Meksykańska zupa z pieczonej papryki i pomidorów

przez Malwina

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 500 g mięsistych pomidorów
  • 1 papryczka chilli, pozbawiona pestek i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 400 ml bulionu warzywnego 
  • natka pietruszki
  • ewentualnie śmietana, szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
 Paprykę czyścimy z nasion i białych włókien, kroimy na 4 części. Pomidory przekrawamy na pół. W piekarniku układamy paprykę skórką do góry i pomidory (wnętrzem do góry). Opiekamy około 20-30 minut w temp. 200 stopni. Papryka pomarszczy się i jej skórka zacznie robić się czarna. Paprykę wkładamy do miseczki i przykrywamy ściereczką na około 10 minut. Następnie delikatnie nożem ściągamy skórkę. Z pomidorów schodzi z łatwością. Paprykę i pomidory siekamy. 
W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy czosnek i chilli, dorzucam paprykę i pomidory. Po 5 minutach podlewamy bulionem, doprowadzam do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Następnie zupę miksujemy, stawiamy na palniku, przyprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką. Zamiast natki możecie użyć posiekanego szczypiorku. 

*przepis inspirowany recepturą z książki Podróże kulinarne. Kuchnia meksykańska. 

    30 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    30 komentarzy

    Arvén 26/08/2010 - 4:11 pm

    Oo, lubię takie zupy, których kolor zdaje się mówić wszystko 😀

    Odpowiedz
    grazyna 26/08/2010 - 4:18 pm

    Z pieczonych warzyw zupy wychodzą rewelacyjne ! Pycha 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 26/08/2010 - 4:38 pm

    oj tak, zupa z papryki – kocham!

    Odpowiedz
    muffingirl 26/08/2010 - 4:48 pm

    Kolor wspaniały, ja bym jeszcze dodała grzanki…

    Odpowiedz
    asieja 26/08/2010 - 5:09 pm

    i ja dołączę do zachwytów nad kolorem tej zupy, świetny.

    Odpowiedz
    majana 26/08/2010 - 5:33 pm

    O tak, kolor mówi wszystko -świetna!:)

    Odpowiedz
    grumko 26/08/2010 - 6:02 pm

    Jedliśmy taką zupkę;-)
    A dodatkiem były chipsy tortilla;-)

    Odpowiedz
    anytsujx 26/08/2010 - 6:53 pm

    Takie zupy są rewelacyjne, Twoja ma cudny kolor i świetną konsystencję, palce lizać !:), to mi smaka narobiłaś, będzie trzeba ją zrobić 😉

    Odpowiedz
    Beata 26/08/2010 - 7:01 pm

    Ja też chyba od razu bym ją pokochała:):)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    Shiral 26/08/2010 - 7:04 pm

    Widziałam ten przepis w książce "Podróże kulinarne Kuchnia Meksykańska" od razu wpadła mi w oko i też miałam ja zrobić. Widzę że polecasz, tym bardziej się na nią skuszę:)

    Odpowiedz
    wiosenka27 26/08/2010 - 7:20 pm

    Mamy te same ksiązki:))
    Kolor jest oszałamiający:)

    Odpowiedz
    Anonimowy 26/08/2010 - 7:24 pm

    Malwinko, pysznie wygląda ta Twoja zupa! Bardzo lubię takie połączenie smaków:) Pzdr Aniado

    Odpowiedz
    Kuba 26/08/2010 - 8:05 pm

    Zapowiada się nieźle 🙂 Uwielbiam zupy (i wszystko inne) z pomidorami. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    Anonimowy 26/08/2010 - 8:32 pm

    Co za zbieg okolicznosci, tez podobna zupke zrobilam i wiem jaka jest jest pyszna 🙂

    Odpowiedz
    Karmel-itka. 26/08/2010 - 10:53 pm

    piękny kolor.
    a zupka wygląda na smakowitą. zapowiada się bardzo obiecująco ;]

    Odpowiedz
    Olciaky 27/08/2010 - 7:06 am

    Poczułam do niej miętę:)

    Odpowiedz
    dorota20w 27/08/2010 - 9:06 am

    mniam mniam
    rewelacyjnie się prezentuje !

    Odpowiedz
    Paula 27/08/2010 - 10:03 am

    ten kolor jest rzeczywiście piękny

    Odpowiedz
    yoganna 28/08/2010 - 10:54 am

    niesamowicie wygląda ta zupka:) I na pewno tak smakuje

    Odpowiedz
    Gabi 28/08/2010 - 11:31 am

    Wypróbowałam przepis- dodałam jeszcze pół zeszklonej cebulki, a na koniec do ozdoby łyżkę mrożonego groszku- taki akcencik kolorystyczny. Zupa jest Rewelacyjna!!
    Dziękuję za ten przepis.

    Odpowiedz
    Ekwinokcjum 28/08/2010 - 11:51 am

    Cudo! Już wiem co będzie na obiad 😀
    🙂

    Odpowiedz
    Malwina 28/08/2010 - 12:18 pm

    Gabi- cieszę się że smakuję. ja sama się nią zachwycam i przymierzam niedługo do wersji żółtej tej zupki;)

    Ekwinokcjum- rób- bo warto!

    Odpowiedz
    Ekwinokcjum 28/08/2010 - 6:04 pm

    I zrobiłam! Pyszne :D:D
    Wiesz co ostatnio jadłam zupe dyniową może masz jakiś przepis? Bo to była zupa………. !:D

    Odpowiedz
    bazyliowo 07/11/2010 - 7:05 pm

    papryka i pomidory! uwielbiam takie zupy, gęściochy; to jest mój ulubiony zestaw; kolejny przepis do przetestowania

    Odpowiedz
    Anonimowy 24/02/2011 - 11:33 am

    Wygląda apetycznie :).
    Ile porcji wychodzi z przepisu?

    Odpowiedz
    Malwina 24/02/2011 - 11:40 am

    przepraszam- są to stare posty, do których nie dodawałam jeszcze takich informacji jak ilość porcji. z podanego przepisu wychodzą 2-3 porcje- by otrzymać więcej zupki (na 4 porcje)- należy zrobić zupę z podwójnej ilości składników. wedle preferencji zwiększamy ilość chilli i czosnku (nie każdy lubi aż tak pikantne zupy).
    warto ją też ozdobić kleksem kwaśnej śmietany albo podać ją z chipsami tortilla;)

    pozdrawiam

    Odpowiedz
    Anonimowy 24/02/2011 - 11:54 am

    Dziękuję!
    Mam ochotę ją dzisiaj ugotować, ale tak właśnie myślałam, że trzeba będzie podwoić ilość składników 🙂

    Odpowiedz
    Malwina 24/02/2011 - 12:39 pm

    Jest na prawdę pyszna i rozgrzewająca- można ją dowolnie przyprawić (choć ja już nic do niej nie dodaję). Fajnie wychodzi też wersja pół na pół z żółtej (tu daję żółte pomidorki) i czerwonej papryki (robimy oddzielnie i potem wlewamy do miseczki i mamy piękną zupkę o dwóch ślicznych i słonecznych kolorach;)

    smacznego;)

    Odpowiedz
    Nemi 30/09/2011 - 6:31 pm

    Malwinko potwierdzam – pyszna zupa:) Dodałam do niej szczyptę harrisy, aby jeszcze zaostrzyć smak:) Rewelacyjna:) Wpisuję ją do kanonu ulubionych zup:)

    Odpowiedz
    Król 04/12/2011 - 4:41 pm

    Taka zupa musi być super pyszna:)

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies