Omleciki biszkoptowe jak z cukierni (biskwity)

przez Malwina
Omleciki biszkoptowe jak z cukierni (biskwity)

 

Biszkoptowe omleciki to przysmak, który zapewne większość z Was miała okazję próbować. Delikatne ciasto, pyszny krem lub bita śmietana i owoce- takie połączenie musi być pyszne. Nie musicie jednak czekać do deseru, aby zjeść takiego omlecika. Przecież od biskwitów można także rozpocząć dzień. Warunkiem udanego wypieku jest ciasto (nie może mieć zbyt dużo mąki, ponieważ biskwity będą gumowate) oraz czas pieczenia (zbyt długo pieczone omleciki będą się łamać przy zginaniu).


 

OMLECIKI BISZKOPTOWE (BISKWITY)
Śniadanie Mistrzów #205
 
Składniki (na 4 sztuki):
  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • bita śmietana lub lekki krem na bazie mascarpone i kremówki (u mnie krem z przepisu na placuszki tiramisu)
  • sezonowe owoce (u mnie borówki, jeżyny i morele)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier dalej ubijając. Dodajemy po 1 żółtku, krótko miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.Blachę wykładamy papierem do pieczenia (używam blachy z piekarnika). Ciasto rozsmarowujemy na papierze przy pomocy spodu łyżki, tworząc  4 placki o podobnej wielkości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 7-10 minut (do suchego patyczka). W moim piekarniku omleciki są dobre zawsze po 8,5 minutach. Jeszcze ciepłe omleciki odklejamy od papieru i układamy na wałku lub cienkiej szklance (położonej bokiem na blacie), aby nadać im odpowiedni kształt. Jeśli omleciki pękają, oznacza to, że były zbyt długo pieczone i następnym razem należy zmniejszyć czas pieczenia.

Omleciki napełniamy kremem lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

 

 

Omleciki biszkoptowe jak z cukierni (biskwity)
Biskwity w wykonaniu czytelników:

Czas przygotowania: 25 minut.

8 komentarzy
0

8 komentarzy

Wiolcia 10/08/2014 - 8:40 am

Super omleciki:) Przepis na pewno wypróbuje:)

Odpowiedz
Kamila 10/08/2014 - 9:20 am

Boskie omleciki! Pycha!

Odpowiedz
Malwinka 10/08/2014 - 11:36 am

Całe wieki ich nie jadłam, ale pamiętam ich smak, to smak z dzieciństwa 🙂

Odpowiedz
MariaGotuje.pl 10/08/2014 - 11:44 am

Przepysznie wyglądają. W moim wypadku na śniadanie odpadają – rano zawsze brakuje czasu, ale jako deser, czemu nie 🙂

Odpowiedz
gin 11/08/2014 - 2:31 pm

Jeny, uwielbiałam takie! Pamiętam, jak Mama kupowała je w jakiejś cukierni pod drodze do domu z pracy – z Siostrą rzucałyśmy się na nie jak szalone 😉
Zrobię, z jeżynami 😉

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 12/08/2014 - 7:11 am

Oczywiście! Kto ich nie zna?!W moim nazewnictwie są to po prostu omleciki biszkoptowe 🙂
Piękne Ci wyszły!

Odpowiedz
Anonimowy 11/05/2016 - 7:32 pm

Super przepis! Pyszne wyszły��
Dziękuje za przepis.

Odpowiedz
Dorota 17/08/2016 - 6:02 pm

Zrobiłam corce na kolację, z dzemem wisniowym (oczywiscie wyrób własny). Czemu ja ich nie znałam? Pyszne!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies