Cukinia smażona z cebulą |
Cukinia smażona z cebulą to proste i szybkie w przygotowaniu danie kuchni japońskiej. Podsmażone warzywa doprawia się sosem teriyaki, który bardzo fajnie podbija ich smak. Ja zamiast gotowego sosu używam własnej mieszanki składającej się z japońskiego sosu sojowego, mirinu, sake i słodzidła (w moim przypadku najczęściej melasy z trzciny cukrowej). Tak przygotowana cukinia to doskonały warzywny dodatek do bento. Wypróbujcie koniecznie.
CUKINIA SMAŻONA Z CEBULĄ
(JAPONIA)
(JAPONIA)
Składniki:
- 400 g cukinii (dwie nieduże cukinie)
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki japońskiego sosu sojowego
- 1 łyżka mirinu
- 1 łyżka sake
- 1 łyżka brązowego cukru (ewentualnie syropu klonowego, melasy z trzciny cukrowej; używam tej ostatniej)
- 1 łyżka prażonego sezamu
Przygotowanie:
Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie w plastry. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej. Patelnia powinna być dobrze nagrzana. Na patelnię wrzucamy cebulę, imbir i czosnek, smażymy na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Dodajemy pozostałe składniki, smażymy przez około 4 minuty, aż cukinia będzie miękka. Potrawę nakładamy na talerz, posypujemy prażonym sezamem i podajemy.
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.
Cukinia po japońsku w wykonaniu czytelników:
7 komentarzy
Pyszne, cudowne smaki:)
Mmm zrobiłam się głodna 😛 Czytając posta tak mi się przypomniało o jajecznicy z cukinią- pyszna jest!
Wygląda bardzo ciekawie 🙂
Tylko tak się składa, że w spiżarce mam sos teriyaki, ale sake akurat nie. Ile dodać sosu teriyaki, zamiast podanej w przepisie mieszanki?
2-3 łyżki będą ok 🙂
oo, dziękuję! 🙂
Pyszne danie! Zresztą na Pani blogu same pyszności, jeszcze nigdy się nie zawiodłam! Cukinia po japońsku jest prosta w przygotowaniu, efekt – naprawdę super!
Cieszę się, że smakowało 🙂