Soczewica z batatem |
Dzień dobry,
Dziś na moim stole wylądował pełen warzywnych dodatków gulasz. Ponownie na bazie soczewicy, za którą ostatnio wręcz przepadam. Orientalne przyprawy przyjemnie współgrają ze słodyczą batatów i groszku. Nie szalałam tym razem z ostrością, chciałam bowiem zjeść coś delikatnego, ale jeśli macie tylko chęć, dosypcie troszkę więcej imbiru i cayenne. Taki warzywny gulasz najlepiej podać z ryżem jaśminowym. Dobrze sprawdzi się także kasza jaglana lub proste chlebki z patelni. Potrawkę możecie zapakować do termosu obiadowego i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Koniecznie wypróbujcie przepis, a jeśli podobnie jak ja tak bardzo lubicie soczewicę, to polecam także chili z soczewicą oraz dahl z soczewicy.
Soczewica z batatami i groszkiem
Składniki (na 2 porcje):
- 1 por (biała część)
- 1 duży ząbek czosnku
- pół szklanki czerwonej soczewicy (100 g)
- 1 batat (waga po obraniu 250 g)
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 3/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru (lub więcej wg preferencji)
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki cayenne (lub więcej wg preferencji)
- sól i mielony czarny pieprz
- 1 kartonik posiekanych pomidorów bez skóry (400 g)
- 100 g miniaturowego szpinaku
- 100 g mrożonego groszku
- do podania: ugotowany ryż jaśminowy, ewentualnie kasza jaglana
Jak zrobić soczewicę z batatem?
Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie siekamy w cienkie plasterki. Czosnek drobno kroimy. Obranego batata kroimy w kostkę o boku 1,5-2 cm. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora i czosnek, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy batata, smażymy przez 3-4 minuty. Wsypujemy kurkumę, mieszamy i smażymy przez 20 sekund. Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory, wlewamy 3/4 szklanki wody, dodajemy kmin, kolendrę, imbir, słodką paprykę i cayenne. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Przykrywamy, zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż batat i soczewica będą miękkie. W razie potrzeby dolewamy więcej wody na patelnię. Pod koniec dodajemy groszek i szpinak. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Soczewicę z batatem podajemy z dodatkiem ryżu jaśminowego lub kaszy jaglanej.
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.
6 komentarzy
Dzisiaj robiłam 🙂 Bardzo smaczne i szybkie danie- dodałam trochę świeżego chili więc było mocno rozgrzewające 🙂
Za oknem wietrznie i zimno, więc trzeba się grzać od środka 🙂
Super przepisy. Oby więcej i więcej …:)))
Wczoraj zrobiłam. Bardzo smaczne danie.
Robię je już drugi raz i na stałe wchodzi do mojego menu 🙂 bardzo smaczne i zdrowe danie.
Miło mi to czytać Gośka 🙂