Grillowany bakłażan w pomidorowym winegrecie

przez Malwina
Sałatka z grillowanego bakłażana
Grillowany bakłażan w pomidorowym winegrecie

Grillowany bakłażan w pomidorowym winegrecie to kolejna apetyczna przystawka w hiszpańskim stylu. Mnie, miłośniczce oberżyny, totalnie zachwyciła. Polecam przygotowanie tej przystawki z wyprzedzeniem, jest wtedy o wiele smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Możecie podać ją jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby, ewentualnie zajadać ze smakiem przegryzając grzankami z bagietki (lub po prostu położyć sałatkę na opieczonych kromkach). 

Bakłażan z pomidorami

GRILLOWANY BAKŁAŻAN W POMIDOROWYM WINEGRECIE


Składniki (na 4 porcje):

  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory, pozbawione pestek
  • 3 łyżeczki kaparów, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku (opcjonalne odrobina słodkiej wędzonej papryki)
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie płuczemy je na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni grillowej rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Grillujemy plastry bakłażana z obu stron. Pomidory kroimy w kostkę, natkę drobno siekamy. W miseczce umieszczamy ocet, kilka łyżek oliwy, czosnek, kapary, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu (ewentualnie wędzonej papryki, jeśli używamy). Bakłażany przekładamy do większego półmiska, polewamy oliwą z octem, dodajemy natkę, pomidory, delikatnie mieszamy. Możemy podawać od razu po przygotowaniu, jednak sałatka jest zdecydowanie smaczniejsza po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Przed jedzeniem należy ją ocieplić w temperaturze pokojowej. Podajemy jako dodatek do mięs, ryb lub pieczywa.

*przepis pochodzi z bloga Panne-Bistecca

Przystawka z bakłażana

Czas przygotowania: 25 minut.

10 komentarzy
0

Podobne posty:

10 komentarzy

Ola 09/08/2014 - 5:24 pm

już po składnikach wiem, bez próbowania, że kocham to wydanie bakłażana 🙂

Odpowiedz
Majana 09/08/2014 - 8:19 pm

Och, wygląda znakomicie pysznie!
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
MariaGotuje.pl 10/08/2014 - 11:49 am

Po zdjęciach wnioskuję, że doskonale pasuje do dań z grilla 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/08/2014 - 8:13 am

Mario, dokładnie. Do dań z grilla pasuje świetnie.

Odpowiedz
gochna63 10/08/2014 - 9:34 pm

To moje smaki…bakłażana uwielbiam pod każdą postacią, a gdy się spotka z czosnkiem i pomidorem, to szaleństwo smaków…pozdrawiam!

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/08/2014 - 7:12 am

Ooo tak! Oooo taak 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 9:56 am

Zrobiłam i wyszedł super. nawet mąż, który cukini i bakłażana się boi, zajadał ze smakiem.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 26/08/2014 - 2:34 pm

Pychotka, połączenie bakłażana i pomidorów – super:)

Odpowiedz
Anonimowy 04/09/2014 - 8:06 am

Mam pytanie, jak mozna zapakowac baklazana do sloika zeby cieszyc sie taka salatka w zimie? Znasz jakies sposoby ?

Odpowiedz
Malwina 05/09/2014 - 5:52 am

Można je zrobić grillowane w sosie pomidorowym (do jedzenia zimą na ciepło), ewentualnie zamarynować z czosnkiem i np. suszonymi pomidorami w oliwie lub zalewie z octu winnego.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies