Sałatka z łososiem i rukolą |
Lekka, szybka w przygotowaniu i co najważniejsze – smaczna. Taka właśnie jest dzisiejsza sałatka. Możecie podać ją jako przystawkę na spotkaniu z przyjaciółmi lub serwować w ramach kolacji. Aby była bardziej treściwa, warto przygotować do niej grzanki na bazie bagietki lub ciabatty. Wystarczy kromki pieczywa opiec z obu stron na suchej patelni lub w piekarniku.
Zachęcam Was do przygotowania sałatki z łososiem i rukolą szczególnie teraz, gdy w dalszym ciągu możemy cieszyć się smakiem pysznych letnich warzyw.
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I RUKOLĄ
Składniki (na 2 porcje):
- 125 g łososia wędzonego na gorąco (bez dodatków)
- pół czerwonej cebuli
- 2 garście rukoli
- 2 pomidory
- pół czerwonej papryki
- 2 jajka, ugotowane na twardo lub półtwardo
- kilka oliwek kalamata, pozbawionych pestek
- dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, pół łyżeczki płynnego miodu, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na półmisku układamy rukolę, dodajemy pokrojone w kawałki pomidory i paprykę, jajka pokrojone w ćwiartki lub na pół, posiekaną w piórka cebulkę, podzielonego na mniejsze kawałki łososia, oliwki. Składniki dressingu mieszamy w słoiczku, polewamy nim sałatkę i podajemy od razu po przygotowaniu. Jako dodatek do sałatki z łososiem można przygotować chrupiące grzanki z bagietki lub ciabatty.
Sałatka z łososiem i rukolą |
Czas przygotowania: 20 minut.
5 komentarzy
Uwielbiam wędzonego łososia. Świetna sałatka 🙂
Smacznie 🙂
Sałaka prezentuje się przepięknie! I jest tak samo smaczna! Jest na stałe w moim menu, zmieniam tylko sałatę na mix sałat lub masłową.
Pysznie wygląda 🙂 Podziwiam cię za estetykę na talerzu.
Jaka piękna sałatka… A zdjęcia – po prostu bajka! 🙂