Tofucznica z suszonymi pomidorami

przez Malwina
Tofucznica jak zrobić
Tofucznica z suszonymi pomidorami
Dzień dobry,
Dziś w ramach cyklu Śniadanie Mistrzów mam coś dla alergików i wegan. To tofucznica, czyli jak sama nazwa wskazuje, potrawa, która wyglądem (a dla niektórych także smakiem) ma przypominać jajecznicę. Od razu zaznaczam, że nie miałam na celu naśladowania smaku, w końcu jajko to jajko, a tofu to tofu. Chciałam Wam po prostu pokazać troszkę inny i niezwykle smaczny sposób na podanie tofu.

Taką tofucznicę jadamy z Połówkiem dla odmiany raz na jakiś czas w weekendy. Może ona stanowić posiłek białkowo-tłuszczowy. Warto podać ją z dodatkiem świeżych warzyw, np. pomidorów i połówki awokado.
Tofucznica przepis
Tofucznica z suszonymi pomidorami
Śniadanie Mistrzów #319
Składniki (na 1 porcję):

  • 90-100 g zwartego tofu naturalnego
  • pół czerwonej cebuli
  • 5-6 brązowych pieczarek
  • 80 g niedużej, nieprzerośniętej cukinii
  • 3 połówki suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3/4 łyżeczki zaataru
  • sól do smaku (jeśli macie chęć, możecie użyć czarnej soli, która daje delikatnie „jajeczny” posmak)
  • posiekany szczypiorek do posypania

Jak zrobić tofucznicę?

Tofu wyjmujemy z opakowania, odlewamy zalewę. Tofu kruszymy w palcach lub rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Suszone pomidory odsączamy i drobno siekamy. Cukinię kroimy w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej (ja smażę zazwyczaj na ryżowym), wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki i cukinię, smażymy dalej na średnim ogniu przez 5-6 minut. Cukinia powinna pozostać sprężysta. Dodajemy pomidory, przesmażamy. Wrzucamy pokruszone tofu naturalne, mieszamy. Wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy kurkumę, płatki drożdżowe, smażymy mieszając przez około 2 minuty. Wody należy dodać tyle, aby konsystencja potrawy była dla Was odpowiednia. Kolejno doprawiamy tofucznicę solą oraz zaatarem. Jeszcze chwilkę podgrzewamy, po czym nakładamy tofucznicę na talerz. Podajemy ją z pieczywem i świeżymi warzywami, np. cząstkami pomidora.
Uwagi:
– Tak przygotowana tofucznica może stanowić posiłek białkowo-tłuszczowy. Warto podać ją z połówką awokado skropioną sokiem z cytryny i oliwą lub olejem (np. konopnym) i doprawioną solą, pieprzem i ostrą turecką papryką. Oczywiście do posiłku białkowo-tłuszczowego nie podajemy już pieczywa i innych produktów zawierających węglowodany.

Tofucznica przepis blog
Tofucznica z suszonymi pomidorami

 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies