Pizza z salami i oliwkami |
Czy są tu miłośnicy pizzy? Jeśli tak, to mam nadzieję, że świętujecie, w końcu dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ja z tej okazji przygotowałam ulubioną pizzę Połówka, czyli pizzę z salami i oliwkami.
Z podanego przepisu otrzymacie jedną dużą prostokątną pizzę wielkości blachy z piekarnika lub dwie mniejsze okrągłe o średnicy około 26 centymetrów. Pamiętajcie, by dodatków do pizzy wcześniej nie przesmażać. Nie ma takiej potrzeby, upieką się w przeciągu kilkunastu minut w bardzo wysokiej temperaturze. Ta ostatnia jest dość istotna. To właśnie dzięki krótkiemu pieczeniu w maksymalnie rozgrzanym piekarniku otrzymamy nieprzerośnięte i chrupiące ciasto. A jak wiadomo dobre ciasto w pizzy to podstawa.
Jeśli dziś nie zdążyliście upiec pizzy, to pamiętajcie, że każdy dzień jest odpowiedni na zjedzenie tego włoskiego przysmaku 🙂
Zajrzyjcie także do Bartoldzika, Chantel, Martynosi i Mopsika i zobaczcie,
jakie smakowite pizze przygotowali.
PIZZA Z SALAMI I OLIWKAMI
Składniki (na 1 dużą lub 2 mniejsze pizze):
- 400 g mąki pszennej (typ 550)
- 1 łyżeczka soli
- 18 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 240-250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy
- sos pomidorowy: 1 ząbek czosnku, 150 g przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku, pół łyżeczki suszonego oregano
- dodatki: 1 cebula, kilkanaście plasterków salami, kilkanaście zielonych oliwek, 200 g sera mozzarella
- listki bazylii do posypania pizzy
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę: W misce umieszczamy mąkę i sól. Mieszamy. Drożdże kruszymy do małej miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15-20 minut. Do mąki dodajemy spienione drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby lekko podsypując je mąką (ciasto należy wyrabiać przez około 5-7 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.
Sos do pizzy: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy przez 30 sekund. Dodajemy przecier, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Blachę z piekarnika wysypujemy lekko mąką. Wykładamy na nią ciasto (można podzielić je na dwie części, tak jak zrobiłam to ja) i rozciągamy dłońmi na blasze. Jeśli będziecie piec dwie okrągłe pizze, wówczas należy upiec je osobno (nie zmieszczą się na jednej blasze obok siebie). Wierzch ciasta smarujemy sosem, posypujemy cebulą posiekaną w piórka, układamy plasterki salami i oliwki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12-15 minut, aż spód będzie ładnie przypieczony. Po 10 minutach od wstawienia pizzy, jej wierzch posypujemy porwaną mozzarellą. Pizzę z salami i oliwkami posypujemy porwanymi listkami bazylii, dzielimy na porcje i podajemy.
Pizza z salami i oliwkami |
Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut minut.
6 komentarzy
Twoja pizza wygląda przepięknie 😉
Cudownie uczciłaś Dzień Pizzy ! Wspaniała pizza i przepiękne zdjęcia. Pozdrowienia 🙂
Musiała być pyszna, składniki dla mnie idealne.
Pyszności!
Uwielbiam salami na pizzy …. oliwki również:). U nas pizzy akurat nie było, ale mam ją w planach na najbliższe dni:)
Najlepszy przepis na ciasto jaki dotychczas próbowałam Wychodzi znakomita Jedyne co zmieniam to typ maki Używam 00