SERBSKA ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki:
- 100 g zielonej soczewicy
- 1 litr buliony warzywnego
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- 1 duży pomidor (300 g), obrany ze skórki, pozbawiony pestek i posiekany
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki czerwonej czubricy (lub więcej do smaku)
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez około 3 minuty. Wlewamy ciepły bulion, wsypujemy soczewicę, dokładamy marchewkę. Gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy pomidora, gotujemy dalej,przez około 10-15 minut. Doprawiamy czubricą, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
24 komentarze
świetnie wygląda i do tego same warzywa! 😉
Świetny kawałek, taki klimatyczny w każdym calu, i apetyczna zupka 🙂 ja bardzo lubię zupę z czerwonej soczewicy gotowaną na papkę podobnie do grochówki, oczywiście smak w dużej mierze zależy w niej od wykorzystanego bulionu 🙂
Fajna zupkka.
Czubricę bardzo lubię, ale bardziej zieloną;-)
a można tą zupę z cieciorki? i czym zastąpić czubrycę, bo nie mam a chciałabym dziś ugotować? pzdr
Dzięki za odp 🙂 Cieciorkę mam akurat w puszce i zaraz idę do garów 🙂
bardzo lubię te Twoje warzywne obiady.
NaStole.pl- życze powodzenia, tylko nie rozgotuje tej cieciorki- lepiej wrzuć wszystko od razu czyli pomiń etap gotowania soczewicy i przejdź od razu do drugiego. i pamiętaj że cieciorka w puszce juz jest słona
świetna zupa, śliczne zdjęcia – na pewno skorzystam z przepisu – akurat mam czubrycę, ale zieloną. Pozdrawiam
o- i do zupki można cząber dodać jeśli ktoś posiada;)
To następna próba. Pyszna zupka i trzeba ugotować.
tmach
Pięknie wygląda ta Twoja zupa, aż by się chciało spróbować. Zresztą sama się prosi, łyżka wyciągnięta w stronę ekranu :):):)
O tak! Na ten przepis czekałam. Byłam bardzo ciekawa po naszej niedzielnej telepatii. 🙂
A do tejże piosenki też mam sentyment. Sierpień jest niezwykle ważnym miesiącem dla mnie i dzięki ci za przypomnienie o jej istnieniu.
Pozdrawiam
Ania
Czekałam i się doczekałam zupy. Cieszę się. Zupa wygląda przepysznie. Wstawiam ją na listę do wypróbowania.
Znam tę zupkę i lubię bardzo.
Piosenki natomiast nie znałam. Ale już polubiłam 🙂
o, jak ja lubię takie!
Robiłam kiedyś zupę z soczewicy, jednak tamta była miksowana. Twoja wygląda cudnie (w przeciwieństwie do tamtej mojej), więc mam nadzieję, że ją wypróbuję.
Pysznie wygląda ta zupka. Z chęcią bym skosztowała:)
fajny pomysł na zupkę warzywną, musiała być pyszna 😉
uwielbiam Komety, uwielbiam soczewicę, uwielbiam zupy! i nie wiem co z tego zestawu najbardziej lubię!?!
Właśnie ją zrobiłam na obiad – pyszna, dzięki za inspirację 🙂 Do tego zdrowa i sycąca.
Kahlan84- cieszę się że smakuje. U mnie w domu tylko ja jestem fanką soczewicy- a zupką zajadali się mimo to wszyscy;)
O rany, jaka piekna zupa. Bardzo lubie soczewicowe. Tylko czubrycy nie mam i nie wiem, czy u mnie dostane.
Karolino- możesz użyć dowolnych przypraw, które lubisz, choć czubryca jest na prawdę rewelacyjna i polecam jej zakup;)
fajne jest to blogowanie – dzisiaj miałam zrobić coś z soczewicą, ta zupa będzie w sam raz!
dziękuję za przepis 🙂