Szparagi smażone z pieczarkami |
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Skorzystajcie z niego, póki trwa jeszcze sezon na szparagi.
Składniki:
- 250 g zielonych szparagów
- 150 g brązowych pieczarek
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- 1 duży ząbek czosnku
- sos: 1 łyżka japońskiego sosu sojowego (w wersji bg sos tamari), 2 łyżeczki octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru (lub erytrolu, ksylitolu)
- 2 łyżeczki podprażonego sezamu do posypania
Na patelni rozgrzewamy olej. Patelnia musi być dobrze nagrzana, ponieważ będziemy smażyć metodą stir-fry. Wrzucamy imbir i czosnek, smażymy 20-30 sekund. Dodajemy szparagi, smażymy potrząsając zawartością patelni przez 2 minuty. Dodajemy pieczarki i smażymy dalej przez około 3 minuty. Na koniec wlewamy sos, szybko mieszamy i posypujemy sezamem.
Szparagi smażone z brązowymi pieczarkami podajemy na ciepło lub zimno jako przystawkę.
Szparagi smażone z pieczarkami |
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
6 komentarzy
Wygląda niesamowicie 😀 oj zjadłabym dziś 😉
Sałatka bardziej spodobała się domownikowi o azjatyckich upodobaniach. Przepis "odhaczony". Który to z kolei?
Jakie apetyczne fotografie!
Czy mogą być zwykłe pieczarki?
Też będzie smacznie.
pyszne… co prawda bez sezamu i zamiast octu ryżowego dałam winny było mega dobre, dzięki 🙂