Szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą

przez Malwina
Szaszłyki z kurczaka w marynacie z jogurtu
Szaszłyki w marynacie jogurtowej z melasą
Grillujemy? No to grillujemy! Nieistotne, że weekend właśnie się kończy, w końcu grillować możemy też w domowych warunkach. Nasz „morderca krów” (tak określamy żeliwną patelnię do grilla, która waży…sama nie wiem ile, ale przekracza limit naszej wagi- 4 kg) idealnie sprawdza się przy domowym grillowaniu. Szaszłyki, do tego ekspresowe chlebki z patelni, lekki sos na bazie jogurtu i dip z bakłażana. No i mamy prawdziwą ucztę.



Marynata do szaszłyków z kurczaka

SZASZŁYKI W MARYNACIE JOGURTOWEJ Z MELASĄ

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka melasy z granatów
  • sól i pieprz do smaku
  • czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • patyczki do szaszłyków (namoczone wcześniej przez 20 minut w zimnej wodzie)
  • do podania: chlebki z patelni
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso kroimy w grubszą kostkę. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Do jogurtu dodajemy oregano, bazylię, tymianek, drobno posiekany czosnek, melasę i dokładnie mieszamy. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso. Odstawiamy je na 2-3 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc. Mięso wyjmujemy z marynaty, nadziewamy je na patyczki do szaszłyków na przemian z papryką. Smażymy na grillu z obu stron. Podajemy z dodatkiem lekkiego jogurtowego sosu i chlebków z patelni. Ja do szaszłyków podałam dodatkowo dip bakłażanowy. 

Czas przygotowania: 20 minut.

3 komentarze
0

Podobne posty:

3 komentarze

Bo(ro)n Appétit 12/08/2014 - 7:10 am

Ta melasa brzmi kusząco! Od razu bym się rzuciła na takie szaszłyki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 9:55 am

Najlepsze szaszłyki, jakie ostatnio jadłam. Bardzo bardzo polecam.

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 22/08/2014 - 11:07 am

Ja kupiłam sobie melasę z granatów, tylko jakoś nie mogę zacząć jej używać. Dzięki za inspirację:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies