Turecka sałatka z ciecierzycy |
Ciecierzyca, nazywana też grochem włoskim, jest drugim po soi najczęściej uprawianym warzywem strączkowym na świecie. W ubiegłym roku (2013) produkcja ciecierzycy w Turcji wyniosła około 530 tys. ton, dzięki czemu kraj ten uplasował się na czwartym miejscu w rankingu producentów tego warzywa (od lat prym wiodą Indie). Mieszkańcy Turcji na bazie grochu włoskiego przygotowują przeróżne potrawy. Warto tu wspomnieć choćby o humusie, chlebie z ciecierzycą, potrawkach warzywnych i warzywno-mięsnych z dodatkiem tego strączka czy różnego rodzaju sałatkach.
W ramach wspólnego gotowania Emilia zaproponowała przygotowanie tureckiej sałatki na bazie wspomnianej ciecierzycy. Nohut salatasi, bo o niej właśnie mowa, Turczynki przygotowują na różne sposoby. Bardzo często wspólnym mianownikiem (poza rzeczoną ciecierzycą) jest obecna w niej spora ilość natki pietruszki, czasem także mięty. Pojawiają się w niej takie warzywa, jak np. pomidory, papryka, czosnek czy cebula.
Moja wersja tureckiej sałatki jest dość skromna pod względem liczby użytych produktów. Doskonale pokazuje, że nie potrzeba nam ogromnej ilości składników, aby uzyskać ciekawy efekt smakowy. Osobiście bardzo lubię taki minimalizm. Jest pożywna, fajnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Sama dziś porcję tej sałatki zapakowałam do lunchboxu Połówka. Możecie zajadać ją solo lub z dodatkiem pieczywa, np. chlebków pita lub lawasz. Fajnie sprawdzi się także jako dodatek do kofty czy szaszłyków.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
- 1 duży dojrzały pomidor
- 1 mała czerwona cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki (mój jesienny pęczek był niestety dość skromnej wielkości)
- kilka listków posiekanej mięty
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- szczypta ostrej papryki w proszku (lub pół papryczki świeżej)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki melasy z granatów
- sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
Czas przygotowania: 10 minut.
12 komentarzy
z chęcią bym spróbowała takiej sałatki, wygląda niezmiernie apetycznie!
Fajna, kolorowa, orzeźwiająca sałatka. Na pewno warta wypróbowania.
mmmmm smakowita:D
ciecierzyca to moj ulubiony strączek. Proste połaczenie bardzo mi się podoba. Czym mozna zastąpic melase z granatów?
Dopraw sałatkę po prostu sokiem z cytryny, ewentualnie lekkim octem winnym. Smak będzie inny, ale w dalszym ciągu będzie pysznie 🙂
Zgadza sie, ja tym doprawiam 😉
Koniecznie do zrobienia! 🙂
No właśnie sałatka z takich prostych składników, a w smaku rewelacyjna. Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie, pozdrawiam 🙂
Bardzo apetyczna. Ja teraz muszę jeść dużo błonnika i taka sałatka będzie jak znalazł:-)
Wspaniała sałatka i na pewno pożywna:)
Nie rozumiem jak można komentować coś, czego się nie zrobilo. Nic to nie wnosi do przepisu. Szukam opinii a widzę same pierdół ety typu” fajna trzeba spróbować”. To spróbuj i napisz opinię a nie smiecisz takimi komentarzami bez znaczenia.
Zrobiłam, pyszna( nie miałam mięty). Zamiast melasy dałam 1 łyżkę octu jabłkowego. Osobiście nie przepadam za ciecierzycą, bo dla mnie mdła- ale to połączenie pyszne-cebula dużo daje i pietruszka. Zjadłam od razu pół tej porcji. Polecam i dziękuje.