujemy cebulą posiekaną w piórka, układamy plasterki salami i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12-15 minut, aż spód będzie ładnie przypieczony. Po 10 minutach od wstawienia pizzy, jej wierzch posypujemy porwaną mozzarellą. Pizzę z salami i oliwkami posypujemy porwanymi listkami bazylii, dzielimy na porcje i podajemy.

Pizza na cienkim spodzie

Pizza z salami przepis
Pizza z salami i oliwkami

Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Martynosia 09/02/2015 - 6:22 pm

Twoja pizza wygląda przepięknie 😉

Odpowiedz
Majana 09/02/2015 - 9:55 pm

Cudownie uczciłaś Dzień Pizzy ! Wspaniała pizza i przepiękne zdjęcia. Pozdrowienia 🙂

Odpowiedz
mopswkuchni 10/02/2015 - 7:54 am

Musiała być pyszna, składniki dla mnie idealne.

Odpowiedz
Nemi 10/02/2015 - 8:52 am

Pyszności!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 10/02/2015 - 1:16 pm

Uwielbiam salami na pizzy …. oliwki również:). U nas pizzy akurat nie było, ale mam ją w planach na najbliższe dni:)

Odpowiedz
Anonimowy 29/03/2016 - 2:25 pm

Najlepszy przepis na ciasto jaki dotychczas próbowałam Wychodzi znakomita Jedyne co zmieniam to typ maki Używam 00

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies