Boczniaki w sosie warzywnym

przez Malwina
Boczniaki z warzywami

Dzień dobry, 

Bardzo lubię, gdy moje bento jest po brzegi wypełnione dość różnorodnymi warzywnymi dodatkami. Chętnie przygotowuję np. kinpirę z marchewki, cukinię z cebulką po japońsku czy szparagi z pieczarkami. Tym razem sięgnęłam po boczniaki i korzeniowe warzywa, by stworzyć prostą, smaczną i niekomplikowaną przystawkę. Świetnie smakuje na zimno, dlatego dobrze sprawdzi się jako posiłek w lunchboxie. Tak przygotowane boczniaki możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około 4 dni. 

Boczniaki w sosie warzywnym

Składniki:

  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • ćwiartka niedużego selera korzeniowego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • cukier do smaku (ja używam erytrolu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 350 g boczniaków, najlepiej o dość płaskich kapeluszach

Jak zrobić boczniaki w warzywach?

Białą część pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno kroimy. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tartce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez około 3-4 minuty. Dodajemy starte warzywa, smażymy, mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Na patelnię wlewamy troszkę wody, przykrywamy ją pokrywką i dusimy warzywa na małym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną (dusiłam warzywa przez około 8 minut). 
Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dolewamy przefiltrowaną wodę (tyle, by warzywa połączył niezbyt gęsty pomidorowy sos). Dodajemy paprykę wędzoną, roztarte w palcach oregano, ocet balsamiczny i cukier do smaku. Doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty. 
Oddzielamy kapelusze boczniaków od łodyżek. Jeśli kapelusze są dość duże, warto przekroić je na pół. Nóżki grzybów kroimy w plasterki. Na patelnię wlewamy około 1 łyżkę oleju, a następnie dobrze ją nagrzewamy. Na patelnię kładziemy boczniaki, smażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut, po czym odwracamy je na drugą stronę i smażymy przez kilka minut do miękkości. Ważne, by patelnia była odpowiednio nagrzana, w trakcie smażenia grzyby nie powinny podejść wodą. Pod koniec boczniaki oprószamy solą i przekładamy do warzywnego sosu. 
Boczniaki w sosie warzywnym podajemy na ciepło lub na zimno. Możecie podać to danie jako dodatek do obiadu lub zajadać z dodatkiem chleba. Fajnie komponuje się z ryżem jaśminowym i kotletami na bazie warzyw strączkowych. 

Boczniaki z warzywami

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

4 komentarze
0

Podobne posty:

4 komentarze

Hero 21/02/2017 - 7:52 pm

Z racji ze teraz nie ma swiezych grzybow,czy mozna dodac suszone?I jak je przygotowac?

Odpowiedz
Malwina 22/02/2017 - 6:23 am

Boczniaki, podobnie jak i pieczarki, kupisz przez cały rok (w markecie, na targu warzywnym). Poza tym boczniak to grzyb zimowy i być może można go jeszcze znaleźć w lasach. Suszone grzyby się tutaj nie sprawdzą.

Odpowiedz
Izabela 10/11/2018 - 5:40 pm

Przepyszne danie! Wspaniale smakowało z kromką ciemnego pieczywa. W ramach akcji „nie marnuję” starłam do warzyw kawałek dyni, który mi został. Takie jesienne smaczki. Zapytam jeszcze-myjesz boczniaki przed smażeniem?

Odpowiedz
Malwina 10/11/2018 - 5:42 pm

Nie myję ani boczniaków, ani pieczarek. Suche lepiej się smażą.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies