Placuszki tiramisu

przez Malwina
Placuszki kawowe
Placuszki tiramisu

 

Mistrzowska niedziela? Rozpoczęta od takiego śniadanie z całą pewnością będzie dniem godnym zapamiętania. Jeśli jesteście miłośnikami popularnego włoskiego deseru tiramisu, nie przejdziecie obok tych placuszków obojętnie. Kawa, amaretto, czekolada, mascarpone. To po prostu śniadaniowe niebo. Filiżankę porannej kawy możecie sobie już odpuścić.

Placki tiramisu przepis

 

PLACUSZKI TIRAMISU
Śniadanie Mistrzów #201


Składniki (na około 12-13 sztuk):

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka stopionego masła lub oleju
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki amaretto
  • krem: 200 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki amaretto, 100 ml kremówki
  • tarta czekolada i kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do ostudzenia (warto ten etap wykonać wieczorem dzień wcześniej). W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko, masło, amaretto i zaparzoną kawę. Mieszamy przy pomocy trzepaczki. Odstawiamy na 10-15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, przy pomocy chochelki wylewamy porcje ciasta, smażymy z obu stron na rumiano.
Przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z cukrem i amaretto. Dodajemy kremówkę, miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Krem również możecie przygotować dzień wcześniej.
Z placuszków tworzymy wieżyczkę. Placki smarujemy kremem, posypujemy tartą czekoladą i układamy jeden na drugim. Na wierzch nakładamy krem, ścieramy czekoladę i oprószamy kakao (przez sitko). Bezwstydnie zajadamy, delektując się śniadaniem w prawdziwie mistrzowskim stylu.* śniadanie możecie wzbogacić o dodatek owoców, np. malin, jeżyn, wiśni czy truskawek.

Naleśniki tiramisu przepis
Placuszki tiramisu

 

Czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy
0

Podobne posty:

12 komentarzy

Magda 03/08/2014 - 7:11 am

chyba moja mama dzisiaj zje takie na śniadanie 🙂 …

Odpowiedz
teenager ;) 03/08/2014 - 7:16 am

w 100% śniadanie mistrzów! fantastyczne placuszki 🙂

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 03/08/2014 - 7:35 am

wow …. aż zgłodniałam …

Odpowiedz
blackberry 03/08/2014 - 11:55 am

zapisuję i na pewno zrobię w następny weekend, bo nie mogę się napatrzeć 🙂 pyszności!

Odpowiedz
Angie 03/08/2014 - 12:39 pm

Wyglądają cudownie: )

Odpowiedz
Opalanka 03/08/2014 - 2:22 pm

Cudownie wyglądają. Z owocami – kwaśno- słodkie niebo – najlepsze:)

Odpowiedz
gin 03/08/2014 - 8:48 pm

Za takie śniadanie dałabym się pokroić 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 04/08/2014 - 5:27 am

oj zjadłabym!!! i jeszcze ta starta czekolada na wierzchu!

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
agnieszka 04/08/2014 - 10:18 am

Przepyszne!!

Odpowiedz
JustInka 04/08/2014 - 11:10 am

Oj kochana, zaszalałaś! Gdyby ktokolwiek podał mi takie śniadanie, to chyba oszalałabym z radości!

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2014 - 6:08 pm

O rany jaki genialny pomysł! Rewelacja 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/08/2014 - 8:13 am

Mistrzostwo! Cudowne!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies