Sałatka z łososiem i rukolą

przez Malwina
Łosoś wędzony na gorąco sałatka
Sałatka z łososiem i rukolą
Lekka, szybka w przygotowaniu i co najważniejsze – smaczna. Taka właśnie jest dzisiejsza sałatka. Możecie podać ją jako przystawkę na spotkaniu z przyjaciółmi lub serwować w ramach kolacji. Aby była bardziej treściwa, warto przygotować do niej grzanki na bazie bagietki lub ciabatty. Wystarczy kromki pieczywa opiec z obu stron na suchej patelni lub w piekarniku.

Zachęcam Was do przygotowania sałatki z łososiem i rukolą szczególnie teraz, gdy w dalszym ciągu możemy cieszyć się smakiem pysznych letnich warzyw.

Łosoś wędzony na gorąco przepisy

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I RUKOLĄ


Składniki (na 2 porcje):

  • 125 g łososia wędzonego na gorąco (bez dodatków)
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 garście rukoli
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • 2 jajka, ugotowane na twardo lub półtwardo
  • kilka oliwek kalamata, pozbawionych pestek
  • dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy, pół łyżeczki płynnego miodu, sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku

    Przygotowanie:
    Na półmisku układamy rukolę, dodajemy pokrojone w kawałki pomidory i paprykę, jajka pokrojone w ćwiartki lub na pół, posiekaną w piórka cebulkę, podzielonego na mniejsze kawałki łososia, oliwki. Składniki dressingu mieszamy w słoiczku, polewamy nim sałatkę i podajemy od razu po przygotowaniu. Jako dodatek do sałatki z łososiem można przygotować chrupiące grzanki z bagietki lub ciabatty. 
    Wypróbuj także sałatkę z ziemniakami i łososiem:

    Sałatka z wędzonego łososia i ziemniaków
    Sałatka ziemniaczana z łososiem
    Sałatka z wędzonego łososia i rukoli

    Sałatka z łososiem na gorąco

    Sałatka z łososiem i rukolą

    Czas przygotowania: 20 minut.

    5 komentarzy
    0

    Podobne posty:

    5 komentarzy

    Zuzanna Ploch 17/09/2015 - 4:12 pm

    Uwielbiam wędzonego łososia. Świetna sałatka 🙂

    Odpowiedz
    Kinga 17/09/2015 - 4:43 pm

    Smacznie 🙂

    Odpowiedz
    Anonimowy 18/09/2015 - 11:32 am

    Sałaka prezentuje się przepięknie! I jest tak samo smaczna! Jest na stałe w moim menu, zmieniam tylko sałatę na mix sałat lub masłową.

    Odpowiedz
    Magda C. 18/09/2015 - 6:21 pm

    Pysznie wygląda 🙂 Podziwiam cię za estetykę na talerzu.

    Odpowiedz
    Słodko - Słony Świat Ilony 19/09/2015 - 7:21 pm

    Jaka piękna sałatka… A zdjęcia – po prostu bajka! 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies