Serbska zupa z soczewicy

przez Malwina

SERBSKA ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki:

  • 100 g zielonej soczewicy
  • 1 litr buliony warzywnego 
  • 1 marchewka, obrana i  pokrojona w drobną kostkę
  • 1 duży pomidor (300 g), obrany ze skórki, pozbawiony pestek i posiekany
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki czerwonej czubricy (lub więcej do smaku)
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Wlewamy ciepły bulion, wsypujemy soczewicę, dokładamy marchewkę. Gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pomidora, gotujemy dalej,przez około 10-15 minut. Doprawiamy czubricą, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy natką pietruszki. 

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

Kasia w kuchni 26/08/2010 - 9:23 am

świetnie wygląda i do tego same warzywa! 😉

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 26/08/2010 - 9:46 am

Świetny kawałek, taki klimatyczny w każdym calu, i apetyczna zupka 🙂 ja bardzo lubię zupę z czerwonej soczewicy gotowaną na papkę podobnie do grochówki, oczywiście smak w dużej mierze zależy w niej od wykorzystanego bulionu 🙂

Odpowiedz
grumko 26/08/2010 - 10:08 am

Fajna zupkka.
Czubricę bardzo lubię, ale bardziej zieloną;-)

Odpowiedz
NaStole.pl 26/08/2010 - 10:10 am

a można tą zupę z cieciorki? i czym zastąpić czubrycę, bo nie mam a chciałabym dziś ugotować? pzdr

Odpowiedz
NaStole.pl 26/08/2010 - 10:21 am

Dzięki za odp 🙂 Cieciorkę mam akurat w puszce i zaraz idę do garów 🙂

Odpowiedz
asieja 26/08/2010 - 10:26 am

bardzo lubię te Twoje warzywne obiady.

Odpowiedz
Malwina 26/08/2010 - 10:28 am

NaStole.pl- życze powodzenia, tylko nie rozgotuje tej cieciorki- lepiej wrzuć wszystko od razu czyli pomiń etap gotowania soczewicy i przejdź od razu do drugiego. i pamiętaj że cieciorka w puszce juz jest słona

Odpowiedz
LidKa 26/08/2010 - 10:56 am

świetna zupa, śliczne zdjęcia – na pewno skorzystam z przepisu – akurat mam czubrycę, ale zieloną. Pozdrawiam

Odpowiedz
Malwina 26/08/2010 - 10:58 am

o- i do zupki można cząber dodać jeśli ktoś posiada;)

Odpowiedz
Teresa 26/08/2010 - 11:01 am

To następna próba. Pyszna zupka i trzeba ugotować.
tmach

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 26/08/2010 - 11:11 am

Pięknie wygląda ta Twoja zupa, aż by się chciało spróbować. Zresztą sama się prosi, łyżka wyciągnięta w stronę ekranu :):):)

Odpowiedz
Przypraw mnie 26/08/2010 - 11:38 am

O tak! Na ten przepis czekałam. Byłam bardzo ciekawa po naszej niedzielnej telepatii. 🙂
A do tejże piosenki też mam sentyment. Sierpień jest niezwykle ważnym miesiącem dla mnie i dzięki ci za przypomnienie o jej istnieniu.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
shinju 26/08/2010 - 11:42 am

Czekałam i się doczekałam zupy. Cieszę się. Zupa wygląda przepysznie. Wstawiam ją na listę do wypróbowania.

Odpowiedz
amarantka 26/08/2010 - 11:49 am

Znam tę zupkę i lubię bardzo.
Piosenki natomiast nie znałam. Ale już polubiłam 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 26/08/2010 - 11:53 am

o, jak ja lubię takie!

Odpowiedz
kabamaiga 26/08/2010 - 2:37 pm

Robiłam kiedyś zupę z soczewicy, jednak tamta była miksowana. Twoja wygląda cudnie (w przeciwieństwie do tamtej mojej), więc mam nadzieję, że ją wypróbuję.

Odpowiedz
majana 26/08/2010 - 3:09 pm

Pysznie wygląda ta zupka. Z chęcią bym skosztowała:)

Odpowiedz
Kaś 26/08/2010 - 3:46 pm

fajny pomysł na zupkę warzywną, musiała być pyszna 😉

Odpowiedz
czcicielka soi 26/08/2010 - 7:49 pm

uwielbiam Komety, uwielbiam soczewicę, uwielbiam zupy! i nie wiem co z tego zestawu najbardziej lubię!?!

Odpowiedz
Kahlan84 27/08/2010 - 1:28 pm

Właśnie ją zrobiłam na obiad – pyszna, dzięki za inspirację 🙂 Do tego zdrowa i sycąca.

Odpowiedz
Malwina 27/08/2010 - 1:34 pm

Kahlan84- cieszę się że smakuje. U mnie w domu tylko ja jestem fanką soczewicy- a zupką zajadali się mimo to wszyscy;)

Odpowiedz
Karolina 27/08/2010 - 4:24 pm

O rany, jaka piekna zupa. Bardzo lubie soczewicowe. Tylko czubrycy nie mam i nie wiem, czy u mnie dostane.

Odpowiedz
Malwina 27/08/2010 - 4:39 pm

Karolino- możesz użyć dowolnych przypraw, które lubisz, choć czubryca jest na prawdę rewelacyjna i polecam jej zakup;)

Odpowiedz
Tylko Spróbuj 03/09/2010 - 7:31 am

fajne jest to blogowanie – dzisiaj miałam zrobić coś z soczewicą, ta zupa będzie w sam raz!
dziękuję za przepis 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies