Nachosy z fasolą

przez Malwina

Dziś mam dla Was przekąskę wstylu tex-mex. Serwuję ją już któryś raz z rzędu w moim domu. To fajna i szybka przystawka na spotkanie z przyjaciółmi. Potrawę możemy podać w sposób, który zaprezentowałam, albo po prostu powstałe mieszanki podać jako dipy i maczać w nich chipsy.

NACHOSY Z FASOLĄ 

Składniki (na 2 spore porcje):

  • puszka odcedzonej i opłukanej czerwonej fasoli (220 g)
  • łyżka przecieru pomidorowego (passata)
  • łyżeczka wody
  • 150 g nachosów
  • 1 awokado
  • pół małej czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • pół pomidora bez skórki drobno posiekanego (sam miąższ)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g utartego żółtego sera cheddar
  • 50 ml kwaśnej śmietany

Fasolę dzielimy na dwie części: połowę miażdżymy widelcem lub miksujemy. Na patelni podgrzewamy całą fasolę, fasolę rozgniecioną, wodę i przecier, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki i przykrywamy. Nachosy układamy na blasze, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 5 minut, aż ser się rozpuści. Awokado obieramy, ugniatamy na papkę, dodajemy cebulkę, połowę pokrojonych pomidorów, sok z cytryny, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy chipsy, wykładamy na nie mieszankę z fasoli, kolejno z awokado. Ozdabiamy śmietaną i posypujemy resztą pomidorów i szczypiorkiem.

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

23 komentarze
0

Podobne posty:

23 komentarze

Ewam 21/10/2010 - 3:49 pm

Uwielbiam nachos,ale do glowy mi nie wpadlo,zeby podac je w taki sposob:)

Odpowiedz
gosiaa99 21/10/2010 - 3:53 pm

Te wszystkie meksykanskie smaki ..ach pycha!
Uwielbiam uwielbiam, a najbardziej fasolke;)

Odpowiedz
grazyna 21/10/2010 - 3:56 pm

Super wygląda i na pewno tak smakuje 🙂

Odpowiedz
Kuba 21/10/2010 - 4:07 pm

Super! Jadłem nachos kilka dni temu, ale zrobiłem tak ostrą salsę do ich, że myślałem, że wypali mi wnętrzności :)))

Odpowiedz
ozzie 21/10/2010 - 4:07 pm

A ja uwielbiam joge. Też chodziłam i pamietam jak szczególnie czułam się wtedy. Teraz mam mało czasu…choć to pewnie wymówka. Nachos nigdy nie jadłam ale podoba mi się takie wykombinowane zestawienie:)

Odpowiedz
majana 21/10/2010 - 4:13 pm

Malwinko, jakie kolory cudowne! Wspaniale !:))

Pozdrowienia:)

Odpowiedz
Przypraw mnie 21/10/2010 - 4:27 pm

Lubię kuchnię meksykańską ! Oj lubię…tortille, nachos i inne takie to moglabym jeść i jeść.
Zatem Malwinno poproszę porcyjkę.
Pozdrawiam
Ania

Odpowiedz
grumko 21/10/2010 - 4:40 pm

U nas nachos będzie w weekend: z czarną fasolą, jalapeño i serem;-) Pozdrawiam;-)

Odpowiedz
Paula 21/10/2010 - 4:41 pm

nachosy świetnie smakują z taką fasolką 🙂

Odpowiedz
Nemi 21/10/2010 - 5:07 pm

Wymiatasz z tą 4tą!! Przecież to środek nocy:) Uwielbiam meksykańską kuchnię:)

Odpowiedz
Karolina 21/10/2010 - 5:14 pm

Super pomysł na spotkanie ze znajomymi i na dodatek te wspaniałe kolory:)

Odpowiedz
Gosia 21/10/2010 - 5:21 pm

Super pomysł – na pewno wart wypróbowania. I ta poranna joga – popieram 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/10/2010 - 6:18 pm

dip z fasoli – lubię to <3

Odpowiedz
Olciaky vel Olcik 21/10/2010 - 6:29 pm

Mniaaaami:*

Odpowiedz
ana 21/10/2010 - 6:44 pm

Za nachos dałabym się pokroić, najbardziej lubię z guacamole.

Odpowiedz
Czapka 21/10/2010 - 7:15 pm

O rety. Moja joga zaczyna się najwcześniej o 8. Teraz mam zajęcia tak,że mogę sobie pozwolić. Podziwiam i na pewno wyjdzie to na zdrowie. Nachosy, to wszystko- pyyyycha!:)

Odpowiedz
aga 21/10/2010 - 7:54 pm

ale wyglada smacznie:) super pomysl na takie jedzonko i chetnie z niego skorzystam:)

Odpowiedz
Fiolunka 21/10/2010 - 9:02 pm

oo jak meksykańsko 😉
smacznie 🙂

Odpowiedz
asieja 22/10/2010 - 6:50 am

to drugie zdjęcie z pomidorkami takie ładne 🙂
lubię brak czasu.

Odpowiedz
bastamb 22/10/2010 - 6:57 am

Wygląda super….zasiadam bo jestem głodna…pozdrawiam Malwinko!

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 22/10/2010 - 8:27 am

Przepiękne kolory, aż chciałoby się poczęstować.

Odpowiedz
Karmel-itka. 22/10/2010 - 2:15 pm

mm… fajna wersja nachos ;]
baardzo smakowita!

Odpowiedz
ilka_86 24/10/2010 - 10:41 am

podziwiam Cię dziewczyno!:) ja nie mogę wstać o 7ej, a Ty tak wcześnie wygibaski robisz;) ukłon w Twoją stronę:) a potrwa bardzo pozytywnie nastraja, te kolory do mnie przemawiają:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies