Bułeczki z pesto czosnkowo-bazyliowym

przez Malwina

Kiedy tylko zobaczyłam te bułeczki,od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Oryginalny przepis pochodzi z bloga Doroty.Moje nie wyszły tak pięknie, ale nadrabiały smakiem. Robię je stosunkowo często, tym bardziej, że na parapecie mam kilka dużych doniczek z bazylią. 

BUŁECZKI Z PESTO CZOSNKOWO-BAZYLIOWYM

Składniki (na 12 małych bułeczek):

  • 400 g mąki pszennej chlebowej (u mnie mąka typ 650)
  • 30 g roztopionego masła (lub oleju, oliwy)
  • łyżeczka suchych drożdży(4 g ) lub 8 g drożdży świeżych 
  • pół łyżeczki soli
  • 20 g drobnego cukru- ja dałam około 2 łyżeczki
  • 260 ml ciepłego  mleka

Mąkę mieszamy z solą. Świeże drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałe mleko i masło, wyrabiamy gładkie ciasto. Umieszczamy je w lekko naoliwionej  w miseczce i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny (u mnie stało niecałe 2 godziny). Ciasto ma podwoić swoją objętość. 
Następnie dzielimy ciasto na 12 równych części. Formujemy bułeczki, układamy je w odstępach na blasze wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
W tym czasie robimy nadzienie:

  • 60 g miękkiego masła
  • 30 listków bazylii
  • 8 ząbków czosnku

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.Bułeczki smarujemy jajkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Nożem robimy nacięcie do połowy i wkładamy w nie nadzienie. Pieczemy 15-20 minut w temp. 180 stopni lub do momentu, kiedy będą ładnie przyrumienione. Studzimy na kratce.

Bułki z pesto

Czas przygotowania: 2 godziny i 10 minut.

19 komentarzy
0

19 komentarzy

ewelajna 24/08/2010 - 8:40 am

Malwinno Panno, te bułeczki to już dawno za mną chodzą… Kocham pesto!

Odpowiedz
magda k. 24/08/2010 - 8:43 am

Malwinko jak to nie piękne 🙂 wyszły śliczne, ależ bym zjadła taką na śniadanie 🙂

Odpowiedz
majana 24/08/2010 - 9:20 am

Wyglądają tak pysznie! Ślinka cieknie. 🙂

Odpowiedz
asieja 24/08/2010 - 9:24 am

świetne są te bułeczki. Twoje zdjęcia całkowicie mnie przekonują by je upiec. tak zrobię.

Odpowiedz
Karmel-itka. 24/08/2010 - 9:58 am

ojej. cudowne ujęcia, takie… oddają smakowitośc tych bułeczek. tych pięknych, krąglutkich, złocistych bułeczek z zielonym, wakacyjnym akcentem ;]

Odpowiedz
Kasia w kuchni 24/08/2010 - 9:59 am

te bułeczki wyglądają super i te zdjęcia też.Aż bym monitor zjadła ;D

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 24/08/2010 - 10:04 am

Baaardzo pysznościowo wyglądają!!! mniam pożarłabym taka bułeczkę na drugie śniadanko.

Odpowiedz
Wojownicza Wiewióra 24/08/2010 - 10:09 am

Pysznościowe!!! uwielbiam takie smaki. Pożarłabym taką bułę na drugie śniadanko.

Odpowiedz
Ivon 24/08/2010 - 11:15 am

O nie dziwię się, że musiałaś je zrobić. Wyglądają niesamowicie wprost !!! No to teraz czas na mnie hihii… Zaraziłaś mnie 😀

Odpowiedz
mania179 24/08/2010 - 11:24 am

Pysznie się prezentują!

Odpowiedz
lo 24/08/2010 - 3:50 pm

Za takie bułeczki dałabym się pokroić, a więc je upiekę.

Odpowiedz
dorota20w 24/08/2010 - 4:36 pm

ale pyszności !!!

Odpowiedz
halina.do 24/08/2010 - 5:01 pm

aaaaa super są! Zrobiłabym je jutro ale wyjeżdżam, zrobię po powrocie na pewno!

Odpowiedz
Kuchareczka 24/08/2010 - 7:10 pm

o jacie!! mam domowe pesto w lodówce, sama robiłam, takie bułeckzi mge zrobic! tylko kurcze, juz jak wrócę, bo pojutrze wylatuję na 2 tygdonie w siną dal 🙂

Odpowiedz
majka 25/08/2010 - 5:24 am

Te buleczki i mnie wciaz kusza. Twoje wygladaja naprawde rewelacyjnie. Moge sie poczestowac? 🙂

Odpowiedz
Malwina 25/08/2010 - 6:46 am

dziękuje wszystkim za miłe słowa i zachęcam tym bardziej do ich upieczenia;-)

majko częstuj się proszę;-)

Odpowiedz
Paula 25/08/2010 - 8:33 am

cudownie Ci wyszły! ich aromat musi być genialny!

Odpowiedz
Kaś 25/08/2010 - 11:31 am

jak ja tęsknię za białym pieczywem! wyglądają obłędnie

Odpowiedz
Justyna 26/08/2010 - 8:46 am

genialne, wyglądają zachęcająco!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies