Tofucznica z suszonymi pomidorami |
Dzień dobry,
Dziś w ramach cyklu Śniadanie Mistrzów mam coś dla alergików i wegan. To tofucznica, czyli jak sama nazwa wskazuje, potrawa, która wyglądem (a dla niektórych także smakiem) ma przypominać jajecznicę. Od razu zaznaczam, że nie miałam na celu naśladowania smaku, w końcu jajko to jajko, a tofu to tofu. Chciałam Wam po prostu pokazać troszkę inny i niezwykle smaczny sposób na podanie tofu.
Taką tofucznicę jadamy z Połówkiem dla odmiany raz na jakiś czas w weekendy. Może ona stanowić posiłek białkowo-tłuszczowy. Warto podać ją z dodatkiem świeżych warzyw, np. pomidorów i połówki awokado.
Tofucznica z suszonymi pomidorami
Śniadanie Mistrzów #319
Składniki (na 1 porcję):
- 90-100 g zwartego tofu naturalnego
- pół czerwonej cebuli
- 5-6 brązowych pieczarek
- 80 g niedużej, nieprzerośniętej cukinii
- 3 połówki suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 3/4 łyżeczki zaataru
- sól do smaku (jeśli macie chęć, możecie użyć czarnej soli, która daje delikatnie „jajeczny” posmak)
- posiekany szczypiorek do posypania
Jak zrobić tofucznicę?
Tofu wyjmujemy z opakowania, odlewamy zalewę. Tofu kruszymy w palcach lub rozgniatamy widelcem. Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Suszone pomidory odsączamy i drobno siekamy. Cukinię kroimy w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej (ja smażę zazwyczaj na ryżowym), wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pieczarki i cukinię, smażymy dalej na średnim ogniu przez 5-6 minut. Cukinia powinna pozostać sprężysta. Dodajemy pomidory, przesmażamy. Wrzucamy pokruszone tofu naturalne, mieszamy. Wlewamy kilka łyżek wody, dodajemy kurkumę, płatki drożdżowe, smażymy mieszając przez około 2 minuty. Wody należy dodać tyle, aby konsystencja potrawy była dla Was odpowiednia. Kolejno doprawiamy tofucznicę solą oraz zaatarem. Jeszcze chwilkę podgrzewamy, po czym nakładamy tofucznicę na talerz. Podajemy ją z pieczywem i świeżymi warzywami, np. cząstkami pomidora.
Uwagi:
– Tak przygotowana tofucznica może stanowić posiłek białkowo-tłuszczowy. Warto podać ją z połówką awokado skropioną sokiem z cytryny i oliwą lub olejem (np. konopnym) i doprawioną solą, pieprzem i ostrą turecką papryką. Oczywiście do posiłku białkowo-tłuszczowego nie podajemy już pieczywa i innych produktów zawierających węglowodany.
Tofucznica z suszonymi pomidorami |
Całkowity czas przygotowania: 15 minut.