Turecka sałatka z ciecierzycy (Nohut salatasi)

przez Malwina
Sałatka z ciecierzycą i pomidorem
Turecka sałatka z ciecierzycy

Warzywa strączkowe są dość często wykorzystywane w kuchni tureckiej. Nic dziwnego, bo to właśnie w Anatolii (krainie historycznej wchodzącej w skład dzisiejszej Turcji) już w okresie neolitu uprawiano ciecierzycę oraz soczewicę, strączki tak charakterystyczne dla kuchni krajów Basenu Morza Śródziemnego.

Ciecierzyca, nazywana też grochem włoskim, jest drugim po soi najczęściej uprawianym warzywem strączkowym na świecie. W ubiegłym roku (2013) produkcja ciecierzycy w Turcji wyniosła około 530 tys. ton, dzięki czemu kraj ten uplasował się na czwartym miejscu w rankingu producentów tego warzywa (od lat prym wiodą Indie). Mieszkańcy Turcji na bazie grochu włoskiego przygotowują przeróżne potrawy. Warto tu wspomnieć choćby o humusie, chlebie z ciecierzycą, potrawkach warzywnych i warzywno-mięsnych z dodatkiem tego strączka czy różnego rodzaju sałatkach.

W ramach wspólnego gotowania Emilia zaproponowała przygotowanie tureckiej sałatki na bazie wspomnianej ciecierzycy. Nohut salatasi, bo o niej właśnie mowa, Turczynki przygotowują na różne sposoby. Bardzo często wspólnym mianownikiem (poza rzeczoną ciecierzycą) jest obecna w niej spora ilość natki pietruszki, czasem także mięty. Pojawiają się w niej takie warzywa, jak np. pomidory, papryka, czosnek czy cebula.

Moja wersja tureckiej sałatki jest dość skromna pod względem liczby użytych produktów. Doskonale pokazuje, że nie potrzeba nam ogromnej ilości składników, aby uzyskać ciekawy efekt smakowy. Osobiście bardzo lubię taki minimalizm. Jest pożywna, fajnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub w szkole. Sama dziś porcję tej sałatki zapakowałam do lunchboxu Połówka. Możecie zajadać ją solo lub z dodatkiem pieczywa, np. chlebków pita lub lawasz. Fajnie sprawdzi się także jako dodatek do kofty czy szaszłyków.

Zajrzyjcie także do Zuzi i Emilii i zobaczcie ich wersję tureckiej sałatki z ciecierzycy.

Sałatka z cieciorki

SAŁATKA Z CIECIERZYCY I POMIDORA 
(TURCJA)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki (mój jesienny pęczek był niestety dość skromnej wielkości)
  • kilka listków posiekanej mięty
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta ostrej papryki w proszku (lub pół papryczki świeżej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki melasy z granatów
  • sok z cytryny do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomidora siekamy w kostkę. Ja warzywo pozbawiłam dodatkowo gniazd nasiennych (część sałaki miała kolejnego dnia powędrować do pracy). Cebulkę, czosnek i natkę drobno siekamy. Do opłukanej ciecierzycy dodajemy pomidora, czosnek, natkę, miętę, kmin rzymski, szczyptę ostrej papryki (lub drobno posiekaną świeżą ostrą papryczkę). Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, polewamy oliwą, melasą z granatów, delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo sokiem z cytryny.

Czas przygotowania: 10 minut.

12 komentarzy
1

Podobne posty:

12 komentarzy

Magdalena Kuchaja 19/11/2014 - 5:14 pm

z chęcią bym spróbowała takiej sałatki, wygląda niezmiernie apetycznie!

Odpowiedz
kimek - fan kuchni indyjskiej 19/11/2014 - 5:32 pm

Fajna, kolorowa, orzeźwiająca sałatka. Na pewno warta wypróbowania.

Odpowiedz
Antenka 19/11/2014 - 5:53 pm

mmmmm smakowita:D

Odpowiedz
trzepot skrzydel motyla 19/11/2014 - 7:15 pm

ciecierzyca to moj ulubiony strączek. Proste połaczenie bardzo mi się podoba. Czym mozna zastąpic melase z granatów?

Odpowiedz
Malwina 19/11/2014 - 7:25 pm

Dopraw sałatkę po prostu sokiem z cytryny, ewentualnie lekkim octem winnym. Smak będzie inny, ale w dalszym ciągu będzie pysznie 🙂

Odpowiedz
jedz z apetytem 20/11/2014 - 10:00 am

Zgadza sie, ja tym doprawiam 😉

Odpowiedz
Agnieszka 19/11/2014 - 9:47 pm

Koniecznie do zrobienia! 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 20/11/2014 - 8:33 am

No właśnie sałatka z takich prostych składników, a w smaku rewelacyjna. Dziękuję za kolejne wspólne gotowanie, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Marzena 20/11/2014 - 10:11 am

Bardzo apetyczna. Ja teraz muszę jeść dużo błonnika i taka sałatka będzie jak znalazł:-)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 22/11/2014 - 5:13 pm

Wspaniała sałatka i na pewno pożywna:)

Odpowiedz
Emka 31/08/2019 - 7:03 am

Nie rozumiem jak można komentować coś, czego się nie zrobilo. Nic to nie wnosi do przepisu. Szukam opinii a widzę same pierdół ety typu” fajna trzeba spróbować”. To spróbuj i napisz opinię a nie smiecisz takimi komentarzami bez znaczenia.

Odpowiedz
Wiola 24/01/2022 - 2:43 pm

Zrobiłam, pyszna( nie miałam mięty). Zamiast melasy dałam 1 łyżkę octu jabłkowego. Osobiście nie przepadam za ciecierzycą, bo dla mnie mdła- ale to połączenie pyszne-cebula dużo daje i pietruszka. Zjadłam od razu pół tej porcji. Polecam i dziękuje.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies