Grillowany bakłażan w pomidorowym winegrecie |
Grillowany bakłażan w pomidorowym winegrecie to kolejna apetyczna przystawka w hiszpańskim stylu. Mnie, miłośniczce oberżyny, totalnie zachwyciła. Polecam przygotowanie tej przystawki z wyprzedzeniem, jest wtedy o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Możecie podać ją jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby, ewentualnie zajadać ze smakiem przegryzając grzankami z bagietki (lub po prostu położyć sałatkę na opieczonych kromkach).
GRILLOWANY BAKŁAŻAN W POMIDOROWYM WINEGRECIE
Składniki (na 4 porcje):
- 2 bakłażany
- 2 pomidory, pozbawione pestek
- 3 łyżeczki kaparów, posiekanych
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki octu winnego
- oliwa
- sól i pieprz do smaku (opcjonalne odrobina słodkiej wędzonej papryki)
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy je na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni grillowej rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Grillujemy plastry bakłażana z obu stron. Pomidory kroimy w kostkę, natkę drobno siekamy. W miseczce umieszczamy ocet, kilka łyżek oliwy, czosnek, kapary, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu (ewentualnie wędzonej papryki, jeśli używamy). Bakłażany przekładamy do większego półmiska, polewamy oliwą z octem, dodajemy natkę, pomidory, delikatnie mieszamy. Możemy podawać od razu po przygotowaniu, jednak sałatka jest zdecydowanie smaczniejsza po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Przed jedzeniem należy ją ocieplić w temperaturze pokojowej. Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub pieczywa.
*przepis pochodzi z bloga Panne-Bistecca
Czas przygotowania: 25 minut.
10 komentarzy
już po składnikach wiem, bez próbowania, że kocham to wydanie bakłażana 🙂
Och, wygląda znakomicie pysznie!
Pozdrawiam:)
Po zdjęciach wnioskuję, że doskonale pasuje do dań z grilla 🙂
Mario, dokładnie. Do dań z grilla pasuje świetnie.
To moje smaki…bakłażana uwielbiam pod każdą postacią, a gdy się spotka z czosnkiem i pomidorem, to szaleństwo smaków…pozdrawiam!
Ooo tak! Oooo taak 🙂
Zrobiłam i wyszedł super. nawet mąż, który cukini i bakłażana się boi, zajadał ze smakiem.
Pychotka, połączenie bakłażana i pomidorów – super:)
Mam pytanie, jak mozna zapakowac baklazana do sloika zeby cieszyc sie taka salatka w zimie? Znasz jakies sposoby ?
Można je zrobić grillowane w sosie pomidorowym (do jedzenia zimą na ciepło), ewentualnie zamarynować z czosnkiem i np. suszonymi pomidorami w oliwie lub zalewie z octu winnego.