Soczewica z batatem i groszkiem

przez Malwina
Soczewica z batatem

Dzień dobry,

Dziś na moim stole wylądował pełen warzywnych dodatków gulasz. Ponownie na bazie soczewicy, za którą ostatnio wręcz przepadam. Orientalne przyprawy przyjemnie współgrają ze słodyczą batatów i groszku. Nie szalałam tym razem z ostrością, chciałam bowiem zjeść coś delikatnego, ale jeśli macie tylko chęć, dosypcie troszkę więcej imbiru i cayenne. Taki warzywny gulasz najlepiej podać z ryżem jaśminowym. Dobrze sprawdzi się także kasza jaglana lub proste chlebki z patelni. Potrawkę możecie zapakować do termosu obiadowego i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Koniecznie wypróbujcie przepis, a jeśli podobnie jak ja tak bardzo lubicie soczewicę, to polecam także chili z soczewicą oraz dahl z soczewicy.

Soczewica z batatami i groszkiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 por (biała część)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100 g)
  • 1 batat (waga po obraniu 250 g)
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru (lub więcej wg preferencji)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki cayenne (lub więcej wg preferencji)
  • sól i mielony czarny pieprz
  • 1 kartonik posiekanych pomidorów bez skóry (400 g)
  • 100 g miniaturowego szpinaku
  • 100 g mrożonego groszku
  • do podania: ugotowany ryż jaśminowy, ewentualnie kasza jaglana

Jak zrobić soczewicę z batatem?

Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno kroimy. Obranego batata kroimy w kostkę o boku 1,5-2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy batata, smażymy przez 3-4 minuty. Wsypujemy kurkumę, mieszamy i smażymy przez 20 sekund. Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory, wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy kmin, kolendrę, imbir, słodką paprykę i cayenne. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przykrywamy, zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż batat i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec dodajemy groszek i szpinak. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Soczewicę z batatem podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego lub kaszy jaglanej.

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

3 komentarze
1

Podobne posty:

3 komentarze

Monidala 26/02/2017 - 4:42 pm

Dzisiaj robiłam 🙂 Bardzo smaczne i szybkie danie- dodałam trochę świeżego chili więc było mocno rozgrzewające 🙂

Odpowiedz
Malwina 26/02/2017 - 4:44 pm

Za oknem wietrznie i zimno, więc trzeba się grzać od środka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 03/10/2017 - 1:23 am

Super przepisy. Oby więcej i więcej …:)))

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies