Szparagi smażone z pieczarkami

przez Malwina
Szparagi smażone przepis
Szparagi smażone z pieczarkami
Szparagi smażone z pieczarkami to moja kolejna propozycja na warzywny dodatek do bento. To ekspresowe w przygotowaniu danie, które zrobicie w 10-15 minut. Jest smaczne samo w sobie, ale równie dobrze możecie zapakować je do pudełka z porcją ryżu. Ja najczęściej gotuję ryż do sushi, zaprawiam go i w takiej formie wkładam do pojemnika. Jeśli usmażone warzywa położycie na ryżu, to resztki sosu z warzyw dodatkowo dosmaczą ryż. 

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Skorzystajcie z niego, póki trwa jeszcze sezon na szparagi.

 Szparagi z patelni
SZPARAGI SMAŻONE Z PIECZARKAMI

Składniki:

  • 250 g zielonych szparagów 
  • 150 g brązowych pieczarek
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sos: 1 łyżka japońskiego sosu sojowego (w wersji bg sos tamari), 2 łyżeczki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru (lub erytrolu, ksylitolu)
  • 2 łyżeczki podprażonego sezamu do posypania
Przygotowanie:
Odcinamy zdrewniałe końcówki od szparagów, kroimy warzywo na 3-4 części. Do tego przepisu najlepiej wybrać cienkie szparagi podobnej grubości (jeśli są grubsze, przekrójcie je wzdłuż na pół). Pieczarki kroimy w grubsze plastry. Imbir i czosnek drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy w miseczce.

Na patelni rozgrzewamy olej. Patelnia musi być dobrze nagrzana, ponieważ będziemy smażyć metodą stir-fry. Wrzucamy imbir i czosnek, smażymy 20-30 sekund. Dodajemy szparagi, smażymy potrząsając zawartością patelni przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki i smażymy dalej przez około 3 minuty. Na koniec wlewamy sos, szybko mieszamy i posypujemy sezamem.

Szparagi smażone z brązowymi pieczarkami podajemy na ciepło lub zimno jako przystawkę.

Szparagi chrupiące z patelni
Szparagi smażone na patelni
Szparagi smażone z pieczarkami

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

6 komentarzy
0

Podobne posty:

6 komentarzy

Roztrzepana Babeczka 31/05/2016 - 12:56 pm

Wygląda niesamowicie 😀 oj zjadłabym dziś 😉

Odpowiedz
aka 19/08/2017 - 1:13 pm

Sałatka bardziej spodobała się domownikowi o azjatyckich upodobaniach. Przepis "odhaczony". Który to z kolei?

Odpowiedz
Patrycja 19/04/2018 - 7:25 am

Jakie apetyczne fotografie!

Odpowiedz
Anonimowy 05/05/2018 - 8:15 pm

Czy mogą być zwykłe pieczarki?

Odpowiedz
Malwina 06/05/2018 - 8:18 am

Też będzie smacznie.

Odpowiedz
Anonimowy 27/05/2018 - 10:40 am

pyszne… co prawda bez sezamu i zamiast octu ryżowego dałam winny było mega dobre, dzięki 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies