Cukinia smażona z cebulą

przez Malwina
Cukinia z patelni
Cukinia smażona z cebulą 
Cukinia smażona z cebulą to proste i szybkie w przygotowaniu danie kuchni japońskiej. Podsmażone warzywa doprawia się sosem teriyaki, który bardzo fajnie podbija ich smak. Ja zamiast gotowego sosu używam własnej mieszanki składającej się z japońskiego sosu sojowego, mirinu, sake i słodzidła (w moim przypadku najczęściej melasy z trzciny cukrowej). Tak przygotowana cukinia to doskonały warzywny dodatek do bento. Wypróbujcie koniecznie. 

Smażona cukinia

CUKINIA SMAŻONA Z CEBULĄ
(JAPONIA)


Składniki:

  • 400 g cukinii (dwie nieduże cukinie)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 1 łyżka sake
  • 1 łyżka brązowego cukru (ewentualnie syropu klonowego, melasy z trzciny cukrowej; używam tej ostatniej)
  • 1 łyżka prażonego sezamu
Przygotowanie:
Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w plastry. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Patelnia powinna być dobrze nagrzana. Na patelnię wrzucamy cebulę, imbir i czosnek, smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki, smażymy przez około 4 minuty, aż cukinia będzie miękka. Potrawę nakładamy na talerz, posypujemy prażonym sezamem i podajemy. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.


Cukinia po japońsku w wykonaniu czytelników:

7 komentarzy
0

Podobne posty:

7 komentarzy

AZgotuj! 19/07/2016 - 11:49 am

Pyszne, cudowne smaki:)

Odpowiedz
Mallene 19/07/2016 - 3:39 pm

Mmm zrobiłam się głodna 😛 Czytając posta tak mi się przypomniało o jajecznicy z cukinią- pyszna jest!

Odpowiedz
Anonimowy 24/07/2016 - 4:57 pm

Wygląda bardzo ciekawie 🙂

Tylko tak się składa, że w spiżarce mam sos teriyaki, ale sake akurat nie. Ile dodać sosu teriyaki, zamiast podanej w przepisie mieszanki?

Odpowiedz
Malwina 24/07/2016 - 5:14 pm

2-3 łyżki będą ok 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 25/07/2016 - 4:30 pm

oo, dziękuję! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 23/08/2016 - 10:21 am

Pyszne danie! Zresztą na Pani blogu same pyszności, jeszcze nigdy się nie zawiodłam! Cukinia po japońsku jest prosta w przygotowaniu, efekt – naprawdę super!

Odpowiedz
Malwina 23/08/2016 - 1:31 pm

Cieszę się, że smakowało 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies