Szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą |
Grillujemy? No to grillujemy! Nieistotne, że weekend właśnie się kończy, w końcu grillować możemy też w domowych warunkach. Nasz „morderca krów” (tak określamy żeliwną patelnię do grilla, która waży…sama nie wiem ile, ale przekracza limit naszej wagi- 4 kg) idealnie sprawdza się przy domowym grillowaniu. Szaszłyki, do tego ekspresowe chlebki z patelni, lekki sos na bazie jogurtu i dip z bakłażana. No i mamy prawdziwą ucztę.
SZASZŁYKI W MARYNACIE JOGURTOWEJ Z MELASĄ
Składniki (na 3-4 porcje):
- 600 g piersi z kurczaka
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka melasy z granatów
- sól i pieprz do smaku
- czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie)
- do podania: chlebki z patelni
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso kroimy w grubszą kostkę. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Do jogurtu dodajemy oregano, bazylię, tymianek, drobno posiekany czosnek, melasę i dokładnie mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso. Odstawiamy je na 2-3 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty, nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z papryką. Smażymy na grillu z obu stron. Podajemy z dodatkiem lekkiego jogurtowego sosu i chlebków z patelni. Ja do szaszłyków podałam dodatkowo dip bakłażanowy.
Czas przygotowania: 20 minut.
3 komentarze
Ta melasa brzmi kusząco! Od razu bym się rzuciła na takie szaszłyki 🙂
Najlepsze szaszłyki, jakie ostatnio jadłam. Bardzo bardzo polecam.
Ja kupiłam sobie melasę z granatów, tylko jakoś nie mogę zacząć jej używać. Dzięki za inspirację:)